01.03.2023 – NIŽŠÍ SOUTĚŽE RAGBY XV

1. ligu osvěží zahraniční tým. Favorit je stejný jako v extralize

Martin Novák nastupuje pravidelně za B-tým Říčan. Trenér Miroslav Němeček ho ale dává i na lavičku A-týmu. Vysportovaný rodák z Nového Jičína má příkladný přístup k tréninkům. Ve hře je tento druho a třetiřadník nesmírně tvrdý, nevypustí žádnou skládku. O víkendu nastoupil ve druhé půli za áčko v extraligovém zápase proti Zlínu. V neděli zřejmě půjde za béčko proti Petrovicím. Foto: Martin Flousek



ČECHY vs. MORAVA vs. RAKOUSY
Rozměr rakousko-uherského mocnářství bude mít 1. liga. Druhá nejvyšší mužská soutěž startuje již v neděli 5. března. Prémiově se v ní vedle českých a moravských týmů představí i vídeňský tým RU Donau. Osmičlenná liga je rozdělena na českou a moravskou část.

V české se představí RC Přelouč, RC Mountfield Říčany B, RK Petrovice a Společenství Rugby Šumava/Nýrsko/RC České Budějovice. V moravské pak brněnská RC Bystrc, ostravský Sokol Mariánské Hory, RC Havířov a RU Donau.

KAŽDÝ S KAŽDÝM
Hraje se systémem každý s každým doma a venku ve čtyřčlenných skupinách, poté nastává play off „do kříže", první na čtvrtého atd. To nejlepší přichází nakonec. Dva nejlepší týmy jdou do baráže s extraligovými celky. Ovšem nikoli s posledními dvěmi! Nýbrž s 5. a 6. v celkovém pořadí.

To je díky tomu, že extraliga se v roce 2024 hraje jen v šesti účastnících. Dva poslední z extraligové osmičky letos přímo sestoupí do 1. ligy. Příští rok proto prvoligová soutěž dostane ještě zajímavější náboj.

FAVORITÉ? ŘÍČANY ČI PŘELOUČ
Co čekat od 1. ligy? Mezi favority budou jistě patřit, stejně jako v extralize, Říčany. Středočeský klub umí postavit i velice silné béčko, nezřídka vyšperkované reprezentanty. Mezi špičku bude jistě patřit i Přelouč, ta ještě loni hrála extraligu, než sestoupila.

Říčany povede, stejně jako reprezentaci Česka či A-tým Miroslav Němeček. Zkušený kouč umí „promíchat" sestavy tak, aby dokázaly vyhrávat oba „jeho" klubové celky. Přelouč se jistě bude opírat o hru bratří Čížků či skvělého kopáče Jana Kohouta. Oba týmy (Říčany tehdy ve společenství s ARC Iuridica) se na podzim utkaly v pohárovém utkání. V napínavém zápase, kdy Přelouč mohutně stahovala, rozhodla o výsledku utkání i pěkná pětka, kdy míč putoval do pětkoviště po ose mlynář Petr Býma – útoková spojka Jan Kučera - křídlo Albert Suchopár.

NEZNÁMÁ VÍDEŇ
Účast Vídně je velkou neznámou. Celek měl zájem o zapojení do české soutěže z důvodu nízké výkonnosti či úrovně rakouského klubového ragby. Například v ženském ragby tvoří RU Donau páteř rakouské reprezentace, je pravděpodobné, že u mužů to bude podobné.

Vyhrát první ligu jistě budou chtít i Petrovice, které předloni těsně ztratily finále 1. ligy se Zlínem a loni se stejným, nyní již extraligovým týmem, prohráli v semifinále. V moravské části může jistě překvapit RC Bystrc, která ještě loni půjčovala na hostování mnoho hráčů extraligovému Dragonu. Napětí lze očekávat v moravskoslezské derby mezi Havířovem a Ostravou.

Finále 1. ligy je na programu poslední květnový víkend, baráže se hrají v červnu.

1.Liga XV, 1. kolo, neděle 5. března 2023, 14:00
Přelouč – Společenství Šumava/Nýrsko/České Budějovice
Říčany – Petrovice
Bystrc – Donau
Mariánské Hory - Havířov


ROZPIS ZÁPASŮ 1. LIGY RAGBY 2023



pb