07.06.2015 – REPREZENTACE ŽEN 7S

Reprezentace žen 7's U18 zůstává v tomto roce neporažena


Po prvním přípravném turnaji hraném na jaře na Tatře, ve kterém naše ženské naděje zvítězily nad Tatrou Smíchov, remizovaly s Říčany a porazily seniorskou reprezentaci Litvy, odjely v pátek 5. června 2015 do polského Dzierżoniowie. V neděli je čekal čtyř zápas proti vrstevnicím z Polska. Také tentokrát nebyly v ani jednom zápase poraženy.

Výsledky zápasů : POLSKO U18 – ČESKÁ REPUBLIKA U1815:15, 10:10, 0:25, 15:15

„Tentokrát nás od začátku provázely zdravotní potíže děvčat. Těsně před odjezdem se omluvila říčanská Paola Dvořáková kvůli angině a Kristýna Boučková z Petrovic, která má naražená žebra. Další zdravotní problémy se přidaly při tréninkové jednotce, kdy si Nella Brtová natáhla stehenní sval a Šárka Kloudová se potýkala s velkými bolestmi hlavy. Po tomto výčtu nám na hru zbývalo 7 hráček a vzhledem k teplotám přes 30°C byl tento počet krizový. Po dohodě s hlavním trenérem jsme okamžitě reagovali na vzniklou situaci povoláním 3 hráček Říčan, které dorazily obratem v sobotu večer" líčí počáteční problémy asistent trenéra a zároveň fyzioterapeut týmu Stanislav Král.

Trenér Josef Bláha shrnuje již sportovní stránku tohoto turnaje „Po pátečním večerním příjezdu jsme absolvovali v sobotu 2 tréninkové jednotky. Průběh byl naprosto shodný se všemi soustředěními předtím. První tréninková jednotka byla příšerná, děvčatům padaly balóny, nebyly schopné si přesně přihrát a byla vidět absence základních herních prvků sedmičkového ragby.

To mě donutilo děvčatům po absolvování této jednotky trochu „promluvit do duše" a změnit plánovaný obsah druhé tréninkové jednotky. V té už byl vidět výrazný posun, holky se lépe soustředily, začaly přemýšlet nad hrou a přidávat vlastní nápady, což nám umožnilo klidný spánek před nedělními zápasy.

V sobotu jsme měli se Standou také možnost shlédnout, trénink Polek a jejich dovednosti se od minulého roku až neuvěřitelně zlepšily. Největším rozdílem od našich děvčat byla schopnost si nahrát na dlouhou vzdálenost, do běhu a ještě přesně do ruky, což považujeme za základní sedmičkovou dovednost, kterou si bohužel naše hráčky z klubů do reprezentace nepřinášejí. Dále byly dost urostlé a vyzrálé. To v nás vyvolalo menší pochybnosti o regulérnosti jejich věku, ale občanky jsme jim neprohlíželi. Raději jsme si všímali jejich slabých stránek, což byla rychlost, evazivní technika a kreativita.

Na základě posouzení našich a polských slabých/silných stránek a video analýzy naší hry z turnaje na Tatře jsme vytvořili herní strategii pro nedělní zápasy, a jestli jsou naše děvčata v něčem „téměř" dokonalá, tak je to v naslouchání, pochopení a realizaci připravené strategie. S taktickou stránkou si již na hřišti musejí poradit samy.

Výsledkem výše řečeného byly pak neuvěřitelně vyrovnané „bitvy", což dokazují tři remízy ze čtyř zápasů a jedna naše výhra v zápase, kde nám vyšlo naprosto vše. Body jsme dostávaly především po nedůrazném skládání a v momentech kdy jsme byli pasivní. Jinak souhra naší obrany byla na velice dobré úrovni, hráli jsme trpělivě a dobře si hráčky přebírali. Ulehčovala nám to právě nekreativní pouze do stran odhazovaná hra Polek. My jsme naopak chtěli, aby se naše hráčky nepouštěly s urostlejšími Polkami do hry v obraně, ale maximum akcí vymyslely již ve hře před obranou. Výsledkem pak byla téměř polovina českých pětek po překopech polské obrany a následování míče s podporou a akce načasované a zahrané tak, abychom využili rychlosti našich hráček pro vběhnutí do volného intervalu.

Závěrem bych rád podotknul, že to vypadá, že jsme k „neporažení", ale to je jen shoda náhod, trocha štěstí a schopnost děvčat naslouchat. Co mě znepokojuje, jsou podmínky v některých klubech pro tyto mladé naděje ke zlepšení jejich schopností a dovedností. Se všemi jsem mluvil, a pokud se někde trénuje jednou týdně, hráčky se schází ve dvou na trénincích nebo dostávají od trenérů příležitost hrát zápasy 14 minut měsíčně, nemůžeme do budoucna počítat s jejich zlepšením a budeme stále spoléhat jen na štěstí."

Oba dva turnaje (Tatra a Dzierżoniowie) sloužily jako příprava na vrchol sezóny, kterým je TURNAJ OLYMPIJSKÝCH NADĚJÍ, který se bude hrát v maďarském Esztergomu 10-12. července 2015. Na tomto turnaji by se ty české naděje měly setkat s reprezentacemi Německa, Maďarska, Polska a možná i Rakouska a Slovenska.