13.07.2015 – REPREZENTACE ŽEN 7S

Reprezentantky U18 7s přivezly stříbro


V sobotu 11. července 2015 se v maďarském Esztergomu utkaly české ragbistky do 18 z Německa a Maďarska. Na oba soupeře narazily ve své krátké historii poprvé a mohly s nimi poměřit síly hned ve dvou zápasech. S Maďarkami si poradily, Němky byly nad jejich síly.

ČESKÁ REPUBLIKA U18 - NĚMECKO U18 0:41

„ Německý tým s sebou přivezl atletické typy a jihoafrického trenéra. Seniorská reprezentace Německa hraje Elitní sérii 7´s, takže také u mladých Němek jsem očekával vyšší herní kvalitu než u Polek, se kterými jsme se doposud měřili. Toto očekávání Němky začaly plnit od prvních minut. České reprezentantky nastoupily s přílišným respektem, všude byly pomaleji a Němky každou naší chybu nemilosrdně trestaly. "

ČESKÁ REPUBLIKA U18 - MAĎARSKO U18 12:12

„ Domácí tým na tom byl technicky i organizačně podstatně hůře než Němky. Tyto nedostatky však nahradil ohromnou touhou po vítězství v domácím prostředí. Celý první poločas byly Maďarky na naší polovině, čehož využily k položení dvou pětek. O poločase jsme nabádali naše děvčata, aby se nepodřizovaly neuspořádané hře Maďarek, ale předváděly to, co jsme se na soustředění před tímto turnajem učili. Druhý poločas měl přesně obrácený obraz. Naše děvčata se usadila ve dvaadvacítce Maďarek a začala dobývat jejich pevnost. Podařilo se jim stáhnout vedení Maďarek na 12:5, ale individuální technické chyby bránily vyrovnání. V naší dvaadvacítce zahlásil rozhodčí poslední akci, takže nezbývalo, než použít našeho posledního žolíka Anežku Sládkovou. Ta uposlechla pokynu trenéra, že tentokrát má hrát sama na sebe, přes celé hřiště utekla nevěřícím Maďarkám, a snížila na 12:10. Drama s dobrým koncem pro nás zajistila Jana Kaňková proměněným kopem po pětce."

ČESKÁ REPUBLIKA U18 - NĚMECKO U18 7:20

„ Druhý zápas s Německem byl už o něčem jiném. Snažili jsme se holkám před zápasem vysvětlit, aby odhodily zbytečný respekt, a že moc dobře víme, že dokáží hrát daleko lepší ragby, než předvedly v prvním zápase. Mladé Němky mají daleko více zkušeností s mezinárodními zápasy, kdežto naše reprezentace je teprve na začátku. Jediné čím se dal tento náskok stáhnout bylo větší bojovností. Přesně to děvčata splnila a od prvního písknutí vlétla na Němky jako hurikán. Obrana i osobní souboje byly z naší strany daleko agresivnější a německý tým byl naší aktivitou očividně zaskočen. Výsledkem bylo poločasové vedení českého týmu 7:5. Po poločase jsme pokračovali v nátlakové hře, proti však stála německá reprezentantka, která byla vyhlášena nejlepší hráčkou celého turnaje a svým hattrickem odvrátila případné překvapení turnaje. "

ČESKÁ REPUBLIKA U18 - MAĎARSKO U18 20:12

„ V prvním zápase s Maďarkami se hrálo spíše nepohledné patnáctkové ragby, plné kontaktů a rucků, kde byly Maďarky vyrovnaným soupeřem. Věděli jsme že, máme s tímto soupeřem na víc, a nabuzeni z předešlého povedeného utkání s Německem jsme konečně začali předvádět naši hru. Výsledkem byl zápas v naší režii, ve kterém jsme vedli 20:0 a tak dostala příležitost i celá lavička. Maďarkám se ještě podařilo upravit výsledek na konečných 20:12, ale radost z vítězství nám již nevzaly."

Celý turnaj pro nás byl především ohromnou zkušeností. V týmu dostaly příležitost i dva nováčci Kristýna Boučková z Petrovic a Šárka Sýkorová z Českých Budějovic. Obě dvě se předvedly ve výborném světle a vzhledem k jejich věku jsou velkým příslibem i do budoucna.

Naši slabou stránku vidím v osobní mentální přípravě děvčat před turnajem, jelikož začátky turnajů se vždy rozkoukáváme a přistupujeme ke hře někdy až laxně a teprve když zjistíme, že to takto nepůjde, začneme teprve hrát nejlépe, jak umíme. To však je u krátkých sedmičkových turnajů již pozdě. Pozitivní je, že o tom mluvíme, uvědomíme si to a poučíme se z toho.

Josef Bláha

trenér reprezentace dívek do 18 let