18.04.2015 – SPORTOVNÍ ÚSEK INFORMUJE

Miroslav Šustek se loučí z Extraligou

Kdyby se psala kniha rekordů českého ragby, jedna z kapitol by jistě patřila rozhodčímu Mgr. Miroslavu Šustkovi.

A těch rekordů by u jeho jména bylo hned několik. Je to skoro neuvěřitelné, ale letos tento služebně nejstarší český arbitr (63 let) „kroutí" Již 37. sezónu na hřištích pod vysokými tyčemi. Pískat začal v roce 1978, kdy mnozí současní extraligoví hráči ještě nebyli na světě.

Po pětileté zkušenosti pak získal 2. rozhodcovskou třídu. Nejvyšší kvalifikaci sudího pak završil v roce 1988 a od té doby řídí utkání nejvyšší soutěže ragby v české republice – dříve 1.ligu, dnes extraligu. Je to tedy 26 let od doby kdy poprvé „zadul" do extraligové píšťalky.

Dalším rekordem je i předsednictví ve Sboru rozhodčích České ragbyové unie, který řídí již 22 let společně s výkonem předsedy sportovně-technické komise na Moravě.
Cenné jsou i jeho mezinárodní zkušenosti, které získal během své dosavadní kariéry. Jako čtyřnásobný účastník mistrovství světa juniorů si jako největšího úspěchu váží své účasti při semifinále MS v Lille v zápase JAR: FRANCIE. Celkem má na svém kontě 42 mezistátních utkání mužů a juniorů. Těch přátelských mezinárodních je bezpočet.

Dnes, při utkání extraligy TJ Sokol Mariánské Hory : RC Slavia Praha uzavírá Mirek svou extraligovou kariéru a nadále se bude věnovat rozhodování v nižších soutěžích, především pak u mládeže. K té má velmi blízko, jakožto vystudovaný pedagog působil jako středoškolský učitel tělocviku, což se kladně projevilo i v jeho rozhodcovské kariéře.

Vždy preferoval prevenci před represí a jeho styl vedení utkání pak přispívá k formování hráčů.

Přejeme Mirkovi do dalších sezón především pevné zdraví, což je základním předpokladem pro, jak doufám, řadu dalších úspěšně odřízených utkáních.

Dalibor Čech