25.03.2023 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Tatra těsně zdolala Spartu. V čele extraligy jsou už Říčany

Ilustrační foto: Martin Flousek



Vyhrát mohli oba. V naprosto vyrovnaném a napínavém duelu 4. kola extraligy porazila domácí Tatra rivalskou Spartu 26:24. Slavia možná poněkud překvapivě doma zdolala Vyškov, dosavadního lídra soutěže. Do čela se vyhouply Říčany, které poměrně snadno zdolaly Pragu.

DU PREEZ SE PŘEDVEDL DROP GÓLEM

Tatra v napínavém zápase porazila Spartu jen o dva body. Dařilo se největší hvězdě utkání, Jihoafričan Du Preez dal z pozice útokové spojky Tatry drop gól a položil pětku. Sparta 13 minut před koncem snížila z trestného kopu na rozdíl dvou bodů, ale víc už nestihla. Zápas byl podle fanoušků, kteří mu přihlížemi, mimořádně zajímavý a kvalitní.

ZLÍN ZATÁPĚL DRAGONU

Favorizovaný Dragon si odvezl vítězství z půdy Zlína, ale bylo mu pořádně horko. Domácí dokonce kopem z 8. minuty vedli, ale pak už si zápas „převzal" Dragon a vedl až do konce. První pětku Zlína položil až 65. minutě Denis Juřík. O pět minut domácí přidali další položení a stačili tak stáhnout na rozdíl 18:22. V samém závěru se ale oslabili žlutou kartou a brněnský Roman Sklenský tak pětkou podtrhnul výhru hostí.

PRAGA JE VE SLOŽITÉ SITUACI

V Říčanech se už v 7. minutě utrhla lavina (pětku položil mladý Matěj Novák), které Pragovka, posílená opět o reprezentačního kapitána Dana Hoška, nebyla schopna postavit účinnou hráz. Stejný hráč přidal za dalších dvacet minut druhé položení a spolu s říčanským „bodostrojem" Tristanem Horakem se postarali o všech 23 bodů domácího týmu v první půli. V samém závěru první půle za Pragovku jen snížil mohutný prvořadník Filip Klein. Hned na začátku druhého dějství trenér Říčan Miroslav Němeček razantně prostřídal kádr, když na hřiště poslal pět hráčů z lavičky. Tlak domácích ale nepolevil. Pragovka se po prohře ocitla na sedmém a tudíž na předposledním místě extraligové tabulky.

VYŠKOV OSLABILA ZTRÁTA KLÍČOVĚHO HRÁČE

Slavia doma porazila silný Vyškov. Hosté přitom vedli 14:0. Vyškovské výrazně oslabilo zranění tvůrce hry Martina Kováře v úvodu utkání – v samotné první minutě. Jednu z pětek Vyškova položil Jiří Pantůček, mladý slávista Matyáš Hora pak ještě před koncem první půle kontroval důležitou kontaktní pětkou. Ve druhém poločase přesnější a důraznější Slavia utkání otočila.

„Rozbíhali se mega rychle, ale v mlýnech jsme je valili," hodnotil zápas po svém vyškovský druhořadník Miroslav Procházka. Populární vyškovský ragbista a srdcař nastoupil do utkání po celodenní službě v řadách profesionální armády. „Slávisti jsou mladí sršni. A jeden jejich Gruzínec hrál jako tank," ohodnotil hru soupeře bojovník k pohledání. Slova uznání pro soupeře měl i sportovní ředitel Slavie Dan Beneš: „Vyškov je silný soupeř, z jejich kvalitního útoku jde strach. Nám se ale zadařilo."

Podle sportovního ředitele Slavie Dana Beneše sešívaní tentokrát předvedli až na pár výjimek kompaktní výkon ve standardkách a nenechali se umlátit. Proto se zápas stal přehlídkou dvou útočných herních stylů a atraktivní přestřelkou až do závěrečných vteřin. "Uznání patří jak borcům z Vyškova za otevřenou a férovou partii tak i našim klukům, kteří obrovsky rostou zápas od zápasu charakterově i mentálně. Zářným příkladem téhle naší slávistické cesty jsou spojky Matěj Severýn (20 let) a Matyáš Hora (18 let) takoví naši Dupont s N''tamackem," usmíval se Dan Beneš a doplnil: "Jsou ještě v kategorii U20, jeden za 18, druhý bez dvou za dvacet, zkrátka naši "Kozí bratři".



Extraliga, 4. kolo:

Slavia - Vyškov 26:19
Slavia_Vyškov.pdf

Tatra - Sparta 26:24
Tatra_Sparta.pdf

Zlín - Dragon 18:27
Zlín_Dragon.pdf

Říčany - Praga 42:12
Říčany_Praga.pdf


pb