20.04.2023 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Statistikám extraligy vládne Horak. Překvapením je slávista Hora

Mladý řÍčanský útočník Matěj Novák patří k nejlépe pokládajícím hráčům extraligy a k největším talentům českého ragby. Foto: Martin Flousek



Náskok je to více než dvojnásobný. Ragbista roku 2023 Tristan Horak z RC Mountfield Říčany kraluje tabulce produktivity jednotlivých hráčů extraligy před posledním kolem základní části. V šesti zápasech položil šest pětek a nakopal dalších 67 bodů.

Druhý Martin Kovář, velice zkušený kapitán JIMI RC Vyškov a bývalý reprezentant, nasbíral 45 bodů, třetí je „objev sezóny“ mladý slávista Matyáš Hora se 41 body. Ten z pozice útokové spojky řídí hru celého týmu a v sezóně už předvedl několik krásných ragbyových akcí. První trojice, jak je i vidět z přiložené tabulky, sbírá spousty bodů i díky zahrávaní kopů.

Z „nekopů“ jsou nejvýše mladincí reprezentační junioři Matěj Novák z Říčan a Antonín Vobr z Tatry Smíchov, oba už položili šest pětek. Matěj Novák, který nastupuje i v 1. lize, to stihnul v pouhých čtyřech zápasech.

Z první patnáctky nejlépe skórujících hráčů extraligy jsou tři cizinci: Tristan Horak, Jacques Heinrich Dumas z RC Zlín a Conwill Draghoender z RC Dragon Brno. Jediným hráčem z TOP 15, který kopnul drop gól je Richard Hřebačka, útočník Sparty a reprezentace. Jeho spoluhráč Vladan Diviš je zase s pěti pětkami nejlépe skórujícím klasickým rojníkem v celé soutěži.

Mezi patnáctku nejlepších se jen těsně nevešel slávista Jakub Hrdlička, který je je se šestnácti body v pouhých dvou zápasech na 16. místě průběžného pořadí.

Statistiky jsou převzaty z nově vznikajícího modulu soutěží Informačního systému ČSRU, který by již brzy měl být propojen s novou podobou webových stránek RugbyUnion.cz. Ragbyová komunita i veřejnost tak dostane přehledný nástroj k přístupu ke statistikám či kalendářům všech mužských a mládežnických soutěží U14, U16 a U18 včetně například sestav týmů, střídání, přehledu trestů či skórujících hráčů.


StatistikyHracu_HorakVede_815.jpg


pb