16.03.2023 – ČSRU INFORMUJE

Dopingoví komisaři proklepli loni v Česku ragbisty třikrát. I na tréninku

Foto: Martin Flousek



Zahulíme, uvidíme. Tohle by se u ragbistů nemuselo úplně vyplatit. Antidopingový výbor České republiky uskutečnil v roce 2022 celkem tři kontroly v ragby. Všechny skončily s negativním výsledkem. „Stojí za upozornění, že všechny kontroly proběhly mimo hlavní soutěž extraligy ČSRU, konkrétně se jednalo dvakráto klubové tréninky a jedenkrár Pohár 7´s žen v Brně,“ říká Olga Grossová ze zdravotní a antidopingové komise ČSRU.

„Apelujeme na všechny hráče a hráčky o čistotu hry po celý rok. Jak je vidět, dopingová kontrola může přijít kdykoli, na trénink, na soustředění, na zápas nižší kategorie, zápas žen, mužů i juniorů,“ dodává Olga Grossová, která byla zároveň dlouho členkou realizačních týmů reprezentací.

Z výsledků výboru byly v loňském roce zjištěny pětkrát pozitivní výsledky v těchto sportech: lední hokej, atletika, kulturistika. V boxu a v cyklistice došlo k takzvaným „atypickým nálezům“, které značí vyšší množství nebezpečné látky, ovšem bez překročení množství povolené hranice. Téměř vždy se jednalo o steroidní látky.

„ČSRU tímto upozorňuje všechny hráče a hráčky o dodržování čistoty hry a nezneužívání nebezpečných látek dopingu pro umělé zvyšování výkonu. Je potřeba mít na paměti, že sportovec musí být neustále ve střehu v tom, co užívá. Vědomě i nevědomě,“ apeluje Olga Grossová.


Olga Grossová shrnula nejdůležitější novinky ze světa antidopingu:


Světová antidopingová agentura (WADA) stanovuje látky, které jsou zakázané „stále“ nebo „jen při soutěži“ nebo pro „některé sporty“. Termín „při soutěži“ pro nás v ragby znamená zápas nebo turnaj ragby.

Nejdůležitější změny se týkají užití látek pro léčbu astmatu, například inhalační přípravky Ventolin, Seretide, Synbicort. Zde je nutné sledovat množství vdechnuté látky během dne.

Další významná novinka v antidopingu je aplikace glukokortikoidů v injekční formě. Tedy nejčastěji to, co může lékař aplikovat injekčně do zánětlivého kloubu či svalu. Před aplikací protizánětlivých léků, jako jsou kortikoidy, je nutné svého lékaře informovat o sportovní aktivitě. Tyto látky se nesmí aplikovat těsně před zápasem.

Také je nutné být ve střehu při užití rekreačních drog jako jsou různá stimulancia a oblíbené kanabinoidy. Tyto látky jsou nevyzpytatelné svojí délkou rozpadu a existence detence v organismu delší dobu po užití.

Od příštího roku budou v soutěži zakázané léky s obsahem tramadolu, tedy opioidní analgetika (např. Tramal, Zaldiar Palgotal).

V případě užívání léků, které jsou na seznamu zakázaných látek je nutné předem žádat o terapeutickou výjimku Antidopingový výbor. V tomto případě kontaktujte vždy svého zdravotníka v klubu, fyzioterapeuta v týmu nebo se obraťte na zdravotní komisi ČSRU.


Pro informace z oblasti antidopingu prosím sledujte stránky ADV https://www.antidoping.cz/cs/seznam-zakazanych-latek-a-metod-dopingu

Nebo dokumenty zdravotní komise CSRU http://www.rugbyunion.cz/cs/page/document/40

Nebo kontaktujte přímo odpovědnou osobu pro antidoping ČSRU Mgr. Olgu Grossovou, olga.grossov@rugbyunin.cz


WADA je světová antidopingová organizace zaměřená na boj proti dopingu ve sportu. Udává pravidla pro další organizace. V České republice existuje Antidopingový výbor jako příspěvková organizace, kterou od r 2020 zřizuje Národní sportovní organizace.

Antidopingový výbor České republiky (ADV) je výhradní odborné pracoviště zabezpečující antidopingový program ČR. V posledních letech je ADV více aktivní ve vzdělávání a prevenci dopingu a Česká rugbyová unie je v úzké spolupráci s ADV. Pravidelně sledujeme aktuální informace a novinky z této oblasti. Také jsme v kontaktu s oddělením antidopingových kontrol.

og, pb