29.06.2014 – REPREZENTACE 7S

Brabec: Výhra těší, sedmičkám se věnujme více


Antonín Brabec dovedl českou reprezentaci v sedmičkovém ragby mužů zpět do divize A mistrovství Evropy. V sobotu 28. června na Stadionu Josefa Kohouta v Říčanech jím vedený tým v divizi B - sever vyhrál všechna svá utkání. Pro Antonína Brabce nejen jako trenéra, ale i sportovního ředitele České rugbyové unie, to znamená odraz ode dna a start nové pouti, olympijské pouti. Ano, nejen snem, ale i cílem dalšího rozvoje sedmičkového ragby je start na olympijských hrách, kam se ragby vrátilo po 92 letech. Prvně se však ukáže pod pěti kruhy v sedmičkové variantě. A nejen o tom mluvil Antonín Brabec v rozhovoru pro oficiální stránky Unie.

Turnaj se konal od půl deváté ráno do půl deváté večer. Měl jste při některém zápase obavy, abyste splnili cíl postupu do divize A?

Snad ani ne. Věděli jsme, že do turnaje vstupujeme jako favorit a máme jediný cíl - postup. První dva zápasy proti Bělorusku a Estonsku jsme zvládli, se Slovenskem jsme si vybrali slabší chvilku, pustili soupeře do vedení, ale když jsme skóre otočili, věděl jsem, že to bude dobré. Semifinále bylo také v klidu a finále proti Norsku bylo překvapivě snazší, než jsme čekali. Hráčům velmi pomohlo, jaké jim Unie připravila podmínky. Zajistili jsme hráčům zázemí v hotelu Pavilon, kam jsme je po každém utkání odvezli, abychom eliminovali ten tlak a aby se nerozptylovali dalšími zápasy. Navíc nám hodně pomohla skvěle vybavená konferenční místnost, kde jsme hráčům pouštěli videa a mohli na nejnovější technice rozebírat hru soupeřů.

Plnili hráči vaše pokyny, dá se na jejich výkonnosti stavět?

Turnaj jsme odehráli s mladšími hráči a dost se jich představilo s dobrém světle, což mě samozřejmě těší. Ale pochopitelně jsem na výkonech viděl i chyby, ale především málo zkušeností.

Jak se s tím vyrovnat, v příštím roce čekají Čechy v divizi A výrazně těžší soupeři…

Ano, to si uvědomujeme, a pokud chceme české ragby vracet na pozice, kdy bývalo, nezbývá než hodně hrát. A sedmičkové ragby nejen na mezinárodním poli, ale především doma. Proto jsem rád, že jsme takový proces nastartovali a česká sedmičková série se letos už nehrála jako letní zpestření, ale jako pořádná soutěž se vším všudy v sezoně.

Dostane tedy i kvůli olympijskému snu sedmičkové ragby v Česku přednost před patnáctkovým?

Tak se na to nemůže dívat. Nebylo by správné až tak dělit ragby. To sedmičkové získalo zařazením do programu olympiád na atraktivnosti. Toho musíme využít, ale zároveň se chceme posouvat dopředu i v klasickém ragby. Proto i na sedmičkovém turnaji byl hlavní trenér reprezentace patnáctkového Tomasz Putra. S ním chceme řešit postup v obou "disciplínách".

Které ragby více vyhovuje české povaze a fyzickým dispozicím?

Pro nás je ideální obě spojovat. Sedmičkové ragby nám pomůže, aby se naši hráči celkově lepšími a atletičtějšími ragbisty a tedy abychom se zlepšovali i v tom patnáctkovém.

Jak je to ve světě? Vzniká skupina národů, která se bude specializovat jen na olympijské sedmičkové ragby, protože tam cítí, že může dohnat světovou špičku?

Nemyslím si, že to tak bude. Spíš máme opačné signály. Například Portugalsko a Španělsko už tu specializaci na sedmičkové ragby opustily a vrátily se ke starému systému rozvoje obou variant. Protože, kdo se lepší v sedmičkovém ragby, lepší se i v patnáctkovém. Uvedu ještě jeden příklad. Belgie. V roce 2008 jsme s ní hrávali v dolní polovině divize A. Potom investovali do rozvoje sedmičkového ragby, zaměřili se na mládež a vzdělávání trenérů a dnes hrají nejvyšší sekci mistrovství Evropy, hned za světovou sérií. A dokonce tak dobře, že v prvním letošním turnaji obsadili druhé místo.

Takže to je pro vás motivace, že to jde?

Samozřejmě. Výsledky se nedostaví hned, tedy ani nepomýšlíme na start v olympijském turnaji 2016 v Riu de Janeiru, ale… Belgii to trvalo pět šest let. My chceme začít s novým systémem co nejrychleji a věříme, že se budeme zlepšovat a také posouvat žebříčkem a divizemi mistrovství Evropy.

Text: Vít Chalupa

Foto: Martin Flousek