23.02.2023 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

​Tatra přivedla do Česka ragbyovou hvězdu, představí se už v sobotu

Jihoafričan Branco du Preez (vpravo) s malými ragbisty Tatry Smíchov. Vlevo je jeho krajan Damian Glaus. Foto: Jan Čiverný



Ten drobný a usměvavý chlapík může dodat mimořádný náboj celé extralize. Když dnes ragbyová Tatra Smíchov představovala Jihoafričana Branca du Preeze, vítala ho zcela nabitá útulná klubovna pražského celku. Bylo proč. Dvaatřicetiletý útočník teprve loni na podzim skončil v sedmičkové reprezentaci Jižní Afriky.

„Získání hráče jakým je Branco du Preez je v českých podmínkách zázrak. Po tuzemských hřištích ještě nikdo takový neběhal," uvedl na tiskové konferenci, kterou Tatra na počest příchodu Jihoafričana uspořádala, kouč týmu Jan Oswald.

Má pravdu. Branco du Preez byl ještě loni rekordmanem v počtu startů za jihoafrickou sedmičkovou reprezentaci, připsal si více než 400 zápasů, ve kterých zaznamenal kolem 1400 bodů. Jen 166 centimetrů měřící a 72 kilogramů vážící hráč hrál tucet let Světovou sérii a před rokem a půl startoval na olympiádě v Tokiu 2020 (ta se kvůli covidu uskutečnila o rok později).

„Hráč takového kalibru může pomoci nejen Tatrovce, ale celému českému ragby," řekl na tiskové konferenci Filip Vacek, sportovní ředitel klubu. „Branco má příkladný vztah k ragby, přivedli jsme ho k nám i jako inspiraci pro děti."

Sám jihoafrický hráč, který z domoviny přiletěl teprve ve středu, se podle vlastních slov na kontakt s českým ragby těší. „Je to příležitost. Věřím, že můžu klubu pomoci jak na hřišti, tak i mimo něj, že se můžu podílet i na výchově mladých generací hráčů," konstatoval.

„Chtěl bych i v Tatře zažít nebo vytvořit podobné bratrstvo nebo týmový duch jako jsem zažíval v ragby za Jižní Afriku. Zpočátku může být těžké zapadnout, ale když se to povede a zvyknete si se spoluhráči na sebe, fungujeme jako jedna jednotka. Týmová kultura a týmový duch," doplnil Branco du Preez.

Spolu s dlouholetým reprezentantem bude v dresu Tatry nastupovat i další jihoafrický nováček: Damian Glaus. Čtyřiadvacetiletý mohutný pilíř, který přicestoval z Anglie, má vyztužit tatrovácký roj a podle Jana Oswalda výrazně zkvalitnit hru týmu ve standardních situacích. „Máme problémy s první řadou, zejména s mlýny," vysvětlil trenér.

Branco du Preez by měl nastupovat na pozici útokové spojky nebo zadáka. Oba Jihoafričané se představí se v sobotu 25. února v úvodním zápase Extraligy ragby XV 2023 v zápase se Slavií. Ten začíná od 10:30hodin na stadiónu Markéta na Břevnově.


Podívejte se jak Branco du Preez skládá ZDE (YouTube video)

(o hlavu většího hráče v zápase s Kanadou v Las Vegas)

Podívejte se jak drze Branco du Preez přihrává ZDE (YouTube video)

(adresátem přihrávky je mistr světa z r. 2019 Jihoafričan Kwagga Smith, který hrál za Barbarians i v Praze)

BrancoDuPreez_Tatra815.jpg

Branco du Preez. Foto: Jan Čiverný


pb