13.09.2015 – INFORMACE ZE ZAHRANIČÍ

V pátek začíná Rugby World Cup 2015


V pátek 18. září startuje v Anglii napjatě očekávané Mistrovství světa v ragby, bez nadsázky největší sportovní událost letošního roku. Nejlepší týmy světa se již po osmé v historii utkají o slavný Webb Ellisův pohár. Mistrovský titul budou obhajovat novozélandští All Blacks. I čeští fanoušci mohou být u toho prostřednictvím vysílání ČT sport.

Od 18. září do 31. října bude 20 nejlepších ragbyových týmů soupeřit o titul Mistra světa. Téměř pět desítek utkání se odehraje na 13 britských stadionech včetně londýnského olympijského stánku. V prvním zápase proti sobě nastoupí domácí Anglie a tichomořské Fidži. Pořadatelé očekávají rekordní návštěvnickou účast. Většina z 2,8 milionů vstupenek je již teď beznadějně vyprodána.

Ragbyová mistrovství světa jsou třetí největší sportovní událostí planety. Více placených návštěvníků přitáhnou jenom světové šampionáty ve fotbale a letní olympiády. Obzvláště poslední tři ragbyová mistrovství se těšila extrémně velké popularitě, počet návštěvníků se pohyboval mezi 1,47 a 2,19 miliony. Odborníci odhadují, že pořadatelství šampionátu v roce 2015 přinese britské ekonomice zisk 2,2 miliardy liber.

Ragby si pro svoje vysoké sportovní hodnoty, dramatičnost, bojovnost a specifickou kulturu získává stále více příznivců napříč zeměmi a kontinenty. Není zatíženo dopingovými skandály ani skandály rozhodčích, neukázněností fanoušků, korupcí ani simulováním hráčů. Členy světové organizace World Rugby je nyní 119 zemí a další desítky jsou členy kontinentálních unií či mají přidružený status. Celosvětový počet registrovaných ragbistů se odhaduje na 6,6 milionů. Ragby o sedmi hráčích bylo také nově zařazeno do programu LOH v Rio de Janeiru.

Vlastní mužskou a ženskou ragbyovou reprezentaci má i Česká republika. Národní tým hraje ve skupině 2 Divize A mistrovství Evropy a má reálnou šanci postoupit v příštím roce do vyšší skupiny 1, což je druhá nejvyšší evropská úroveň. „V dnešní době se výkonnost české reprezentace pomalu zvedá, je to vidět i na kladných výsledcích, které jsme doposud měli. Chceme jednoznačně tuto vlnu vítězství udržet a postoupit do vyšší divize, kde bychom chtěli hrát vrchní část tabulky. Pozitivní je, že máme v týmu i mladé hráče, z nichž někteří mají angažmá ve francouzských klubech, tudíž absolvují kvalitní a profesionální přípravu. To se samozřejmě promítne i do reprezentačních zápasů," přibližuje současnou situaci českého reprezentačního týmu kapitán Robert Voves.

Čeští fanoušci budou moci sledovat utkání MS na ČT sport. Televize odvysílá blok 30 zápasů od bojů v kvalifikačních skupinách až po semifinále a finále. Všechny přenosy budou spolukomentovat odborníci České ragbyové unie Marek Švíř a Jiří Štuksa. „Česká televize odvysílá 25 zápasů živě a pět ze záznamu. Ze základní části uvidí diváci 18 utkání, zbylých 12 už bude z play off a ze zápasů o medaile. Komentovat budeme z Kavčích hor, na semifinále a finále se však přesuneme přímo na anglické stadiony," přiblížil spolukomentátor Marek Švíř.

„Každá ze čtyř základních skupin má jednoho až dva favority na postup do čtvrtfinále. Ve skupině A jsou to určitě Austrálie a Anglie. Uvidíme, jak se domácí popasují s tlakem. Skupina B má jasného adepta na vítěze, Jihoafrickou republiku. První dvě postupová místa ve skupině C obsadí pravděpodobně úřadující mistři světa z Nového Zélandu a Argentinci. Favoritem skupiny D je Irsko a Francie," shrnuje současnou formu světové špičky sportovní ředitel ČSRU Antonín Brabec.


Více informací naleznete zde:
http://www.rugbyunion.cz/
http://www.rugbyworldcup.com/

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11067597825-ms-v-rugby-2015-anglie