09.03.2023 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Hit je tu: Sparta vs. Říčany. Havířov hraje v Prátru

RC Havířov hraje soutěžní zápas 1. ligy ve Vídni. Jako první mužský tuzemský klub v historii. Zdroj: RC Havířov



Už třetí kolo a poprvé na domácí půdě. To bude platit přesně pro polovinu týmů ve víkendových utkáních extraligy: Tatru Smíchov, Spartu, Pragu i Vyškov. Domácí soutěž se dramatizuje, lze očekávat, že i z těchto důvodů přijde v sobotu hodně diváků.

Kompletní první kolo se odehrálo na neutrální půdě pražského stadiónu na Markétě, proto tolik týmů teprve nyní začíná doma. Tahákem 3. kola bude jednoznačně zápas Sparty s klubem z Říčan. Ty neprohrály už pořádně dlouhou řádku zápasů a vyhrály jak poslední dva ročníky extraligy, tak i loňský pohár.

ŘÍČANY vs. SPARTA: DUEL RIVALŮ

V minulém kole Říčany trochu přiskřípla Tatrovka, která na hřišti středočeského celku prohrála jen: 8:13. Kouč Říčan Miroslav Němeček po zápase přiznal, že si tohoto těžkého vítězství hodně cení. Sparta je přitom v laufu, v úvodním kole porazila Dragon Brno, v tom druhém stáhla náskok Slavie 19:0 a v krásném finiši porazila rivala drop gólem Richarda Hřebačky v posledních vteřinách utkání.

Co by mohlo platit na Říčany? „To samé jako na Slavii v druhém poločase - naskočení do herního systému s tím, že jsme byli také mnohem disciplinovanější než v tom prvním a k tomu jsme přidali již tradiční Sparťanskou agresivitu. Mladí hráči získávají dobré sebevědomí a zlepšují se v herních dovednostech - to mě velmi těší. Samozřejmě bude záležet, i jak se doléčí zranění, kterých je bohužel poměrně dost od prvního kola na Markétě,“ uvedl trenér Sparty Eduard Krützner mladší.

Kouč Říčan Miroslav Němeček čeká tvrdé utkání: „Bude důležité se dobře vyrovnat s fyzickou hrou sparťanského týmu.“ Kouč také zmínil, jak důležitý bude stav povrchu sparťanského ragbyového hřiště. Všechny plochy dostávají v deštivém začátku března dosti zabrat. Někteří reprezentanti obou mužstev se včera potkali na Markétě na tréninkovém srazu národního týmu. Panovala mezi nimi dobrá nálada, zářil především sparťanský útokový úderník Richard Hřebačka. Bylo vidět, jak se na zápas těší. Stejně tak jako jeho kolega v ofenzivě a „exFrancouz“ Jindřich Kulhavý. Nažhaveni byli i říčanští prvořadníci Václav Calta, odchovanec sedlčanského ragby, Lukáš Linhart či Tomáš Stránský. V sobotu se jistě bude na co dívat.

PRAGA JDE NA SLAVII

Tatra se utká s nováčkem ze Zlína, který měl přetěžký los. Dostal od Říčan i od Vyškova. Výhra hostů by byla velkým překvapením. Praga proti Slavii nutně potřebuje vyhrát. Jenže to hosté taky. Pragovka prohrála nejprve s Vyškovem a poté na Dragonu, v osmičlenné tabulce se nejúspěšnější klub tuzemského ragby krčí na předposledním místě. Slavia je zatím nejsmolnějším týmem extraligy, v obou zápasech, s Tatrovkou i se Spartou, hrála dobré ragby, ale vždy o kousek prohrála.

Pozornost se sice soustředí hlavně na střet druhého (Sparta) se třetím (Říčany), ale opravdu mimořádně nabušený může být moravský duel mezi Vyškovem a Dragonem. Domácí zatím předváděli, i když se slabšími soupeři, skvělé ragby, brněnský tým zase výrazně posílil o čtyři hráče z jihu Afriky. Z tohoto střetu se může narodit druhý velký hit kola.

HAVÍŘOV HRAJE VE VÍDNI POPRVÉ NAOSTRO

V 1. lize jede Havířov na historický „zájezd do Prátru“ k utkání s vídeňským RC Donau. Rakouský manšaft v úvodním kole podlehl Bystrci. Pro tuzemský mužský tým je to historický první klubové utkání v Rakousku.

„Dříve jsme velice často hrávali přáteláky třeba proti mužstvům z Walesu. Ve Vídni už jsme kdysi hráli proti začínajícímu rakouskému národnímu mužstvu, je to ale poprvé, kdy o něco jde,“ říká Karel Gaman, dlouholetý hráč, trenér a funkcionář Havířova, který se výjezdu taky zúčastní.

Hřiště Donau Rugby Park je ve vídeňském Prátru, hned vedle velkého stadionu Ernsta Happela, sledování zápasu se tak dá spojit s pěkným výletem.

Silná Přelouč, která v úvodu rozdrtila Společenství Šumava Nýrsko/České Budějovice, se utká s béčkem Říčan. Tohle bude také souboj favoritů druhé nejvyšší soutěže. Hodně pěkný a vyrovnaný zápas očekává i Jan Čížek. Přirozený lídr Přelouče se včera rovněž účastnil reprezentačního srazu.

Extraliga ragby XV, 3. kolo, sobota 11. 3. 2023

13:00 RC Praga Praha – RC Slavia Praha
14:00 RC Tatra Smíchov – RC Zlín
14:00 JIMI RC Vyškov – RC Dragon Brno
15:00 RC Sparta Praha – RC Mountfield Říčany

1.liga XV, 3. kolo

Sobota 11. 3. 2023
15:00 RU Donau – RC Havířov

Neděle 12. 3. 2023
14:00 Společenství Šumava Nýrsko/České Budějovice – RC Zlín
14:00 RC Přelouč – RC Mountfield Říčany B
14:00 RC Bystrc – Sokol Mariánské Hory


RopisExtra_3.kolo_815.jpg


pb