31.10.2014 – REPREZENTACE MUŽI XV

Muži vstoupí v sobotu ve Švýcarsku do bojů o návrat do divize 1B


Česká ragbyová reprezentace vstoupí v sobotu 1. listopadu do nového cyklu Evropského poháru národů 2014-2016. Jediným cílem týmu polsko-francouzského trenéra Tomasze Putry je okamžitý návrat z divize 2A do vyšší divize 1B, odkud letos na jaře sestoupila. Češi nastoupí v sobotu od 16.00 hodin ve švýcarském Nyonu proti domácímu celku.

Putra povolal pro první zápas 25 hráčů, deset z nich jsou legionáři z francouzských soutěží. Zbytek tvoří hráči z domácí extraligy. Jediným hráčem z české první ligy, druhé nejvyšší soutěže, je Radim Backa z Přelouče.

Češi se na utkání v Nyonu připravovali od 28. října ve francouzském Chambéry, kde působí dva hráči první řady – Ondřej Kutil a Emilio Caldaroni. V tamní areálu absolvovali čtyři tréninkové jednotky, navíc ještě modelovou přípravu s místním týmem SOC z třetí nejvyšší francouzské soutěže. „Velmi nám to pomohlo, protože očekávám, že Švýcaři budou hrát právě takový francouzský systém. Vždyť jich patnáct působí právě tady ve Francii," říká pod vrcholky Savojských Alp kouč Tomasz Putra, žijící léta ve sto kilometrů vzdáleném Lyonu.

„Super!" „Super!" rozléhalo se krásným ragbyovým areálem v Chambéry. A je vlastně jedno, jestli kouč mluvil na hráče francouzsky, což nejvíce, nebo mateřskou polštinou, či milou češtinou. Význam je ve všech jazycích stejný. „Ano, jsem velmi spokojený. Hráči dělají obrovský pokrok. Líbí se mi, jak jsou angažovaní, jak mají zájem," pochvaluje si trenér Tomasz Putra a dodává: „O to víc, že jsou všichni amatéři. Mají skvělou disciplínu. Radost s nimi pracovat. A bude ještě větší, protože, když uvážím, že je tady pět hráčů ještě juniorského věku, tak ten tým má obrovský potenciál."

Putra nepřipravuje hráče jen na hřišti, každý den s nimi má dvě taktické porady s videorozbory. „Hráčům ukazujeme nejen hru našeho nejbližšího soupeře Švýcarska, ale také jejich práci při tréninku, aby viděli, kde mají ještě nedostatky a nebo naopak, co dělají dobře a za co je Tomasz chválí," vysvětluje sportovní ředitel České rugbyové unie Antonín Brabec, který vypomáhá nejen jako asistent a hráč na hřišti, ale i jako tlumočník: „Ne všichni totiž mluví francouzsky. Ale když je třeba rychle něco na tréninku říct, Tomasz přeskočí do polštiny míchané s češtinou."

Komunikaci s trenérem si pochvaluje i kapitán týmu Robert Voves. I on vypomáhá s překlady, protože ve Francii roky hrával před tím než se loni vrátil do Pragovky. „Tomasz je pro nás velký přínos. On zná to moderní ragby a hodně nám z něj dává a ukazuje. Během těch čtyř tréninků v Chambéry jsme od něj pochytili mnoho věcí a vidím, jak jde naše hra nahoru, jak máme stále lepší a lepší herní systém. Jeho videorozbory jsou dokonalé. Nejenže nám ukáže detaily ze hry Švýcarů, on nám pouští naše chyby a díky tomu se posouváme dopředu. Ale také nám promítne to, co dobře zvládáme, což je psychicky příjemné," říká kapitán Voves, podle něhož je zcela zásadní, že se mužstvo mohlo na čtyři dny sejít na soustředění. Většina z hráčů si musela vzít dovolenou a nebo nechat vystavit omluvenky do školy. „Čím víc jsme na hřišti spolu, tím lépe. Zvykáme si, souhra je mnohem lepší. Věřím, že to předvedeme už v sobotu ve Švýcarsku."

Na otázku, jaký je cíl pro sobotní utkání, trenér Tomasz Putra bez váhání odpoví: „Vítězství." A vzápětí dodá: „Nic jiného nebereme! Ale pro mě bude neméně důležité, jak tým sehraje utkání po taktické stránce, aby se drželo herního systému." „Nejenže chceme vyhrát zápas ve Švýcarsku, my nemůžeme mít jiný cíl, než vyhrát všechna utkání a okamžitě se vrátit zpět do vyšší divize," uzavírá kapitán Robert Voves.

Švýcaři vyhráli v prvním utkání celé divize v sobotu 25. října v Izraeli 29:18. Z pětičlenné skupiny postoupí jen vítěz do vyšší divize 1B, poslední sestoupí do 2B. Hraje se ve dvouletém cyklu systémem každý s každým doma-venku.

Složení divize 2A Evropského poháru národů: Česko, Chorvatsko, Izrael, Malta, Švýcarsko.

Nominace českých ragbistů na utkání Švýcarsko – Česko, 1. listopadu v Nyonu

1. řada: Pavel Šťastný (SA XV Charente – Francie), Ondřej Kutil, Emilio Caldaroni (oba Rugby Chambéry – Francie), Roman Šuster (Stade Rouennais - Francie), Martin Havlíček (Stade Nantais - Francie), Marek Goldstein (Tatra Smíchov), Daniel Aberle (Jimi Vyškov).

2. řada: Robert Voves (Praga Praha), Martin Wognitsch (SA XV Charente – Francie), Radim Backa (Přelouč).

3. řada: Josef Maňák (Slavia Praha), Vojtěch hruška (RC Auxerrois - Francie), Marek Lourocký (St. Etienne Rugby - Francie), Vojtěch Havel (RC Arras – Francie), David Brtníček (Jimi Vyškov).

Spojky: Vachtang Pailodze, Pavel Vokrouhlík (oba Sparta Praha), Jan Školař, Jiří Pantůček (oba Jimi Vyškov).

Tříčtvrtky: Aleš Stejskal (Macon Rugby – Francie), Irakli Sulamanidze (Sparta Praha), Martin Sadílek (Mountfield Říčany).

Křídla, zadák: Jan Kolář (Slavia Praha), Petr Čížek (Praga Praha), Adam Soural (Jimi Vyškov).

Realizační tým: Tomasz Putra (hlavní trenér), Pavel Myšák (vedoucí týmu), Dan Beneš (asistent trenéra), Olga Šťastná (fyzioterapeutka), Petr Kmošťák (lékař), Vladimír Tlapák (kustod).

Program národního týmu

29. až 30. října: Soustředění v Chambéry (Francie)

31. října: Přesun z Chambéry do Gexu u Nyonu, trénink

1. listopadu – 16.00 hodin: Švýcarsko – Česko v Nyonu

Další zápasy

8. listopadu – 14.00 hodin: Česko – Malta na Tatře Smíchov

11. dubna 2015: Chorvatsko – Česko

25. dubna 2015: Česko - Izrael