27.02.2023 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

​Bodování vévodí Ragbista roku, nejhezčí pětku dal slávista

Útočník Říčan Matěj Novák se probíjí obranou Zlína. Snaží se ho zastavit Denis Juřík. Říčanský teenager položil v zápase 1. kola tři pětky. Přihlížejí jeho spoluhráči Vojtěch Růžička a Tristan Horak. Foto: Martin Flousek



Muž s pradávnými českými kořeny a tuzemský Ragbista roku 2022 vévodí tabulce produktivity extraligy po prvním kole. Jihoafričan Tristan Horak nasbíral v dresu obhájce titulu Říčan proti nováčkovi ze Zlína celkem 33 bodů. Na druhém místě vykukuje ostrostřelec Vyškova Martin Kovář, třetí je Matěj Novák rovněž z Říčan.

Sedmičku nejvíce skórujících hráčů 1. kola Extraligy ragby XV okupují útočníci celků, které hrály nejlépe, tudíž Říčan a Vyškova. Vklínil se mezi ně pouze sparťanský Richard Hřebačka.

Tristan Horak řídil říčanský útok proti přeci jen slabšímu Zlínu. Položil tři pětky a dalších 18 bodů nakopal. Celkový součet je 33 bodů. Jen těsně tak nedosáhl na svůj loňský rekord, kdy proti Přelouči nasbíral 34 bodů.

Dle dostupných statistik v novodobé historii do Horakova rekordu vévodil statistikám Antonín Brabec, Ragbista roku 1995. Ten v roce 2013 v zápase Říčan v Havířově zkompletoval 32 bodů (v zápase, který skončil 17:72, tehdy za Říčany pokládali například i populární Jan Rohlík nebo nesmlouvavý a tvrdý Roman Koděra, který stále hraje za Šumavu Nýrsko).

Čtyřiadvacet bodů zaznamenal v 1. kole vyškovská útoková spojka Martin Kovář. Velice zkušený a inteligentní hráč se v útoku skvěle doplňoval například s dominantním a nápaditým Jiřím Pantůčkem, jedním z největších talentů v historii českého ragby, či Štěpánem Prachařem, který je ve Vyškově na hostování z Olomouce. Říčanský mladíček a velká naděje českého ragby Matěj Novák položil tři pětky a připsal si 15 bodů. Tohle jméno je dobré si pamatovat, bude se o něm ještě hodně mluvit.

Pravděpodobně nejhezčí pětku celého kola ale položil slávista Matyáš Hora. Ten v zápase proti Tatrovce s míčem proběhl kolem několika protihráčů a zhruba po šedesáti metrech krásně položil. Jeho otec Marek, zasloužilý slávistický funkcionář, sledoval synovu parádní akci už z tribuny. Tam ho z lavičky za protesty vykázal rozhodčí Tomáš Tůma. Po zápase se Marek Hora již usmíval.


SEDMIČKA NEJVÍCE SKÓRUJÍCÍCH HRÁČŮ 1. KOLA EXTRALIGY RAGBY XV 2023

HRÁČ

KLUB

POZICE

PĚTKY

KOP PO POLOŽENÍ

TRESTNÝ KOP

SOUČET

Horak

Tristan

RC Mountfield Říčany

útočník

15

18

33

Kovář

Martin

JIMI RC Vyškov

útočník

10

8

6

24

Novák

Matěj

RC Mountfield Říčany

útočník

15

15

Hřebačka

Richard

RC Sparta Praha

útočník

5

4

3

12

Libiger

Lukáš

RC Mountfield Říčany

útočník

10

10

Prachař

Štěpán

JIMI RC Vyškov

útočník

10

10

Pantůček

Jiří

JIMI RC Vyškov

útočník

10

10



Kompletní statistiky bodujících hráčů pod tabulkou zde



pb