15.01.2021 – ROZVOJ RAGBY

Projekt regionálních trenérů ČSRU v roce 2020

Projekt regionálních trenérů v roce 2020

Rok 2020 nám přinesl plno nečekaných výzev a nejinak tomu bylo i v rámci tohoto projektu, jehož hlavním cílem a přínosem je nastavit dlouhodobou spolupráci se všemi kluby zastřešenými ČSRU a vytvořit tak funkční síť regionálních trenérů a „jejich" klubů.

Další velký cíl představovalo prohlubování spolupráce a usnadňování klubům vzdělávání svých trenérů díky co nejvstřícnější a nejjednodušší organizaci (stačí jen telefonická domluva kdykoliv na termínu s Manažerem rozvoje) a také přehledné evidenci trenérů a platnosti jejich licencí díky IS ČSRU. Navíc finanční náklady na regionální trenéry a jejich návštěvy byly a stále jsou plně hrazeny ČSRU.

KŠ.jpgTento projekt i výrazným způsobem nadále podporuje a posiluje spolupráci mezi jednotlivými kluby, díky nímž může daný regionální trenér efektivně pracovat a podporovat několik klubů najednou (například společenství klubů známé pod zkratkou AMMOR, společné akce RC Havířov + TJ Sokol Mariánské Hory, RC Přelouče a RC Babic, RC Havlíčkova Brodu a Titánů z Nového Města na Moravě a podobně.

V realitě roku 2020 poznamenaného pandemií koronaviru se jasně ukazuje, že tento projekt projekt stále má klubům co nabídnout, a to i se týče frekvence a četnosti spolupráce, důkazem je 328 tréninkových jednotek pro kluby napříč celou naší unií. (viz. Hodnotící zpráva projektu RT 2020)

Bohužel nemožnost dlouhodobějšího plánování a extrémního vytížení trenérů prioritně ve svých klubech v rozvolněných obdobích, zúžilo původní bohatou nabídku šesti trenérů v Čechách a šesti na Moravě v podstatě na 5 trenérů celkově. Někteří se tak v roce 2020 vzhledem k mimořádné situaci bohužel nedostali ani k jednomu tréninku, někteří jen k jednomu, ale i tak náleží těmto trenérům dík a uznání za jejich podporu tohoto projektu:

  • Morava
    • Pavel Holeček
    • Martin Bednařík
    • Juan Szeremeta
    • Michal Bielik
    • Patrik Kovács
    • Ondřej Kutil
  • Čechy:

    • Karel Berounský
    • Karel Ševčík
    • Jan Macháček
    • Jan Souček
    • Bohuslav Holan
    • Roman Šuster
    • Karel Šampalík
    • Daniel Beneš manažer rozvoje, zodpovědný za projekt a za vzdělávání trenérů v rámci projektu: kromě Tréninkových jednotek napříč kategoriemi a náborů, také školení World Rugby a Licenční semináře ČSRU, konzultace a klubové projekty, on-line kurzy.

DB MR2 600.jpg

Stěžejní náplní návštěv tak byly i nadále ukázkové tréninkové jednotky v souladu s neustále implementovanou metodikou World Rugby a tvořící se metodikou ČSRU s možností interaktivního zapojení klubových trenérů. Vzdělávání trenérů ČSRU v rámci této metodiky přímo na půdě klubů zůstávalo stále především na Manažeru rozvoje. Přesto se podařilo díky tomuto trendu zorganizovat rekordních 76 trenérských kurzů a workshopů, z nichž 29 tvořily oficiální kurzy World Rugby a dalších 47 kurzy ČSRU s tématy ušitými na míru daným klubům (např. Úpravy pravidel dětí 2020, Priority jednotlivých kategorií, Efektivní tréninková jednotka, Současné trendy v trénování dětí, Hry v tréninku dětí, Herní plán a hra do prostoru atd.)

Dá se proto snad shrnout, že přestože aktuální situace hned dvakrát výrazně narušila kontinuitu projektu (březen a duben, říjen, listopad a prosinec 2020) a zúžila původně plánovaný trenérský tým, dařilo se podporovat práci v klubech s o to více zvýšenou aktivitou v obdobích, kdy to vládní nařízení umožňovala. Především v létě tento projekt obrovsky vyrostl díky úžasné aktivitě ve všech klubech (příměstské tábory, kempy, společné akce).

DB - MR 600.jpg

Výhled do roku 2021 tak znamená pracovat dál především s těmi trenéry, jež byli aktivní i v krizovém roce 2020, přičemž hlavním impulsem pro celý projekt by mělo být přijetí dalšího manažera/manažerky rozvoje na plný úvazek. Uplynulé měsíce nám totiž jasně ukázaly, jak je klíčové mít v tomto projektu trenérky/trenérky, pro něž představuje tato práce prioritu a nejsou až tolik vázání klubovými či reprezentačními povinnosti.

DB - Sedlčany 03032020 600.jpg

Každopádně chceme především poděkovat všem klubům za vstřícnost a za to, že díky vám tento projekt vůbec minulý náročný rok, jak doufáme, přestál se ctí. Můžeme se tak teď připravovat, soustředit se na jeho další progres a pustit se do něj společně s novou energií na vašich hřištích, jakmile nám to situace jen trochu dovolí.

Celá zpráva zde:

Hodnotící zpráva projektu Regionálních Trenérů za rok 2020 DB.pdf

(DB)