25.02.2023 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Start extraligy: Vyškov ukázal, že může konkurovat Říčanům

V úvodním zápase Extraligy ragby XV se utkala Tatra Smíchov se Slavií Praha. Foto: Martin Flousek


Mimořádným způsobem v sobotu 25. února zahájila úvodním kolem Extraliga ragby XV 2023. Všechny čtyři zápasy se odehrály v jeden den na jednom místě, na umělé trávě pražského stadiónu Markéta na Břevnově.

Obhájce titulu z Říčan si jednoznačně poradil s nováčkem ze Zlína, Sparta přehrála Dragon Brno, Slavia naopak podlehla Tatře Smíchov. Ve večerním zápase pak Vyškov dominoval v utkání s pražskou Pragou.

Nejlíbivější ragby předváděl tým Vyškova. Mužstvo ukázalo, že by snad letos mohlo konkurovat Říčanům, které v posledních letech jednoznačně dominují domácím soutěžím. "Takhle dobře kluci nehráli snad tři roky," veselil se na tribuně prezident JIMI RC Vyškov a člen Výkonného výboru ČSRU Jiří Klement.

První kolo naznačilo, že velice silná bude zřejmě i Sparta. Zápas proti Dragonu Brno byl sice poměrně vyrovnaný, ale pražskému týmu stále chyběli špičkoví útočníci Lukáš Hřebačka a Sheldone Fortune. Zklamáním je naopak výkon Pragovky, kterou trápí citelný úbytek hráčů po covidu a odchod "Svaté Trojice" Hošek - Hopp - Froněk do zahraničí. Zejména ve hře dopředu se poněkud trápila i Tatrovka, kterou málem zaskočila Slavia. Červenobílá síla, hlavně v ofenzivě, navíc výrazně vzroste s návratem zraněných rychlonožek Jakuba Hrdličky a Adama Miřáckého.


Tabulka extraligy a rozpis zápasů

Online přenosy zápasů na YouTube kanálu Czech Rugby zde


Fotogalerie všech zápasů zde


Praga Praha - Vyškov 12:59 (po poločase 0:34)

Pokud pomineme jednoznačný výkon Říčan v utkání se Zlínem, právě Vyškov dnes předváděl nejpohlednější ragby. Utkání vévodil především tříčtvrka Jiří Pantůček. Komplexní hráč předváděl líbivé a účelné průniky přes obranu Pragovky, dlouhé a přesné kopy, byl prakticky nezastavitelný. Prostě bavil diváky. Když už se zdálo, že je „lapen", uvolnil spoluhráče ke skórování efektní zadovkou. "Moc mě to dneska bavilo, prostě paráda," usmíval se po zápase Jiří Pantůček.

Parády předvedli i zadák Michal Havránek či kapitán a útoková spojka Martin Kovář, nebo překvapivě rychle sprintující pilíř David Jaroš. Vyškov pod vedením trenéra Pavla Paly ale skvěle fungoval jako tým, těžko najít hráče, který by nepředvedl opravdu dobrý výkon. A to se ještě na tribuně před vločkami sněhu choulil reprezentační útočník Jan Kučera. S ním ofenzivní síla moravského týmu ještě vzroste. "První půle byla opravdu koukatelná, tohle muselo diváky bavit," hodnotil Pavel Pala. "Do zápasu nemohlo nastoupit několik hráčů, možná i tohle tým semklo, kluci drželi při sobě a hráli opravdu dobře."

Pragovka přesto zaslouží uznání. Zápas nevzdala, dvacet minut před koncem tým výrazně ožil, začal lépe kombinovat a dostával se do šancí. "Jsem z výsledku zklamaný," litoval mohutný rojník Filip Klein z Pragy. "Dneska to nevyšlo, ale makáme dál."

Zapis-zapasu-4_Praga_Vyskov.pdf


Říčany - Zlín 88:0 (po poločase 34:0)

Dvacet minut se extraligový nováček Zlín držel proti jasnému favoritovi a obhájci titulu, pak se strhla říčanská vlna. Středočeši převyšovali soupeře ve všech činnostech. "Pěkně jsem si dneska zahrál, cíl jsem měl jediný: přežít," usmíval se říčanský zadák a veterán Michal Schlanger.

Zlínští se přesto blýskli několika individuálními okamžiky, hráli velice sympaticky, nevzdávali snahu o položení pětky až do konce. Dařilo se mladé útokovce Vilému Zuzaníkovi, metry získával i rváček Legae Sethokge. Nepovedlo se. "Věděli jsme, že to bude hodně těžké. Jsem pořádně potlučený," hodnotil zlínský kapitán Daniel Mrlík. "Připravíme se na další zápas a půjdeme dál."

Zapis-zapasu-1_Ricany_Zlin.pdf


Sparta - Dragon Brno 27:15 (po poločase 17:3)

Oba týmy nastoupily bez několika opor, Spartě chyběl například mlynář Hubert Dřímal, útočník Sheldon Fortune nebo nebo tříčtvrtka Lukáš Hřebačka, Dragonu zase reprezentační mlynář Ondřej Kučera. Na neurovnané hře obou týmů to bylo trochu znát, silnější Sparta si výsledek pohlídala přes závěrečný nápor Brna.

Ve Spartě dnes vynikal Vladan Diviš. Mohutný a rychlý piliíř nastoupil ve druhé řadě a "demoloval", co mu přišlo pod ruku, sbíral hodně metrů, chytře si nabíhal, tvrdě bránil, položil pětku. Hrál jakoby za dva, i za chybějícího bratra a spoluhráče Vlastimila, který je na studijním pobytu na Erasmu. "Těší mě, že jsem dostal pozvánku do reprezentace," zmínil Vladan Diviš. "Sestavu jsme museli kvůli zraněním dost točit, s výkonem nejsem úplně spokojen, máme co zlepšovat, příští kolo nás čeká Slavie," hodnotil po zápase sparťanský kouč Eduard Krützner mladší.

V dresu Brna byl zase hodně vidět vazač Roman Sklenský. "Moc jsem se těšil na první kolo, doba bez ragby byla dlouhá," usmíval se po zápase notně potlučený mohutný ragbista. "Mrzí mě ztráta prvním dvaceti minut, takhle zápas vyhrát nemůžeme," litoval utkání kouč Dragonu Nigel Briggs. "Ke konci nám ke zlomu už chyběla energie," prohlásila zase brněnská a reprezentační mlýnová spojka Zbyněk Schütz.

Zápas si pochvaloval rozhodčí Nikola Zachariev (jinak hráč ARC Iuridica), který nemusel udělit ani jednu žlutou kartu. "Bylo to čisté, pěkná hra obou týmů," uvedl.

Zapis-zapasu-3_Sparta_Dragon.pdf


Tatra - Slavia 19:12 (po poločase 14:5)

Zajímavý zápas, i když plný nepřesností. Slavia vstoupila do zápasu skvěle a první položením otevřela skóre. Týmu dobře pracovaly mlýny, viditelně vylepšené o čtveřici nových gruzínských hráčů. Běhavější Tatra ale postupně získávala převahu. V dresu Smíchovských se dařilo především Karlu Berounskému mladšímu, který táhnul celé mužstvo. Hodně vidět byl i křídelník Jáchym Balák, který hbitým pohybem často mátl soupeřovu obranu.

Jihoafričan Branco du Preez, který přišel jako hvězda do Tatry teprve tento týden, zatím působil trošku rozpačitě. Bylo vidět, že potřebuje více času na aklimatizaci. "Za sněžení jsem hrál podruhé v životě, co se týče hry potřebuju se ještě trochu více s týmem sžít," řekl tatrovácký zadák Du Preez.

Po zápase bylo vidět zklamání na kouči Slavie Martinu Javůrkovi. "Dobře jsme bránili, brzdily nás ale špatná rozhodnutí," uvedl trenér.

Zapis-zapasu-2_Tatra_Slavia.pdf


2. kolo Extraligy ragby XV, 4.3. 2023

RC Slavia Praha – RC Sparta Praha
RC Dragon Brno – RC Praga Praha
RC Mountfield Říčany – RC Tatra Smíchov
RC Zlín – JIMI RC Vyškov

Petr Býma
media@rugbyunion.cz