15.04.2023 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Úsilí lídra Berounského nestačilo, Vyškov je v play-off

Ilustrační foto: Jan Čiverný (Tatra)


Ragbisté Vyškova porazili v předposledním 6. kole základní části extraligy Tatru Smíchov a stali se posledním týmem, který si zajistil postup do čtveřice, která bude bojoval o titul. Spolu s Vyškovem a s Tatrou vytvoří semifinálové dvojice Říčany a Sparta. O tom, kdo se s kým utká rozhodne poslední 7. kolo.

Dohrávka 6. kola extraligy, 15.4.2023:
RC Tatra Smíchov - JIMI RC Vyškov 28:31 (13:19)
Statistika zápasu: Tatra_Vyškov.pdf

Na červené karty vyhrála Tatra, na body Vyškov. Velice bojovné utkání předvedli oba soupeři na trávě smíchovské FCC Rugby arény. Mimořádné zajímavý zápas s mnoha zvraty nakonec pro sebe těsně získali hosté. Ještě v 67. minutě vedla Tatra 23:19, pak ovšem uviděl druhou červenou kartu pro domácí Simon Pitfield a vyškovský Jan Kučera v rychlé odpovědi zvrátil skóre pětkou na 23:24.

Byl to rozhodující moment celého napínavého utkání. Až v samotném závěru minutu před koncem skvěle hrající kapitán Tatry Karel Berounský položil pětku, kterou snížil na 28:31. Pod časovým tlakem se pak pokusil kop po položení za dva body kvůli urychlení kopnout dropem, ale to už se mu nepovedlo. „Zápas rozhodla naše nedisciplinovanost a hra v rucku," zhodnotil duel Karel Berounský mladší. Právě on je v současnosti pro hru Tatry naprosto nepostradatelný, ať již z pozice vnitřní tříčtvrky v útoku nebo jako třetiřadník (nejlépe na vazači) je mimořádně průbojný a skvělý ve sbírání metrů s míčem. Tvrdý a přesný je i v obraně, tým jednoznačně vede jako lídr.

Do zápasu vletěla lépe Tatra, která už po deseti minutách vedla dvěma trestnými kopy útokovky Karla Šampalíka mladšího. Mladý hráč nahradil na klíčovém postu Jihoafričana Branca Du Preeze, který nenastoupil.

Ve 22. minutě Vyškov otočil. Po pětce zadáka Jijřího Pantůčka se z kopu po položení trefil kapitán Martin Kovář. „Tahle pětka nás zvedla, do poločasu jsme pak přidali ještě další dvě," uvedl Martin Kovář. Již ve 39. minutě dostal červenou kartu domácí pilíř Michal Průša, Tatru to ale paradoxně nakoplo a okamžitě poté položila. Poločas skončil 13:19.

„Rozhodčí trestal domácí za zákroky do oblasti hlavy a krku ve skládce a při čištění balonu, těch zákroků bylo opravdu hodně," řekl k první půli Jan Kučera. Ten ve druhé části hry přidal další pětku a stejně jako jeho spoluhráč Radim Trunečka, který v zápase položil dvě.

Už ve 47. minutě obdržel červenou kartu pilíř reprezentace a Vyškova David Jaroš, síly na hřišti se tak srovnaly. O dvacet minut později si pak pro třetí červenou došel zase hráč domácích Simon Pitfield. "Mám radost z vítězství, jsme v play-off, nicméně u mě převládá smutek ze hry, která byla ovlivněna vyloučeními na obou stranách," doplnil Martin Kovář. Postřeh pak přidal i jeho spoluhráč Jan Kučera, který vyzdvihnul protivníkova kapitána: „Nejužitečnějším a pro mě nejlepším hráčem již delší dobu byl a je Karel Berounský."


Ostatní výsledky 6. kola zde


Tabulka po 6. kole

TabulkaPo6.kole_815.jpg


pb