25.05.2015 – REPREZENTACE ŽEN 7S

České ragbistky se utkaly se světovou špičkou – je co zlepšovat


České ragbistky se v rámci přípravy na Mistrovství Evropy v sedmičkovém ragby, které bude zároveň kvalifikací na Letní olympijské hry v Riu 2016, vydaly na jeden z nejstarších a největších evropských turnajů v sedmičkovém ragby – do Amsterodamu.

Tam se mimo jiné střetly s týmy z širší světové špičky. „Máme co zlepšovat", říká kapitánka Klára Hladilová.
Amsterodamský turnaj v sedmičkovém ragby se hraje již od roku 1972 a jedná se o prestižní záležitost, na kterou se sjíždějí ragbistky a ragbisté z celého světa. Nejvyšší ženská kategorie je součástí elitní Světové série a je to kategorie uzavřená, na kterou se musí týmy kvalifikovat. Český tým se účastnil druhé nejvyšší kategorie, která je otevřená.

České ženy patří v celosvětovém srovnání výkonnostně do takzvaného druhého sledu, tedy do skupiny zemí, které jsou hned pod absolutní špičkou. V rámci amsterodamského turnaje narazily i na několik „prvosledových" týmů a výsledek byl nemilosrdný – je co dohánět.

V základní skupině nejdříve náš tým poměrně snadno přehrá tým Movers 'n Shaikhas ze Sjednocených arabských emirátů 26 : 0. Nemylme se exotickou lokací – tento tým je složen z hráček ze všech klubů z Perského zálivu a jedná se především o Evropanky, Australanky a Novozélanďanky zde žijící a pracující.

V druhém utkání naše hráčky narazily na výběrový tým, složený z hráček z nizozemských klubů, Paarse Rebellen. Nizozemská reprezentace je „prvosledový" tým, nicméně s tímto klubovým výběrem si naše hráčky poradily a po trochu dramatickém úvodu, kdy prohrávaly už 0 : 12, otočily výsledek na 19 : 12.

Pak ovšem přišel náraz do zdi a probuzení do reality. V posledním utkání základní skupiny nastoupila proti našim dívkám jedna ze světových ragbyových velmocí, Wales. Výsledek byl jednoznačný – prohra 0 : 63.

I tak postoupily naše hráčky z druhého místa do elitní čtvrtfinálové skupiny. Tam je čekaly soupeřky z nejtěžších: australský výběrový tým Tribe 7's, který se soustřeďuje na výchovu příštích australských reprezentantek, a především tým Maple Leafs, což je kanadský rezervní tým. Kanada patří v ženském ragby trvale mezi dva-tři nejlepší týmy světa a její „áčko" právě den před tím vyhrálo v Amsterodamu závěrečný turnaj Světové série.

Čtvrtý tým ve skupině bylo Polsko, které hraje na podobné úrovni jako my a se kterým se střetáváme poměrně často. Výsledky jasně ukázaly, že do „prvního sledu" máme co zlepšovat. Australský výběr nás porazil 43 : 0 a kanadská rezerva Maple Leafs 54 : 12. Pozitivním momentem tohoto utkání bylo to, že naše hráčky si uvědomily, že i s takovým soupeřem se dá hrát a dokázaly Kanaďankám položit dvě pětky. V posledním utkání si naše hráčky spravily chuť a porazily Polsko 24 : 5.

Celý turnaj vyhrál právě kanadský tým Maple Leafs, který ve finále porazil Irsko 26 : 14. Kanaďanky tak mají z Amsterodamu „double". Jejich první tým zvítězil v turnaji Světové série, jejich rezerva v otevřeném turnaji. Naše hráčky si vyzkoušely hru proti těm nejlepším světovým týmům, což je bezpochyby posune zase o kousek dále. Mistrovství Evropy a kvalifikace na olympiádu se blíží.

Výsledky našich dívek

základní skupina
Česká republika 7 – Movers 'n Shaikhas (SAE) 26 : 0
Česká republika 7 – Paarse Rebellen (Nizozemsko) 19 : 12
Česká republika 7 – Wales Women 7's 0 : 63

čtvrtfinálová skupina
Česká republika 7 – Tribe 7's (Austrálie) 0 : 43
Česká republika 7 – Maple Leafs (Kanada) 12 : 54
Česká republika 7 – Polsko 7 24 : 5


Minirozhovor s kapitánkou Klárou Hladilovou:


Podle výsledků to vypadá, že vám totálně nevyšlo utkání s Walesem? Wales sice patří do širší světové špičky, ale tam je obvykle brán za jeden ze slabších týmů?
K. H.: „Tohle utkání nám vůbec nesedlo. Velšanky nás přehrávaly rychlostí a krokovou technikou. Velmi špatně jsme bránily a soupeřky jsme neskládaly. Bez skládek nemůžete hrát ragby."

Naopak proti Kanaďankám se vám i přes vysokou prohru podařilo bodovat?
K. H.: „Ano, dokázaly jsme jim jako první tým na turnaji položit hned dvě pětky. Do té doby hrály s čistým kontem. To považuji za takový malý úspěch. Ale opět – chtělo to lépe bránit."
(České pětky pokládaly Barbora Bendová a právě kapitánka Klára Hladilová.)

A celkově?
K. H.: „Celkově skvělé. Máme spoustu zkušeností, do týmu naskočily nové holky a víme, co zlepšovat. Všechny ostatní týmy jsme porazily, na ty nejlepší zkrátka musíme ještě přidat. Ale hrát s nimi, to vás vždycky nakopne."


zdroj: zenskeragby.cz