16.03.2023 – REPREZENTACE ŽEN XV

Ženy hrají více srdcem, zve kapitánka na duel v Brně

Kateřina Nováková při zápase proti Finsku na Tatře Smíchov v roce 2021. Foto: Martin Flousek



Roj je boj. Na Instagram se ale dává útok. V tomhle má Kateřina Nováková, kapitánka české patnáctkové reprezentace, jasno. „Ženské ragby je jiné než mužské, dáváme do toho více srdce. Ta bojovnost je neuvěřitelná, přijďte se přesvědčit!“ zve ragbistka fanoušky před sobotním utkáním národního týmu v Brně.

V Bystrci se v sobotu od 14 hodin ženy utkají s Finskem. Předpověď slibuje teplé a slunečné počasí. Hráčky zase, že do utkání půjdou naplno. Velké odhodlání je při interview cítit i z Kateřiny Novákové. Je neustále dobře naladěná, vtipná a usměvavá. Z každé odpovědi je cítit, jak ji v těle koluje ragby.

Katko, téměř před čtrnácti dny jste absolvovali hodně těžké utkání v Portugalsku, cítíš ho ještě?
Ano, trošku to ještě bolí. Bylo to hodně těžké, bylo vidět, že Portugalky jsou o jednu nebo dvě úrovně výše než my. Na druhou stranu je to obrovská příležitost, pochytaly jsme spousty věcí, od kterých se můžeme odrazit. Potřebujeme potkávat takové soupeře. Mydlit se dvacet hráček mezi sebou na Ladronce nás nikam neposune.

V Mistrovství Evropy Trophy čeká teď Česko v sobotu v Brně-Bystrci Finsko. To je přeci jen snadnější soupeř.
Ano, to je. Moc se na zápas těším, fakt moc! Hrajeme doma, a doma se přece vyhrává! Naposledy jsme proti Finkám nastoupily na Tatrovce na podzim 2021. Jsou rázné v kontaktu, nebojí se do toho jít. Bude na ně platit náš systém, musíme hodně útočit a věřit si. Být aktivnější. Využít každou možnost k útoku.

Už víš, na jaké pozici nastoupíš?
Nastoupím jako dvanáctka, tedy vnitřní tříčtvrtka.

Opravdu? Tohle bych u tebe úplně nečekal.
No, raději bych byla v roji. Jako útočník člověk musí víc přemýšlet, o dva kroky dopředu, organizovat útok. Je to hodně jiné než v roji, ten dělá černou práci. Roj je bitva, útok je to hezké. To, co se dává Instagram.

Proč si kapitánkou reprezentace zrovna ty? Vybral tě kouč Petr Pořízek?
Jsem jedna z nejzkušenějších hráček, holky si mě vybraly. Dokážu tým nahecovat a holky držet pohromadě. Když je potřeba, přijedu na bílém koni (smích). Když se nedaří, tak tým restartuju.

Takže si tě vybraly holky?
Částečně holky a částečně Petr. Jsem přirozený výběr (smích).

Co ty a sedmičkové ragby?
Dlouho jsem hrávala, vlastně hned od začátku, co jsem začala s ragby. Už jsem s tím ale skončila, je to žrout času. Vážím si času, který můžu strávit s rodinou, opravdu hodně. To je důležité. Nikdy nevíme, jak dlouho tady budeme.

České ženské sedmičkové ragby jde v posledních dvou letech hodně nahoru.
Ano, skok v českém ženském ragby je u sedmiček. Všichni se teď díky tomu na nás více soustředí. Unie, trenéři, fanoušci. I přístup holek je skvělý, je vidět, že když někdo chce, tak to jde. Posun dopředu je díky nim a díky trenérům. Když má někdo talent a nerozvíjí ho, tak to je špatné. To fakt můžeme být na té Ladronce.

A co ženské ragby ve světě? Sledovat finále mistrovství světa byl zážitek.
To bylo neuvěřitelné! Doslova „nail-bitting“. Novozélanďanky vyhrály, protože to měly v hlavě. Víc než Angličanky. U Black Ferns, reprezentace Nového Zélandu, se mi líbí jejich odhodlání a nasazení, to je nevídané. O to víc je škoda, že doma patnáctky prakticky nehrajeme, jen sedmičky. Komunita hráček v Česku je malá, domácí patnáctková soutěž neexistuje. Tohle mě mrzí. O to víc znamená, hrát doma za reprezentaci.

V Portugalsku jste poprvé hrály v nových reprezentačních dresech. Jak se v něm cítíš?
Líbil se mi hned, jak jsem ho poprvé viděla. Konečně pěkné dresy! (smích) Každá hráčka má své číslo podle postu na hřišti, to taky nebylo obvyklé. Jsou parádní, sedí nám, jsou slušivé.

Proč by se fanoušci měli přijít v sobotu na vás do Brna podívat?
Podobný zápas doma je jen jednou či dvakrát do roka. Ženské ragby je navíc jiné, je v něm víc vidět srdce a bojovnost. Hrát doma je ohromná motivace. Bojovnost týmu je neuvěřitelná, ano jsou tam chyby, ale je to dobrá podívaná!


Kateřina Nováková, 29 let
Kapitánka reprezentace XV.
Hráčka RK Petrovice.
S ragby začínala před deseti lety v Plzni, pak hrála za Dragon Brno, poté za Říčany, nyní je členkou RK Petrovice. Ve volném čase lyžuje, věnuje se skialpinismu nebo jezdí na kole.


Ženy_XV_Nováková_815.jpg


Petr Býma
media@rugbyunion.cz