08.02.2016 – TRÉNOVÁNÍ & VZDĚLÁVÁNÍ

ČSRU rozšiřuje možnosti vzdělávání trenérů


Nymburk 5.2 2016 - První únorový víkend odstartoval přes rok připravovaný projekt odborného vzdělávání specializovaně zaměřený na školení trenérů sportovních her koncipovaný přímo celonárodními svazy.

Mezi šesti hlavními sportovními svazy, které toto vzdělávání iniciovaly, uvádí jej do života, rozšiřují a podílí se na jeho organizaci, je i ČSRU. Velké sportovní svazy jako je fotbal či hokej si dokáží zajišťovat odborná profesní školení pro své trenéry vyšších tříd sami, avšak většina ostatních musela k tomuto doposud využívat jen akademických půd sportovních fakult vysokých škol. Ragby společně s basketbalem, volejbalem, házenou, florbalem se vydalo cestou zvyšování kvalifikace trenérů profilovaným vzděláváním šitým přímo na míru svazům sportovních her. Pravidelně každý kvartál se tak otevřou brány školícího centra v Nymburku, kde své zkušenosti budou předávat bývalí vrcholoví sportovci i trenéři činní ve sportovních svazech, přední lékaři a odborníci medicínských oborů pracující pro sporty, experti na týmovou spolupráci a komunikaci, zahraniční lektoři i vědecké kapacity našich vysokých škol či jiní přednášející, aby prohlubovali znalosti začínajícím i zkušeným trenérům aspirujícím na vyšší trenérské třídy a rovněž odborně i připravovali na dráhu trenérského podnikání a získávání živnostenského listu k tomu.

20160205_Nymburk_9.JPG

Martin Kafka se podílí na organizaci tohoto projektu nejen jako aktivní člen Vědecko-metodické sekce Českého olympijského výboru, ale také zástupce ČSRU pověřený prezidentem Davidem Frydrychem. Zároveň také úzce spolupracuje i s lektorským sborem těchto školení při koncepci jednotlivých kurzů a měl by při některém z nich rovněž stanout na stupínku přednášejících s prezentací her ragbyových tréninků či nácviku silových prvků.

Vysoká kritéria kladená u školitelů na jejich odbornou kvalifikaci, profesionalitu, sportovní vyspělost, lektorskou a dlouhodobou trenérskou praxi, schopnost přednášet, znát sportovní prostředí i klubová zázemí, mít praktické dovednosti při utváření týmů či z fungování nadnárodních korporací je podle Michala Ježdíka, certifikovaného lektora ČOV, jež mimo jiné školitele trenérů sportovních her ve svazech vyhledává, záruka vysoce kvalitních kurzů právě spuštěného trenérského vzdělávání svazy, které prý jistě velice dobře přispěje i rozvoji ragby.

ČSRU tímto rozšiřuje portfolio nabízeného vzdělávání při těchto školeních dvěma způsoby. Prvním je školení v rámci trenérské licence B " Společný základ sportovního tréninku pro týmové hry". Druhým způsobem je pak použití jednotlivých přednášek těchto školení jako licenčního semináře pro prodloužení trenérské licence. To za předpokladu, že v součtu těchto přednášek (dva prodloužené víkendy) bude v součtu absolvován minimálně jeden den.

(JB+AB)

20160205_Nymburk_1.jpg

20160205_Nymburk_2.jpg

20160205_Nymburk_3.jpg

20160205_Nymburk_4.jpg