10.03.2023 – ŽENSKÉ KLUBOVÉ RAGBY

Nejdříve duel s Finskem v Brně, pak rozjezd elitní soutěže žen

Častý obrázek z Elitní soutěže žen. Reprezentanka Julie Doližilová z Tatry Smíchov v úniku pronásledovaná houfem soupeřek, tentokráte z RK Petrovice. Vlevo v přilbě je kapitánka reprezentace XV Kateřina Nováková. Foto: Martin Flousek


Spolu s postupujícím oteplováním viditelně rozmrzá i herní část ženské sezóny na domácích hřištích. Start to bude ostrý: už v sobotu 18. března se národní tým XV utká v Brně s Finskem. Nedlouho na to se rozjede česká Elitní série VII.

Stejně jako napínavá letošní mužská extraliga XV, která se už rozjela a kde na konci sezóny dojde k výrazné redukci týmů v nejvyšší lize, i ženskou elitní soutěž v sedmičkovém ragby letos okoření „zvláštní podmínky".

HISTORICKÁ KVALIFIKACE

Bude jimi zejména hra národního týmu v sedmičkovém ragby. Ten pod vedením kouče Víta Chalupy prošel v posledních letech výrazným „upgradem". Reprezentace se po vystoupeních na šampionátech a kvalifikacích stala respektovaným evropským týmem. Nyní bude usilovat o další smělý krok: mezi světovou elitu. Už v dubnu se v Jižní Africe zúčastní kvalifikace na prestižní Světovou sérii. Postup by znamenal senzaci. Tým ale už několikrát dokázal, že umí překvapit.

Této mimořádné šanci se přizpůsobí domácí sedmičková série. Nejvyšší soutěž, Elitní série, bude mít čtyři turnaje. Startuje se již 2. dubna v brněnské Bystrci, vyvrcholení je naplánováno na 21. května na Tatře Smíchov.

Favorit je jasný: Tatra Smíchov. Obhájce titulu a tým dlouhodbě vedený Stanislavem Králem si vychoval nebo posbíral nejvíce reprezentantek. Silný tým prostě táhne. Mezi nejvýraznější osobnosti patří Julie Doležilová, Kristýna Plevová či Christine Tesařová. Celek je kompaktní, bez velkých slabin, hráčky jsou spolu dobře sehrané.

MEZI SPARTOU A TATROU TO MŮŽE JISKŘIT

Jak kvalitní bude tuzemská ženská soutěž? „Situace je rozdílná v týmech, kde hrají reprezentantky a těch, kde reprezentantky nehrají nebo jen velmi malý počet," říká manažerka rozvoje ženského ragby Hanka Schlangerová. Ta obecně považuje ženské soutěže za kvalitní v momentě, kdy mohou týmy všech úrovní hrát vyrovnaná utkání. „K tomu musíme ujít ještě kus cesty," doplňuje Hanka Schlangerová.

Jiskřit to může především v zápasech Tatry se Spartou, ta proti největšímu rivalovi umí zapnout. Velkou osobností sparťanek je Jana Urbanová, bojovnice k pohledání, která se skvěle orientuje v herních situacích. Má ragby v krvi. Nebezpečím pro každého soupeře je rychlá a průrazná sparťanka Tereza Baťhová, reprezentantka v VII i v XV ragby.

Silný tým může vyrůst se spojenectví Říčan a Petrovic, které sezónu odehrají spolu. Zde by měla být výraznou osobností reprezentantka Věra Gärtnerová. Otázkou je nakolik zasáhne do soutěží kvůli studijnímu pobytu v zahraničí. Pro každý tým by její absence byla velkou ztrátou, je to pracovitá, inteligentní hráčka, která skvěle zvládá defenzivní činnost a v ofenzivě umí velice dobře najít skulinu a uvolnit spoluhráčky. Vidět jistě bude i její spoluhráčka z národního týmu a z Říčan Veronika Oupicová, velká ragbyová srdcařka. Pražské Petrovice do společného díla přispějí například mladou reprezentační trojicí Julie Durychová - Ema Küblbecková - Natálie Škudrnová.

MORAVSKÉ TÝMY SPOJÍ SÍLY

Tým Severní Moravy zřejmě letos „spolkne" i hráčky Vyškova včetně Pavlíny Čuprové. Jedna z nejzkušenějších reprezentantek umí dobře tvořit hru, může zaskočit prakticky na jakémkoli postu. Vidět bude i nadějná Veronika Bolfová z Olomouce. Otázkou je start Petry Vackové, které například v patnáctkové reprezentaci často plní klíčovou roli zadáka. To by pro tým znamenalo výrazné posilnění.

Čtveřici doplní Společenství Přelouče – Českých Budějovic a Babic a také tým Moravia Rugby, který bude jak „Brno". Tento celek by měl dle informací spojit hráčky Ragbyové akademie Brno, Bystrce a Dragonu.

Vedle elitní série žen se odehraje i 1. série. Ty se odehrají ve formě otevřených turnajů. Přijít a hrát tedy můžou i hráčky, jejichž tým třeba zrovna nemá potřebný počet ragbistek. ČSRU bude na těchto turnajích postupovat velice flexibilně, cílem je, aby se maximálně vyšlo vstříc hráčkám a klubům.

Česko - Finsko, 18.3. 14:00, Brno Bystrc, zápas skupiny ME Trophy

Elitní série 7s žen 2023

2. 4. Bystrc
7. 4. Přelouč
13. 5. Sparta
21. 5. Tatra Smíchov


1. série 2023: otevřené turnaje

22.4. Dragon
29.4. Olomouc
4.6. Petrovice
17.6. Říčany


Petr Býma
media@rugbyunion.cz