26.03.2017 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Vyškov přehrál doma Slavii


Do zápasu hraného za slunečného jihomoravského počasí vletěli domácí skvěle připraveni a díky rychlému a přímočarému ragby se záhy dostali do zaslouženého vedení, vždyť už v 18. minutě zápasu po jedné trestné pětce za vysokou skládku na Michala Juřínka a pětkách obou borců z druhé řady Václava Mončeka a Radima Trunečky, narostlo skóre na 17:0 pro domácí tým.

Když navíc ve 31. minutě přidali i kýženou bonusovou čtvrtou pětku Laďou Mazalem, zdálo se rozhodnuto a málokdo už by čekal od tohoto matche nějakou dramatičtější zápletku. Tento pocit se možná uhnízdil i někde v podvědomí vyškovských hráčů, zatímco Slávisté rozhodně nic nevzdávali, naopak v závěrečných minutách 1. půle se obraz hry začal obracet. Sešívaní začali vyhrávat duely 1x1 a díky své houževnatosti a odolnosti v kontaktních situacích se dokázali do poločasu zapsat do skóre zápasu. A tak, jak první poločas skončil, tak začala i půlka druhá:

Slávisté spolehlivě drželi míč a dlouhodobě bombardovali vyškovskou obranu dynamickými náběhy z první přihrávky kolem rucku. Lídři týmu jako Karel Nešpor a Honza Kolář se dokázali soustavně dostávat za čáru zisku, hra se celkově znatelně přitvrdila a tak i vyškovský fyzio Eduard "Křesťan" Sackmauer měl plné ruce práce. Usilí hostujícího týmu bylo korunováno zaslouženou odměnou v podobě pětky Honzy Koláře po chytrém překopu útokové spojky Pražanů Aymerica Dupuy.

Psala se 59. minuta a hosté se blížili na dostřel.

I_AL4326.jpg


Vyškov se však po tomto „budíčku" dokázal zase vrátit ke svému úspěšnému hernímu plánu a pestré hře plné nebezpečných protiútoků jak do mezer středem hřiště, tak i křídelními prostory, a zvrátit tak tento velice zajímavý střet dvou naprosto rozdílných herních stylů ve svůj prospěch. Pětka Kuby Schmieda ze 67. minuty zápasu po offloadu Michala Juřínka se ukázala jako zlomová, neboť spustila vyškovskou útočnou lavinu do vyčerpané obrany Slavie v podobě dalších tří pětek v rozmezí posledních 13 minut zápasu.

Jasně a stručně hodnotí průběh zápasu jeden z trenérského dua Slavie Milan Jirman:

Prvních 30 min byly zcela v rukou Vyškova, který nám za tu dobu položil 3 pětky. Pak se role obrátila a začali jsme diktovat tempo hry my. Podařilo se nám položit 2 pětky. Bohužel posledních 20 min opět ovládl Vyškov a v krátkém časovém segmentu nám položil další pětky."


Ve svém vnímaní poměru sil v zápase se s ním i naprosto přesně shoduje kapitán a klíčový hráč Vyškova Martin Kovář: „Do zápasu jsme šli s tím, že potřebujeme nutně vyhrát i s bonusovým bodem, v prvních 30 min jsme dodrželi taktiku a dali jsme 4 pětky, ale následně jsme vypnuli a přestali hrát naši hru, Slavie toho využila a přiblížila se na 22:14 a od 60. minuty jsme převzali otěže a přidali další pětky, které nás uklidnili, zápas jsme zvládli a uvidíme, jak se popereme za týden ze Spartou" dodává a zároveň zve diváky na pikantní zápas příštího kola Top 6, který se odehraje tuto sobotu ve 14:00 v Praze na Spartě.