01.03.2023 – INFORMACE Z KLUBOVÉHO RAGBY

​Odešel nejstarší československý reprezentant

Antonín Farkač před proslulou tabulí v klubovně pražské Pragy. Zdroj: Petr Skála, (Ceskeragby.cz)



Uplynulý víkend přinesl smutnou zprávu o smrti Antonína Farkače. Ragbista, narozený v roce 1933, hrával za Pragovku a za československý národní tým v padesátých a šedesátých letech minulého století. Jako hráč vynikal svou rychlostí, hbitostí a skládkou. Píše se na stránkách RC Praga Praha.

Podle dlouholetého ragbyového publicisty Petra Skály byl Antonín Farkač nejstarším členem Pragy. Myslím si, že byl i nejstarším československým reprezentantem. Míla Hradec, který je rovněž ročník 1933, je jen o pár dnů mladší a přebírá toto prvenství," uvedl Petr Skála o dalším bývalém hráči Pragy a reprezentace.

Antonín Farkač hrával za národní tým na konci padesátých a v šedesátých letech minulého století. „Po roce 1968 odešel do zahraničí, kde působil ve Švýcarsku. Do vlasti se vrátil v roce 1990 a od té doby se zajímal o dění svého mateřského ragbyového klubu, kde byl častým divákem utkání vysočanských medvídků," doplnil Petr Skála, rovněž člen Pragy Praha.

Na zesnulého ragbistu vzpomenul na stránkách České ragby (ceskeragby.cz), které píše Petr Skála, i Eduard Krützner starší, tuzemská ragbyová legenda.

„Tonda byl výborným atletem a s ragby začal stejně jako já v roce 1956. Uměl stovku zaběhnout za 11 vteřin a měl dobrý side-step a k tomu ještě aktivně skládal. S Pragovkou získal čtyři mistrovské tituly, hrál úspěšně v Poháru Mistrů evropských zemí a sehrál řadu zápasů za reprezentaci. Patřil do zlaté éry Pragovky, kdy dosahovala velmi dobrých výsledků na mezinárodním poli s předními evropskými celky. Odešel do nebeského týmu po krátké nemoci ve věku nedožitých 90 let."


pb