06.09.2016 – TRÉNOVÁNÍ & VZDĚLÁVÁNÍ

Každoroční lékařské vyšetření


S novou sezonou připomínáme, že všichni hráči všech kategorií musí každoročně absolvovat lékařské vyšetření.

Požadavky na vyšetření stanoví vyhláška č. 391/2013 Sb., o zdravotní způsobilosti k tělesné výchově a sportu. Rozhodující není specializace lékaře, ale obsah prohlídky, který vymezuje uvedené vyhláška.

Obsahem každé lékařské prohlídky je vždy

a) rodinná anamnéza se zaměřením na výskyt náhlého úmrtí,

b) sportovní anamnéza se zaměřením na provozovanou pohybovou aktivitu posuzované osoby a popis druhu, časové a fyzické náročnosti sportu, pro který je posuzována,

c) rozbor údajů o dosavadním vývoji zdravotního stavu posuzované osoby a dosud prodělaných onemocněních a užívaných léčivých přípravcích s cíleným zaměřením zejména na výskyt nemocí, které mohou omezit nebo vyloučit zdravotní způsobilost posuzované osoby ke sportu nebo tělesné výchově, k nimž je posuzována,

d) komplexní fyzikální vyšetření s důrazem na posouzení stavu a funkce orgánů a systémů posuzované osoby, které budou zatěžovány sportem nebo tělesnou výchovou, k nimž je posuzována, a

e) rozbor údajů o vykonávaném sportu nebo tělesné výchově, (dále jen „základní vyšetření").

Hráči přecházející do kategorie U12 musí absolvovat (pokud ji neabsolvovali již dříve) tzv. vstupní prohlídku, která obsahuje mimo jiné též:

- standardní klidové elektrokardiografické vyšetření a

- zátěžové vyšetření včetně monitorace elektrokardiografické křivky a tlaku krve (s ohledem na zařazení ragby mezi zdravotně náročné disciplíny.

Součástí soupisky pro celostátní turnaje přípravek musí být datum absolvování lékařské prohlídky.

Součástí soupisky pro podzimní celostátní turnaj kategorie U12 musí být prohlášení trenéra o absolvování vstupní lékařské prohlídky všemi hráči uvedenými na soupisce (je to odpovědnost každého trenéra).

Pro kategorii U12 bude dále platit, že s předložením licence k vyznačení zaplacení poplatku na rok 2017 (a stejně v dalších letech) musí být sekretariátu předáno prohlášení o vstupní prohlídce s datem absolvování vstupní lékařské prohlídky (formulář např. zde http://rugbyunion.cz/cs/page/253). Lékařská zpráva o absolvování vstupní prohlídky se nepředává, může být vyžádána. Sekretariát vyznačí na licenci žáka datum vstupní prohlídky (při nahrazení licence žáka licencí hráče datum na licenci uvede znovu).

V případě jakýchkoliv dotazů či nejasností kontaktujte legislativní komisi (legislativa@rugbyunion.cz)

Dokumenty naleznete také v Knihovně dokumentů lékařské komise zde.

(AB)