03.06.2016 – REPREZENTACE ŽEN 7S

Česká reprezentace žen 7's


Česká ženská reprezentace 7´s se zúčastnila už 45. ročníku legendárního turnaje Amsterdam 7´s. Systém turnaje hned první den přisoudil českému týmu velmi rozdílné soupeře, co se týče kvality a pojetí hry.

Česká republika - Paarse Rebellen 0:40

Přestože jde o velmi kvalitní tým složený převážně z holandských reprezentatek, mohl být výsledek mnohem vyrovnanější, protože i obraz hry nebyl tak jednoznačný, jak ukazuje konečný stav. Co však o něm rozhodlo byla náš mnohem menší důraz v duelech 1x1 a ruckách, což bylo hned na začátek turnaje alarmující, protože zrovna o tyto herní prvky se náš tým opírá.

Česká republika-Team Orangutan 35:0

Do druhého zápasu už vletěl Český tým o poznání soustředěněji a Angličanky, které, nutno dodat, nekladly příliš velký odpor, přehrával rychlými míči do prostoru a chytrými protiútoky. Přesto i v tomto zápase byl patrný jeden z největších vykřičníků toho turnaje pro náš tým a to pasivita v obraně a odevzdanost v ruckách, proto jsme byli svěkdy pasáží, kdy jsme přistoupili na neorganizovanou a velmi kontaktní hru soupeře a zapomínali na náš herní plán.

Česká republika - Fire phoenix 0:46

Tento zápas, hraný jako jediný ženský zápas 1. den na hlavním stadionu amsterdamského areálu, sliboval velký zážitek a obrovskou zkušenost. Proti našemu týmu stála čínská reprezentace, v podstatě profi tým ze zkušenostmi ze světové série připravující se olympijskou kvalifikaci za měsíc v Dublinu. Trenér tohoto týmu, anglická sedmičková legenda Ben Gollings, dokázal během svého působení týmu vštípit několik moderních taktických variant, kterými nás Číňanky dostávaly pod tlak již od prvního výkopu. Okamžitě využívali našich pozdních reakcí na ztráty míče a v momentech, kdy jsme nestihli dostatečně rychle obsadit roli sweepera, jejich útoková spojka s přehledem trestala naše zaváhání překopy za obrannou linii. Postupem času jsme se však i s touto taktickou variantou srovnali a díky statečnému výkonu našich holek byli asiatkám vyrovnanými soupeři v ruckách. Přestože jsme zahrozili i několika nebezpečnými průniky velký rozdíl v rychlosti hráček a také přihrávek se nakonec na výsledku beze zbytku projevil.

Česká republika- Finsko 0:22

Po naprosto vyrovnaném prvním poločase, v tom druhém převážila finská kontaktní přímočará hra, protože naše obrana se s úbytkem sil stávala čím dál pasivnější. Technika našich skládek byla v těchto případech na nízké úrovni a dávala tak soupeři příležitost vyhrávat své souboje 1x1 a postupovat tak neustále dopředu.

Česká republika - Finsko 5:14

Díky faktu, že anglický tým OA Peacocks, který měl být s námi a Finkami ve skupině, už druhý den vůbec nedorazil, jsme po genlemanské dohodě s finským trenérem dostali příležitost k odvetě, kterou jsme velmi vítali, neboť jsme cítili, že je rozhodně v našich silách tým, který letos bude hrát elitní turnaje evropské Grand Prix, porazit. Průběh zápasu nám dal za pravdu, byli jsme opravdu blízko k cennému vítězství, ale za stavu 5:7 jsme nedokázali dostatečně uklidnit a zorganizovat naši rozehrávku a zůročit náš několik minut trvající tlak, naopak Finky v závěru opět využily špatné techniky našich skládek a pojistili tak své vítězství.

Naše ženská reprezentace má tak za sebou další náročnou, ale cennou zkušenost,přičemž hned několik hráček si připsalo svůj debut na tomto velkém turnaji, což je dalším příslibem do budoucna. 16 hráček, z nichž každá z nich prošla alespoň jedním z přípravných turnajů v Nancy a Amsterdamu bude o víkendu 10.-12.6. nominováno na soustředění v Praze a z nich pak bude vybrána finální 12ka pro 1. turnaj Mistrovství Evropy 17.-19.6. v Praze na Slavii.