15.06.2015 – REPREZENTACE ŽEN 7S

České ragbistky neprošly na ME přes čtvrtfinálovou past

České ragbistky na Mistrovství Evropy Divize A prohrály rozhodující čtvrtfinálové utkání se silným Švédskem a vypadávají tak z olympijské kvalifikace.

Mistrovství Evropy Divize A se konalo letos v litevském Kaunasu ve dnech 13. 6. – 14. 6. a díky blížící se olympiádě bylo opravdu „nabité". Jasnými favoritkami byly především Belgičanky, jejichž některé hráčky hrají nejvyšší francouzskou ligu. Ale mezi favority patřily i na výsluní se vracející týmy Švédska a Finska, nemluvě o zemích s velkou ragbyovou tradicí, jako je Rumunsko a Gruzie.

Naše hráčky sice mezi absolutní favoritky nepatřily, ale vzhledem k tomu, že k postupu v olympijské kvalifikaci stačilo skončit do čtvrtého místa, šance tu byla.
A trvala i po prvním hracím dni.

V základní skupině nejdříve naše hráčky těsně porazily Finsko 7 : 5, pak prohrály s favoritkami z Belgie 7 : 26. Ve třetím utkání přehrály domácí Litvu 15 : 0. Do čtvrtfinále na druhý den tak postupovaly ze skupiny ze slibného druhého místa. Ve čtvrtfinále ovšem narazily na silné Švédky. Ty nám hned v prvním poločase nasázely čtyři pětky a odskočily na 0 : 20. V druhém poločase se naše hráčky vrátily do hry a začaly také bodovat. Snížily na 12 : 20, ale více toho nestihly.

To byl i konec olympijských nadějí, protože čtvrtfinálová prohra nás odsunula do skupiny o osmé až páté místo, tzv. Plate.

V semifinále Plate se náš tým střetl s tradičními soupeřkami ze Švýcarska a prohrál o jediný kop 10 : 12. V posledním utkání o celkové sedmé místo pak porazil Norky 15 : 5.

Zvítězila Belgie, která ve finále porazila Finsko 29 : 7, v olympijských kvalifikačních bojích bude pokračovat i třetí Švédsko a čtvrté Rumunsko. My jsme zopakovali sedmé místo z loňského ME, přičemž jsme určitě měli ambice vyšší.

Utkání našich hráček:

základní skupina
Česká republika – Finsko 7 : 5
Česká republika – Belgie 7 : 26
Česká republika – Litva 15 : 0

čtvrtfinále
Česká republika – Švédsko 12 : 20

skupina o 5. – 8. místo (Plate)
semifinále
Česká republika – Švýcarsko 10 : 12
o 7. místo
Česká republika – Norsko 15 : 5

Celkové pořadí Mistrovství Evropy Divize A:
1. Belgie
2. Finsko
3. Švédsko
4. Rumunsko
5. Polsko
6. Švýcarsko
7. Česká republika
8. Norsko
9. Maďarsko
10. Moldavsko
11. Gruzie
12. Litva

Gruzie a Litva sestupují do Divize B, Belgie a Finsko postupují do nejvyší divize TOP 12. Belgie, Finsko, Švédsko a Rumunsko zároveň postupují do evropské olympijské kvalifikační skupiny, jejíž turnaj se odehraje v červenci v Portugalsku.

Horní řada zleva: asistent trenéra Dan Beneš, fyzioterapeutka Iveta Pokorná, Martina Hlaváčová, Barbora Světlíková, Kateřina Vrbacká, Lucie Svobodová, kapitánka Klára Hladilová, Kateřina Koubová, vedoucí týmu Pavel Chaloupka, trenér Michal Ouředník.
Spodní řada zleva: Barbora Bendová, Kateřina Nováková, Pavlína Čuprová, Kamila Rousová, Šárka Šimánková, Věra Samková.



zdroj: zenskeragby.cz


(swa)