11.04.2017 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Remíza v dramatickém střetnutí dvou loňských finalistů

Do očekáváné reprízy loňského finále vstoupila o poznání lépe Tatra, jako by chtěla hned od úvodních minut udělat všem jasno, kdo že to vládne na hřišti pod Strahovem. Vždyť hned z počátku vletěla na svého soupeře a poprvé skórovala po bezchybně zahraném tlačeném maulu po autu hned v 5. minutě zápasu. Navíc když o pár chvil později Lukáš Honner ideálně namazal míč do mezery zavřenému křídlu Toia Lopeti, vše nasvědčovalo tomu, že domácí budou i nadále pokračovat v nastaveném trendu a svého rivala tentokrát přehrají.

w_MAS0962.jpg

Martin Kovář a jeho tým z jihu Moravy však byli rázně proti a začali to záhy dokazovat, když právě jmenovaný kapitán vyškovských začal neomylně trestat přestupky proti pravidlům Bíločerných a trefovat trestné kopy ze vzdálenosti 35-40 metrů.

To navíc rozhodně nebylo vše, hráči Vyškova začali, jak je jejich dobrým zvykem, chytře využívat celou šířku hřiště a rychlýma rukama do prostoru dokázali během pár vteřin přenášet hru ze strany na strany a nacházet slabá místa v obraně pro své dynamické náběhy, čímž si získali, jak uznání místních diváků, tak i dílčí poločasové vedení. Není náhodou, že na konci obou bleskurychlých akcí byl zadák Jakub Schmied, který opět ukázal, jak je dobře pro celé naše ragby, že se dokázal vrátit po náročných zraněních a skoro pětileté pauze, a že vůbec nic neztratil ze svého čtení hry a vysoké herní inteligence, kterou se vyznačoval už jako útoková spojka reprezentace do 18 let.

V této části hry vzbudila velké emoce situace, kdy Ondra „Kela" Kovář řešil brejk 2 na 1 pár metrů od brankoviště Tatry sidestepem přímo do posledního bránícího hráče Tatry, zadáka Tomáše Bartoňe, jenž nezvládl zajmout pozici pro skládku a zasáhl tak hráče Vyškova od hrudi nahoru, přes krk a hlavu. Zjevně otřesený vazač Vyškova se jen těžko sbíral ze hřiště a po statečném boji se musel nakonec ve 35. minutě vystřídat. Z celého incidentu rezultoval z pohledu vyškovských „jen" trestný kop.

w_MAS1058.jpg

Tatra disponuje zkušeným a takticky vyspělým týmem, což dokládá i fakt, že zvládla nacházet odpověď na náročnou a velice aktivní hru soupeře, a to kvalitně zorganizovanými fázemi kolem rucku, kterými jej spolehlivě dostávala pod tlak, z něhož po hbitém prosmýknutí se rváčka Vojty Máry, vytěžila i svou třetí pětku v prvním poločase a dostala se tak výsledkově na dostřel. 1. půle uzavřela svůj účet na skóre 17:19 a oba hlavní koučové a zároveň kolegové od Národního týmu, Filip Vacek a Pavel Pala, měli svým týmům co předávat do dalšího vývoje utkání.

Jestli to však byla Tatra, které patřil úvod prvního dějství, Vyškov si naopak rezervoval vstup do druhé půle pro sebe. Chytrými kopy a obrovským tlakem na míč dvakrát využil velkých zaváhání a nedorozumění v řadách Tatry a najednou vše nasvědčovalo tomu, že zápas se bude ubírat jihomoravským směrem. Ale to ještě vůbec nebyl v tomto strhujícím duelu všem zápletkám konec.

Tatra se obdivuhodně zvedla, vrátila se ke své nátlakové hře, na vyškovskou obranu se začala valit vlna za vlnou a jednu z těchto pasáží hry korunovala parádní zadovkou Marka Šimáka, který svým pohybem zkušeně odlákal vyškovského strážce od rucku a rozběhnutý Karel Berounský už propálil vše, co mu stálo v cestě do brankoviště.

w_MAS0927.jpg

Vyškovští ale ještě odskočili ve skóre díky dalšímu trestnému kopu Martina Kováře tentokrát z, pro dnešek rekordních, 45 metrů.

Dramatický zápas vrcholil v závěrečných minutách, kdy Tatra svírala svého soupeře a její dominance především v mlýnu po zranění vyškovského mlynáře Jana Kováře byla už naprosto drtivá. K dramatickému momentu došlo v samém závěru zápasu, když Vyškovští pod tlakem ve vlastní 22ce kopali do autu a kvůli komunikačnímu šumu a nedorozumění se domnívali, že jde o poslední akci.

Proto odkop postrádal razanci a nabídl tak Tatře výhodnou pozici pro finální tlak ve vyškovské 22ce, který se jim podařilo po obdivuhodné dřině roje tentokrát už z opravdové poslední akce zápasu zúročit, když tatrováckým hrdinou závěru matche se stal po celý zápas velmi aktivní Marek Goldstein. Lukáš Honner pak z těžkého úhlu kop asi o metr neproměnil a závěrečné skóre se tak definitivně zastavilo na dvou číslicích 34.

Přestože se tedy oba týmy rozešly smírně, zápas měl všechno, co by měl ragbyový zápas mít, i včetně kontraverzních situací, které k takto vyrovnaným a vypjatým střetnutím vždy patří, a emotivních diskuzí po zápase. Všichni jeho aktéři si zaslouží uznání a poděkování, protože vítězem tohoto zápasu se stalo ragby a soutěž TOP 6 tak zaznamenala další výjimečně strhující a pozoruhodný souboj.

w_MAS1248.jpg

To potvrzují i ohlasy jeho výrazných postav. Za domácí zápas hodnotí jeden z lídrů roje, reprezentant Jan „Puma" Olbrich:

„Myslím si, že jsme měli super nástup, dobrých prvních 15 minut. Pak jsme se nechali ukolébat, tím jak nám to jde a myslím si, že roj dneska zahrál to, co má, ale útok tolik nepomohl, i když to vůbec neměl jednoduché v tak fyzicky náročném zápase. Škoda i některých neproměněných kopů Lukáše Honnera. Na druhou stranu je super vyrovnat z poslední akce zápasu," bere tříbodovou remízu jako spravedlivou pro oba týmy, podobně jako vyškovský zadák Kuba Schmied:

„Na začátku utkáni měl soupeř obrovský tlak a těžko jsme na něj hledali odpověď. Do zápasu jsme se dostali až kolem druhé poloviny prvního poločasu, kdy jsme odpověděli pětkou a pak následným položením a prokopem. Samozřejmě nás povzbuzovaly proměněné trestné kopy. Důležitá, byla koncovka prvního poločasu, kdy jsme udrželi skóre na své straně, což se v předešlých utkáních nedařilo. Začátek druhého poločasu patřil nám. Dokázali jsme zúročit psychickou pohodu z první půle a skórovali jsme ještě několikrát. Bohužel v dalším průběhu druhé půle se Tatra Smíchov nadechla a díky rojové hře, nás uzavřeli prakticky do konce utkání v našem obraném území, a i přes obrovské úsilí jsme nedokázali vedení udržet. Musím podotknout, že některé rozhodnutí sudích v důležitých momentech zápasu ovlivnily skóre konečného výsledku, i přesto, že jsme byli velice disciplinovaní. Jsem přesvědčen, že utkání bylo pro diváky atraktivní, plné pětek a ragbyových momentů."


Už tuto středu se z mnohých dnešních rivalů a soupeřů stanou na hřišti parťáci a spoluhráči, neboť v Praze na Markétě začíná příprava reprezentace na důležité utkání mistrovství Evropy s Lotyšskem, která vyvrcholí v sobotu s výkopem ve 14:00 na Markétě, přičemž předzápas obstará rezerva reprezentace s Anglickým týmem Camp Hill RFC a to už v 11:00. Na oba matche jste jménem České Ragbyové Unie srdečně zváni.


DB