24.03.2023 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Kouč Medvědů z Pragy: tlak je znát. Anketa s trenéry

Trenér Sparty Eduard Krützner mladší. Foto: Martin Flousek


Miroslav Němeček, Eduard Krützner, Pavel Pala, Ntando Manyosha aneb Říčany, Sparta, Vyškov, Praga. Polovina z trenérů extraligových klubů odpověděla na několik otázek po půli základní části soutěže. Formát letošního ročníku osmičlenné soutěže je tvrdý.

Dva týmy sestoupí, dva půjdou do baráží. To vše proto, že od roku 2024 bude hrát českou nejvyšší soutěž šest týmů. V minianketě serveru RugbyUnion.cz odpovídali čtyři trenéři. Extraliga pokračuje sobotními zápasy.


PROGRAM EXTRALIGY ZDE


Otázky zněly:

1. Jak si spokojen s hrou vlastního týmu?
2. Cítíš na sobě, v klubu nebo v týmu, že tlak na výsledek respektive umístění je letos vyšší?
3. Je krok zkrátit extraligu na šest týmů správný?
4. Co potřebuješ v týmu vylepšit, aby uspěl ve druhém dílu základní části?
5. Máš v sobě nějaký pěkný ragbyový moment z dosavadních tří zápasů? Třeba pěknou nebo divácky atraktivní akci?
6. Proč by měli fanoušci letos přijít na zápasy extraligy?

Pavel Pala, Vyškov

1. Jsem spokojený jen napůl. Tým sice ví, co by měl hrát, ale nedokáže to aplikovat po celé utkání.
2. Určitě to mají v hlavě všichni. Nikdo totiž netuší, co případný sestup klubu přinese, nebo spíš odnese.
3. Není to můj názor.
4. Potřebujeme, aby hráči zůstali zdraví.
5. Zajímavé bylo celé naše utkání s Pragou. Vyškovské fanoušky jsme potěšili, ostatní přinejmenším překvapili.
6. Ať přijdou jako vždy, potěšit se pohledem na náš krásný sport a povzbudit všechny borce na hřišti.

Miroslav Němeček, Říčany

1. Jsem spokojen s naší obranou. Ne úplně s naší hrou dopředu. Stále děláme dost individuálních chyb a nejsme úplně efektivní ve hře jeden na jednoho. Toto je hodně spojené s počasím a kvalitou terénu. Nejvíc nás ale za mě trápí rychlost a preciznost v ruckách, tak abychom dokázali zrychlovat hru.
2. Necítím nijak výraznější tlak. Myslím, že jako na úřadujícího mistra se na nás týmy lépe připravují a do zápasů dávají víc. Z toho potom plyne tlak na nás se lépe připravit. Tento tlak ale beru pozitivně jako něco co nás nutí se posouvat dál.
3. V situaci v jaké jsme ano. Bylo by samozřejmě fajn mít 12 vyrovnaných mužstev, aby byla větší pestrost pro fanoušky a hráče. Zatím tam ale nejsme.
4. Klíčové je asi udržet motivaci a přístup hráčů. Doufám, že se toto i zlepší s lepšícím se počasím. Každopádně jsem ale rád, že se pauza zkrátila a liga začala dříve. Co se hry týče, tak bychom potřebovali zlepšit hru v ruckách, abychom následně mohli celkově zrychlit hru a využít individuální dovednosti našich hráčů.
5. Myslím, že na to je ještě brzo a že se takových momentů spíš dočkáme na jaře.
6. Protože v rámci udržení se v Top6 je vidět u klubů větší nasazení a jejich herní posun. Z toho potom vyplývají vyrovnanější a dramatičtější zápasy.

Eduard Krützner ml., Sparta

1. S hrou týmu jsem celkem spokojen. Od prvního kola se ale potýkáme s velkou marodkou a celkem vážnými zraněními. Na utkání se Slavií, tak byli připraveni pomoci i někteří veteráni. Do hry ale naskočili mladíci z juniorky a celkem dobře zastoupili své zkušenější spoluhráče.
2. Trenéři i hráči si samozřejmě uvědomují, že každé body - ofenzivní i defenzivní mají velkou důležitost v tomto systému soutěže.
3. Krok zkrátit extraligu na šest týmů vidím jako možné zkvalitnění soutěže. Nastavení systému soutěže pro toto jaro, se mi ale nezdá moc spravedlivé.
4. Pro zlepšení ve druhé základní části soutěže potřebujeme hlavně uzdravení všech zraněných.
5. Atraktivní bylo jednoznačně utkání se Slavií, kde jsme otočili nepříznivý stav 0 : 19. V druhém poločase jsme už nedovolili Slavii přidat žádné body a postupně vyrovnali na 19 : 19. V závěru na sebe vše vzal kapitán Richard Hřebačka a rozhodl krásným dropem s poměrně velké dálky.
6. Pro fanoušky je jaro určitě velmi atraktivní. Nejsem si jistý, jak to ale bude s podzimním pohárem, když bude o TOP 6 rozhodnuto?

Ntando Manyosha, Praga

1. Nejsem spokojen. Nehráli jsme to, na co máme. Zejména v prvních dvou utkáních. Poslední zápas proti Slavii byl mnohem lepší.
2. Ano, ten tlak cítím. To kolik týmů může sestoupit, prostě tlak vytváří.
3. Jsem v českém ragby nováčkem, takže na to ještě nemám názor. Potřebuju si projít jednou či dvěma sezónami, pak budu vědět víc.
4. Potřebujeme dostat do hry naše zraněné hráče. Potřebujeme taky hráče, kteří dříve v extralize nenastupovali pravidelně nebo šli do hry z lavičky, aby hráli možná i nad svůj potenciál. Potřebujeme i štěstí. Počet hráčů, kteří jsou v současné době zranění nebo přestáli hrát je čtrnáct.
5. Ano. Jsou jimi charakter a bojovný duch, který hráči ukázali proti Slavii. Po ztrátě úvodních dvou kol jsme byli asi považováni za outsidery (z angl.: underdogs). Kluci si ale vyhrnuli rukávy a zabojovali. Jestli tohle ukážeme v každém zápase, budeme patřit k nejsilnějším týmům extraligy.
6. Protože od nás můžou čekat zlepšení týden od týdne. Soustředíme se na to.


Petr Býma
media@rugbyunion.cz