05.09.2016 – INFORMACE Z KLUBOVÉHO RAGBY

Smutná zpráva... zemřel zakladatel Old boys Praha Vladislav Petras

slávek_2009a.jpg

Pražský ragbyový klub Old boys Praha a Česká rugbyová unie s lítostí oznamuji, že ve věku 77 let zemřel bývalý vynikající ragbyový reprezentant a hráč i prezident Tatry Smíchov a dále zakladatel a bývalý dlouholetý předseda Old boys Praha Vladislav Petras.

Na přelomu 80. a 90. let minulého století se bývalý hráč i prezident Tatry Smíchov Vladislav Petras, kterému ragbisté říkají stručně Slávek, ještě spolu se Stanislavem Suchánkem ze Sparty a Vladimírem Zoufalým z VŠ Humanity, rozhodli pořádat pravidelná utkání pražských veteránských týmů.

Netrvalo to dlouho a už v roce 1988 se poprvé představil výběr pražských rugbyových veteránů pod názvem Old Boys Praha na několika hřištích v jižní Anglii. Tímto zájezdem se začala psát historie dlouho jediného čistě veteránského klubu působícího v Česku Boys Praha, jehož byl Petras dlouholetým kapitánem a rovněž předsedou. Od prosince 2009 se pak stal doživotním čestným prezidentem Old Boys Praha.

Ještě v roce 2014 byl i rovněž nejstarším aktivním hráčem klubu, za což ostatně pravidelně sbíral ocenění předávané pro nejstarší hráče a to nejen z jednotlivých ročníků tradičního tuzemského turnaje Staropražské šunky, ale ocenění převzal v roce 2012 také v rámci Světového festivalu na Havajských ostrovech, jehož se zúčastnilo přes sto týmů z celého světa.

Vladislav Petras * 7.července 1939 + 4. září 2016

"Svými příkladnými ragbyovými skládkami zastavoval o mnoho mladší protivníky. Byl českou ragbyovou osobností, diplomatem a skvělým kamarádem, který nám bude moc chybět. Jeho pro spoluhráče nedotknutelný dres s číslem 15 bude nyní již jen zdobit stěnu ragbyové klubovny," řekl o zakladateli klubu Petrasův následovník ve funkci předsedy Old boys Praha Vladimír Kodýtek.

(ps, Českeragby.cz)