10.03.2017 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Slavia se po podzimních problémech semkla a těší se na TOP 6

Nejstarší český ragbyový klub Slavia Praha letos slaví devadesátiny. Slávisté v podzimní části TOP 6 nezískali ani bod, ale do jubilejního roku klubu vstupují po intenzivní zimní přípravě v bojovné náladě.

Trenéři Milan Jirman a Karel Nešpor naordinovali hráčům přes zimu tvrdou fyzickou přípravu. „V prosinci jsme začali s kruhovými tréninky se zaměřením na sílu a vytrvalost. Od Nového roku jsme přidali další dva venkovní tréninky opět se zaměřením na fyzičku, která myslím obecně v českém ragby dost chybí", říká trenér Slavie Milan Jirman. „Konec zimní přípravy však soustředíme zejména na základní ragbyové dovednosti, jako jsou skládka, nahrávka, standardní situace. Na precizně zvládnutých základech a na bojovnosti chceme stavět", doplňuje druhý z trenérského dua Karel Nešpor.

Na jaře byla Slavia oslabena o devět hráčů základní sestavy a herní projev mužstva nebyl dobrý. Odcházející starší generaci hráčů se navíc nedaří z vlastních zdrojů nahrazovat. Přesto Slávisté věří, že po uzdravení a návratu některých hráčů do sestavy bude Slavia držet v TOP 6 krok a zápasy bude rozhodovat především nasazení v jednotlivých zápasech. Konkurenty vzhledem k situaci vidí trenéři mužstva především v Říčanech a Pragovce. A favorit na mistrovský titul? „Dle našeho názoru pouze jeden a tím je Sparta, která nakoupila spoustu posil z jiných týmů", shodují se trenéři Slavie.

Že nálada ve Slavii je před jarem pozitivní hovoří i kapitán mužstva Michal Jirman. „Celý tým se semknul a intenzivně trénuje. Vydařilo se i zimní soustředění. Naše situace v lize není příliš dobrá a nečekají nás jednoduchá utkání, ale našim divákům chceme ukázat to nejlepší ragby, jaké umíme", říká odhodlaně kapitán týmu.

A na co by chtěl Michal Jirman pozvat sportovní fanoušky? „Na jedinečnou hru, kterou ragby je. Na skvělou atmosféru, kterou můžou zažít diváci pouze u nás v Edenu. A na hráče, kteří se celou zimu připravovali na to, aby jim dokázali, že RCS ještě neřekla v letošní sezóně poslední slovo".

Slávisté odstartují jarní část TOP 6 třaskavým derby se Spartou 18. března v Edenu. O týden později míří na hřiště úřadujícího mistra z Vyškova.

PCh, www.rugbyunion.cz