17.04.2023 – DĚTSKÉ RAGBY

Zábavnější a otevřenější. Přečtěte si podrobnou analýzu uprav pravidel pro děti

Ilustrační foto


Trenérsko-metodická komise ČSRU dnes zveřejnila analýzu, která se zabývá výstupy úprav pravidel hry u dětí. Úpravy proběhly již v roce 2020, v následujících letech pak byly sbírány a aktualizovány data.

Obecně upravená pravidla cílily na vyšší míru interakce hráčů, díky většímu poměru otevřené hry z celkové hrací doby, která podporuje rozvoj specifických ragbyových dovedností a zároveň i klíčová národní témata ČSRU. Těmi jsou:
Přihrávka a příjem
Duel jeden na jednoho
Skládka
Rozhodování a komunikace


Podrobnosti si můžete přečíst v analýze zde:


Analýza-hry-dětí-po-úpravě-pravidel-2020.pdf


K analýze poskytnul pro server RugbyUnion.cz rozhovor Daniel Beneš, manažer rozvoje ČSRU.

Dane, kdy analýza vznikla?

Celá tato analýza vznikla jako podklad k úpravám pravidel dětí v roce 2020, kdy jsme v Metodické komisi pod vedením Filipa Vacka chtěli mít jasná a měřitelná data z tehdejších zápasů dětí, o něž bychom se mohli opřít nejen při charakteristice tehdejší hry u kategoríí U6 až U12, ale hlavně při exaktním porovnávání jejího vývoje před a po změně pravidel.

Proč tehdy?

Situace během pandemie nám tenkrát poskytla dostatek času pro zevrubný rozbor více než 30 zápasů od U6 až po U14, které byly pečlivě vybírány tak z různých turnajů a úrovní tak, aby poskytly spolehlivý průřez herním obrazem na našich hřištích.

Kdo se vznikem pomáhal?

Velký podíl na této práci má Ondřej Surga, který skvěle nastavil tabulky tak, aby po zadání patřičných údajů ze zápasů automaticky počítaly výsledné hodnoty a propojovaly je navzájem v daných kategoriích. Dále se do téhle mravenčí práce zapojil v podstatě celý tehdejší tým metodické komise s Romanem Šusterem, Mirkem Němečkem, dalšími reprezentačními trenéry Karlem Šampalíkem, Tomem Kohoutem, Pavlem Vokrouhlíkem či Vítkem Chalupou. Koordinace těchto rozborů a jejich vyhodnocení padlo na mě.

Nedávno jste celou věc aktualizovali, že?

Ano, na přelomu roku 2022 a 2023, kdy jsme ty samé tabulky prohnaly stejnou porcí zápasů ale s aktuálnějším datem a hlavně po změně pravidel. Jen kvůli vytížení reprezentačních trenérů a členů Trenérsko-metodické konmise nám tentokrát s vyplňováním údajů obrovsky pomohli reprezentanti Matyáš Hopp a Matyáš Hora, jimž patří velký díky a uznání za celou tuhle práci.

Výsledkem je tak materiál, který máte k dispozici zde a v Metodické knihovně ČSRU, a který se stručně a snad i jasně zamýšlí nad opodstatněním naší současné cesty a zároveň nad řešením jejich současných úskalí do budoucna. Celkově co na téhle cestě považuju za povzbudivé je, že získaná čísla do určité míry souzní s předpoklady z roku 2020 a hlavně potvrzují logiku propojení dnes již propracované Metodiky ČSRU ohledně Dlouhodobého rozvoje hráče/hráčky s nastavením obrazu hry, tedy s úpravami pravidel daných kategorií.


pb