27.02.2023 – O RAGBY V MÉDIÍCH

Odchovanec Tatry už studuje a hraje za Oxford

Odchovanec Tatry Smíchov Jakub Surga už hraje za Oxford. Zdroj: Forbes.cz


Škola je základ. A když do vzdělání vhodně přimícháte ragby, namixujete hodně zajímavý koktejl. To nyní dokazuje mladý Jakub Surga, odchovanec ragbyové Tatry Smíchov. Syn oddaného ragbisty Ondřeje Surgy, hráče, který svoji kariéru a přízeň rozdělil mezi silnou Tatru Smíchov a originální ARC Iuridica, studuje prvním rokem IT na Oxford University.

A rovněž již nastupuje za ragbyový klub slavné anglické univerzity. „Nepodceňujte své vlastní úspěchy, klíčem je věřit si," říká v rozhovoru pro magazín Forbes osmnáctiletý student. Ten se vedle Oxfordu dostal i na proslulou University of California v Berkeley.

Absolventi americké špičkové vysoké školy, zejména z IT oborů, poté často získávají zaměstnání u prestižních firem z proslulého Sillicon Valley. Jakub Surga se však rozhodl pro Oxford. „Baví mě ragby a Oxford má jednu z nejstarších ragbyových tradic na světě," říká mimo jiné v interview pro Forbes Jakub Surga.

Vzdělání a ragby jde ruku v ruce dvě století, před 200 lety student William Webb Ellis v anglickém univerzitním městě Rugby položil základy rugby. Sport se poté rozvíjel hlavně na univerzitách nebo soukromých středních školách.

Že ragby a univerzitní studium jde dobře k sobě, dokazují kromě Jakuba Surgy například i reprezentanti jako říčanský Martin Cimprich, který v Británii rovněž hrál a studoval vysokou školu nebo pragovácký Matyáš Hopp, který nyní hraje a studuje v severní Itálii.


HODNĚ ZAJÍMAVÝ ROZHOVOR S KUBOU SURGOU SI PŘEČTĚTE ZDE


pb