07.11.2014 – REPREZENTACE MUŽI XV

Reprezentace vyrukuje na Maltu se čtyřmi novými hráči

Česká ragbyová reprezentace nastoupí do druhého utkání divize 2A Evropského poháru národu v sobotu 8. listopadu proti Maltě se čtyřmi novými hráči. Po vítězné premiéře minulý týden ve Švýcarsku, kde tým polsko-francouzského trenéra Tomasze Putry zvítězil 27:14, kádr z pracovních a školních povinností opustili Daniel Aberle, David Brtníček a Adam Soural. Místo nich povolal Putra Jakuba Doležela, Jiřího Franka, Jana Kučeru a Jana Kurku.

Reprezentanti se po nedělním návratu ze Švýcarska opět sešli ve středu 5. listopadu a absolvují během tří přípravných dnů pět tréninkových jednotek. „Vidíme neustálý posun dopředu. Čím víc jsou hráči spolu a více si zvykají na herní systémy, tím víc jejich spolupráce funguje a výkonnost roste," říká po jednom z tréninků Tomasz Putra. Mužstvo připravuje i po taktické stránce.

A to v nečekaném rozměru. „Připravil šest porad s videorozbory. V nich analyzuje nejen hru soupeře, ale i naší, aby si hráči uvědomili, kde mají ještě nedostatky. Je vidět, jak to hráčům velmi pomáhá," popisuje sportovní ředitel České rugbyové unie Antonín Brabec.

„Po vítězném vstupu do dvouletého cyklu divize 2A chceme vyhrát i letošní poslední soutěžní zápas a usadit se na čele tabulky. Vidím, že hráči proto dělají vše i na tréninku, takže věřím, že nepříjemného soupeře překonáme. Především to bude chtít kvalitní obranu, aby se nám nestalo to, co ve Švýcarsku, kdy jsme prohrávali 0:14. Ale pak se ukázala síla našeho týmu, protože i takto nepříznivý stav dokázali hráči otočit," hlásí Putra.

Duel s Maltou, který začíná v sobotu ve 14.00 hodin a hraje se na Tatře Smíchov (ulice Podbělohorská a Smrčinská), bude posledním v reprezentačním dresu pro bývalého kapitána Romana Šustera. Počet startů za národní tým zaokrouhlí na 40 a své rozhodnutí zdůvodňuje slovy: „Už nenacházím tolik času a energie. Kromě toho máme půlročního kloučka, kterého chci vidět vyrůstat, a také se snažím dálkově dostudovat vysokou školu."

Konec podle Šustera „podpořily" také zdravotní stav (nedávná operace krčních obratlů) a věk (35). „A také moje hrdost. Chci odejít ze hřiště s hlavou nahoře, chci, aby toto bylo moje rozhodnutí a ne nutnost způsobená dalším zraněním," uzavírá Roman Šuster.

Malta porazila ve svém prvním utkání Chorvatsko 31:26. Z pětičlenné skupiny postoupí jen vítěz do vyšší divize 1B, poslední sestoupí do 2B. Hraje se ve dvouletém cyklu systémem každý s každým doma-venku.

Složení divize 2A Evropského poháru národů: Česko, Chorvatsko, Izrael, Malta, Švýcarsko.

Nominace ČR

1. řada: Pavel Šťastný (SA XV Charente – Francie), Ondřej Kutil, Emilio Caldaroni (oba Rugby Chambéry – Francie), Roman Šuster (Stade Rouennais - Francie), Martin Havlíček (Stade Nantais - Francie), Marek Goldstein (Tatra Smíchov), Jakub Doležel (Jimi Vyškov).

2. řada: Robert Voves (Praga Praha), Martin Wognitsch (SA XV Charente – Francie), Radim Backa (Přelouč), Jak Kurka (UAL Rugby Libourne – Francie).

3. řada: Josef Maňák (Slavia Praha), Vojtěch Hruška (RC Auxerrois - Francie), Marek Loutocký (St. Etienne Rugby - Francie), Vojtěch Havel (RC Arras – Francie), Jiří Frank (Hyéres Carqeuiranne La Crau - Francie).

Spojky: Vachtang Pailodze, Pavel Vokrouhlík (oba Sparta Praha), Jan Školař, Jiří Pantůček (oba Jimi Vyškov), Jak Kučera (Mountfield Říčany).

Tříčtvrtky: Aleš Stejskal (Macon Rugby – Francie), Irakli Sulamanidze (Sparta Praha), Martin Sadílek (Mountfield Říčany).

Křídla, zadák: Jan Kolář (Slavia Praha), Petr Čížek (Praga Praha), Jan Rohlík (Mountfield Říčany).

Realizační tým: Tomasz Putra (hlavní trenér), Pavel Myšák (vedoucí týmu), Dan Beneš (asistent trenéra), Olga Šťastná (fyzioterapeutka), Petr Kmošťák (lékař), Vladimír Tlapák (kustod).

Program národního týmu

8. listopadu – 14.00 hodin: Česko – Malta na Tatře Smíchov

11. dubna 2015: Chorvatsko – Česko

25. dubna 2015: Česko - Izrael

Vít Chalupa