25.04.2023 – REPREZENTACE MUŽI XV

Česká patnáctka jde na Lotyše, k postupu potřebuje bod

Trénink reprezentace na hřišti ARC Iuridica v Chrášťanech. Foto: Michal Ouředník

Hráči Říčan a Sparty dominují nominaci na víkendový zápas s Lotyšskem. V něm se svěřenci trenéra národního patnáctkového výběru Miroslava Němečka pokusí v Rize o postup do baráže do vyšší úrovně mistrovství Evropy: z Konference 1 Sever do Trophy.

Česko vévodí pětičlenné skupině, k definitivě postupu stačí reprezentaci bod. Pokud uspěje, utká se 27. května s jedním z týmů skupiny Konference 1 Jih o přímý postup do Trophy. Soupeřem může být například Bulharsko. O tom, kde se bude hrát, rozhodne lepší výsledek postupujícího týmy v dané konferenci. V případě, že by se hrálo v tuzemsku, utkání se uskuteční v Říčanech.

JEDEN SLÁVISTA A JEDEN PROFESIONÁL

Kouč Miroslav Němeček poskládal do výběru jak ostřílené a prověřené hráče, tak i mladíky, kteří si nedávno prošli juniorskými reprezentacemi. Je jim například mohutný rojník Sparty Vladan Diviš či jeho spoluhráč a třetiřadník Ondřej Bejček. V nominaci nechybí úderná tříčtvrtka Jindřich Kulhavý, který se po letech vrátil z Francie do Sparty, nebo Sam Dupuy, mladá spojka Říčan.

Výkony v extralize si o nominaci řekl i útočník Slavie David Miřácký, nenápadný ale průbojný a velice platný hráč, který spíš dosud stál trochu ve stínu svého „proslulejšího“ bratra Adama, který loni zahvězdil v nejvyšší francouzské sedmičkové soutěži.

V základní sestavě na pozici rváčka zřejmě nebude chybět tvrdý a pracovitý James Faktor, Angličan s českými předky. Na pozici vazače zřejmě od úvodního hvizdu vyběhne silný Dan Hošek, odchovanec Pragovky a dlouhodobý kapitán reprezentace. Na postu klíčové útokové spojky zřejmě zahájí Richard Hřebačka ze Sparty.

Jediným profesionálním ragbistou ve výběru je Jakub Homer z francouzského Valence Romans Drome Rugby. V nominaci jsou zástupci celkem 13 klubů.

Příprava_Markéta_815-1.jpg

Trénink reprezentace XV na pražské Markétě. Foto: Michal Ouředník


PŘÍPRAVA NA IURIDICE I V ŘÍČANECH

Hráči národního týmu absolvovali minulý týden přípravu. Ta se skládala ze čtyř tréninkových jednotek (čtvrtek odpoledne, pátek celý den, sobota dopoledne). „Ve čtvrtek se hráči věnovali zejména obraně, v pátek zas útočení a hře po standardních situacích,“ uvedl manažer národního týmu Michal Ouředník. V pátek hráči využili zázemí a hřiště klubu ARC Iuridica. V sobotu na hřišti v Říčanech absolvovali herní trénink, kdy vše naučené aplikovali ve hře ve vzájemném zápase.

„Chtěli bychom poděkovat Filipovi Kleinovi, Štěpánovi Podlipskému a Lukáši Fialovi, kteří doplnili v sobotu tým pro herní trénink. Další poděkování patří, také Štěpánu Čekalovi, který v sobotu rozhodcoval vzájemné utkání a upozorňoval a vysvětloval hráčům nejčastější prohřešky proti pravidlům,“ doplnil za celý český realizační tým Michal Ouředník.


ONLINE PŘENOS ZÁPASU LOTYŠSKO - ČESKO ZDE
(sobota 29. 4. 2023 od 13 hodin)


NOMINACE


Hráč

Klub

ROJ

Adámek Tomáš

RC Mountfield Říčany

Bejček Ondřej

RC Sparta Praha

Diviš Vladan

RC Sparta Praha

Diviš Vlastimil

RC Sparta Praha

Faktor James

H.A.C. RFU (UK)

Havel Jakub

RC Mountfield Říčany

Homer Jakub

Valence Romans DrÔme Rugby (FR)

Hošek Dan

Clonmel RFC (IRE)

Chytil Lukáš

RC Mountfield Říčany

Jaroš David

RC JIMI Vyškov

Kučera Ondřej

RC Dragon Brno

Novotný Radek

RC Praga Praha

Stránský Tomáš

RC Mountfield Říčany

ÚTOK

Cimprich Martin

H.A.C. RFU (UK)

Čížek Jan

RC Přelouč

Dupuy Sam

RC Mountfield Říčany

Hopp Matyáš

CUS Milano Rugby (ITA)

Hřebačka Richard

RC Sparta Praha

Koblic Adam

Anglie

Kulhavý Jindřich

RC Sparta Praha

Miřácký David

RC Slavia Praha

Schütz Zbyněk

RC Dragon Brno

Šimák Marek

RC Tatra Smíchov