27.03.2023 – ČSRU INFORMUJE

Lucembursko do Česka nepřijede, problémy mají i Němci


Ragbisté Lucemburska do Česka nepřijedou. Zápas s českou reprezentací v mistrovství Evropy divize Konference, který byl naplánován na duben do Havířova, se tak neuskuteční. Smutnou zprávu oznámil minulý týden šéf lucemburského ragbyového svazu.

Rána je to jak pro českou reprezentaci, tak pro obětavé funkcionáře Havířova, kteří se na akci těšili a chystali ji s velkým předstihem.

„Těžko se mi to říká. V životě by mě to nenapadlo, když jsem počátkem loňského listopadu začal mezistátní utkání Česko vs. Lucembursko připravovat, že se něco takového může přihodit. A po čtyřech měsících příprav se to včera stalo, Lucembursko emailem sdělilo, že nepřijede," uvedl za havířovské organizátory Pavel Indrák, sám vynikající ragbista. „Prezident Lucemburské ragbyové federace oznámil, že předsednictvo federace s ohledem na omezený rozpočet rozhodlo utkání vzdát ," doplnil Pavel Indrák na stránkách havířovského klubu.

Další kontumační výsledek v soutěži, která je mimo Six Nations, třetí nejvyšší úrovní v Eropě, je i ranou pro organizátory z Rugby Europe, která řídí soutěže na Starém kontinentu. Je to již několikerý „skrečovaný" zápas v Konferenci. Soutěž tím tak u fanoušků i samotných aktérů hodně pozbývá na „hodnověrnosti".

Finanční problémy se ragby, které je velice nákladný sport (na zápasy cestuje až třicítka členů týmu, po covidu a v souvislosti s válkou vylétly ceny ubytování, potravin i transportů), drží. Vedle Lucemburska prochází opravdu těžkou krizí třeba i německé ragby, které muselo razantně osekat náklady na reprezentační celky. I samotná Rugby Europe se při organizaci soutěží, například v sedmičkách či mládežnických, potýká s nedostatkem zájemců o pořádání „drahých turnajů".

V dubnu by měla česká patnáctková reprezentace nastoupit v Lotyšsku, dosud nejsou žádné informace, že by se zápas neměl uskutečnit. Zápas s Lucemburskem zřejmě Česko vyhraje „od stolu" výsledkem 28:0.

Přehled výsledků "české" skupiny Conference 1 North, včetně těch kontumačních v poměru 28:0, najdete ZDE.


pb