03.07.2014 – INFORMACE Z KLUBOVÉHO RAGBY

Prague Beach Rugby 5s 2014

Sportovní svět na pláži. V roce 2013 se přemístil sportovní festival svět na pláži ze Smíchova do Libně. Svůj domov na Praze 8 našel ve sportovním areálu Na Korábě. Jako každý rok probíhá festival poslední víkend v červenci, letos to vychází na 26. a 27.7.

Organizátoři chtějí každý rok posunout tento projekt dopředu a to se i tento rok díky spolupráci s městskou částí Prahy 8 povede. Po úpravách hřišť, tribun a zázemí je vše připraveno nejen pro letošní 13. ročník, ale také na kandidaturu do prestižního evropského okruhu v plážovém ragby, který se hraje v Itálii, Portugalsku, Španělsku, Belgii a Německu. Evropská Federace Plážového Ragby vysílá na turnaj své komisaře, aby posoudili kvalitu organizace, hracích ploch a zázemí. Cílem organizátorů není jen prestižní evropský okruh, ale také kandidatura na Mistrovství Evropy.

„Chceme evropský šampionát do tří let v Praze. Díky pomoci městské části areálu Na Korábě zde vzniká multifunkční sportovní centrum nejen pro volejbal, ale také pro ragby, fotbal a házenou," řekl jeden z organizátorů Jiří Skall.

Festival je rozdělen na několik turnajů podle sportovní výkonnosti, věku a pohlaví. Budou k vidění domácí i zahraniční sportovci ze Slovenska, Švýcarska, Německa, Francie a Belgie.

Elitní turnaj v kontaktním ragby je největším tahákem a hraje se v mužské i ženské kategorii. Loňské vítězství obhajují v mužích Plážový Libovci a v ženách The Lazybugs. Bezkontaktní ragby na dotek, které hrají smíšené týmy mužů a žen je ideální pro začátečníky a diváky. Letos obhajují AC Bongo Bongo. Novinkou by měli být děti a veteráni.

Základem sportovního festivalu sport na pláži je hra ragby, které vniklo v roce 1823 v Anglii. V České Republice se hraje tento sport od roku 1926 a přivezl ho k nám s Francie známý spisovatel Ondřej Sekora. Ragby vytváří pozitivní sociální a emoční půdu, čímž kladně rozvíjí vlastnosti jako odvahu, loajalitu, soutěživost, disciplínu a týmovou práci. Ragby čekají v následujících dvou letech největší akce. V roce 2015 mistrovství světa v Anglii a v roce 2016 návrat na olympijské hry v Riu.

www.beach.rugby.cz