02.04.2017 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Sparta dál vládne Top 6


Tahákem tohoto ragbyového víkendu bylo jistě střetnutí v Top 6 dosud neporažené Sparty a úřadujících mistrů z Vyškova. Match sliboval velkou podívanou a už od původních minut bylo jasné, že diváky ve Vysočanech nezklame. Oba týmy se do sebe pustili s vervou a nasazením a byli to domácí, kteří zasadili první úder po perfektně provedené kombinaci útoku, kdy po dominantím mlýnu domácích na hranici útočné 22ky Pavel Vokrouhlík našel rozběhlého Martina Schneidera, který po překonání 1. obranné linie Vyškova ideálně nafixoval i zadáka Jakuba Schmieda a poslal rozběhlého Irakliho Sulamanidzeho do brankoviště.

Odpověd Vyškova však na sebe nedala dlouho čekat a opravdu stála za to, vždyť útokovka Jihomoravanů Martin Kovář skvěle načasoval svůj kop do volného prostoru za křídlo Sparty Richarda Hřebačku pro rozběhlého Martina Gibalu, který po několika hbitých přihrávkách vyškovských útočníků nezadržitelně skóroval. A to strhující první poločas ještě rozhodně neuzavřel svůj účet:

Sparta se snažila se dostat svého soupeře pod tlak dynamickými náběhy svých silných nosičů míče, skvělým výkonem se prezentoval například hráč druhé řady Pražanů Honza Páv, zatímco Vyškov kontroval velmi kompaktní kolektivní hrou a rychlými míči do vnějších prostorů, ale co bylo ještě pozoruhodnější, tak i lepší prací v rucku, kde měli často vyškovštví hráči převahu díky nižší pozici těla a rychlejším reakcím.

Tento herní scénář vrcholil kolem 30. minuty zápasu, kdy nejprve na 22ce soupeře dostal za opakovaný přestupek v rucku žlutou kartu Sparťan Josef Kučera a po 6 minutách hry v početní převaze po další z precizních akcí vyškovského týmu se křídelním prostorem mezi Jirkou Pantůčkem a Markem Loutockým protáhl Kuba Schmied a otočil vývoj zápasu. Byl to však právě Marek Loutocký, který se měl stát jedním z režisérů dalšího zvratu v tomto zápase, kdy ještě do poločasu dokázal dotáhnout skvěle zahraný sparťanský mlýn z hranice 22ky až do pětkoviště.

Rozdíl mezi oběma týmy tedy o poločase určovaly jen 2 konverze Jirky Pantůčka a bylo velkou otázkou, zda Sparta dokáže zúročit svou převahu ve standardních situacích nebo to bude Vyškov, kdo rozhodne rychlými údery v prostoru?

Již úvod druhého dějství začal dávat na tyto otázky poměrně jasnou odpověď a nezměnila to ani žlutá karta hráče Sparty Tomáše Luky ze 43.minuty za šlápnutí na protihráče. To už totiž Sparta byla ve značném tlaku v soupeřově 22ce a díky kvalitně zahraným standardním situacím se dočkala odměny v 50. minutě, kdy si po dalším drtivém tlaku v mlýně vynutila trestnou pětku.

Vyškov se neúnavně snažil vrátit ke své účinné hře, ale tempo zápasu se o něco více rozkouskovalo, naopak to byla Sparta, která postupem času předvedla několik velmi hezkých pasáží hry, kdy rychlými fázemi s balónem na živu bombardovala vyškovskou obranu.

Klíčovým faktorem druhé půle bylo však sparťanské zlepšení v ruckách a v obranné fázi hry, kde prostor kolem rucků ovládl i z pozice mlynáře neúnavný skládač Vojta Hruška, vyškovské akce tak začaly oproti první půli ztrácet na dynamice, kopy do prostoru na přesnosti, a sparťanská zadní trojka vedená zadákem Martin Schneiderem je zvládla pohlídat a naopak hrozit zajímavými brejky.

Sparta navíc v závěrečné 20 minutovce fyzicky využila svou silnou lavičku, aby ještě podtrhla svou dnešní dominanci ve standardních situacích a díky pětce mlýnovky Vaty Pailodzeho a trestnému kopu Jirky Pantůčka z poslední akce zápasu dala výsledku jasnou podobu 31:10.

Z obou táborů však po zápase shodně zaznívaly hlasy o vysoké kvalitě tohoto utkání: Dnešní zápas s Vyškovem byl myslím na českou ligu hodně zajímavý, Vyškov se snažil hrát živé ragby do prostoru a my se snažili vyhrávat své osobní duely a hrát vířivé ragby bez pozastavování hry. Z obou stran byla vidět chuť i nadšení pro oba styly hry a myslím , že si to jak hráči na hřišti tak diváci z lajny užili" neskrýval svou spokojenost, ale i respekt k soupeři Marek Loutoucký.

Názor celého vyškovského týmu tlumočí Adam Soural: „Dokázali jsme sehrát vyrovnanou partii, nicméně chyby, které jsme udělali v závěru byly potrestány pětkou a následnými prokopy. Tomu také odpovídá výsledek. Myslím, že předvedený výkon byl pohledný i pro diváky. Nová soutěž Top 6 začíná nabírat na obrátkách. Uvidíme, co bude následovat, protože každý zápas je jiný a my musíme pracovat dál jako jeden tým" dívá se s hlavou nahoře do budoucnosti. Odhodlání týmu do dalších matchů Top 6 podtrhuje stručně vazač Ondřej „Kela" Kovář : „Je třeba zrobit opravu!" A potvrzuje tak, že v příštích kolech se diváci mají opravdu na co těšit.

Vždyť hned příští víkend se Vyškov vrací do Prahy a vyzve tentokrát na Smíchově Tatru (pozor, hraje se kvůli mezinárodnímu turnaji PYRF v neděli 11:00). Slavia hostí Říčany a Sparta ve Vysočanském derby Pragu, přičemž výkopy obou utkání jsou shodně v sobotu ve 14:00.