23.02.2023 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

​Startuje extraliga, jaká tady dlouho nebyla

Mistří Extraligy ragby XV 2022 RC Mountfield Říčany



Už v sobotu startuje nejvyšší česká ragbyová soutěž mužů. Z mnoha pohledů to bude ročník, jaký tady už dlouho nebyl. Bude ho definovat: vyšší tlak na výsledek, více cizinců i nezvyklý start.

Snad nejzásadnější změnou je to, že z osmi účastníků Extraligy ragby XV 2023 jich po sezóně, která končí na začátku června, zůstane jen šest. Soutěž se v příštím roce zúží a bude se v základní části hrát dvoukolově doma/venku.

ŘÍČANY: HEGEMON KLUBOVÉHO RAGBY MUŽŮ V ČESKU
„Kluby, zejména ty průměrné, budou pod velkým tlakem toho, že můžou sestoupit," říká Antonín Brabec, manažer soutěží a vzdělávání České rugbyové unie. To se zřejmě nebude týkat RC Mountfield Říčany. Loňský suverénní vítěz extraligy i poháru dominuje domácím soutěžím.

Klub těží především z početné mládežnické líhně, i když klíčovou pozici útokové spojky v A-týmu mužů okupuje Jihoafričan Tristan Horak, nejlepší hráč na tuzemských trávnících a Ragbista roku 2022. Říčany navíc do druhé nejvyšší soutěže – 1. ligy – letos posílají svůj B-tým, který tam jednoznačně patří k favoritům.

„Chceme opět vyhrát všechny trofeje. O motivaci nemám obavy, v klubu máme kvalitní práci s mládeží, tým se každý rok doplňuje o mladé talenty, kteří vytváří silnou konkurenci a všichni tak musí neustále obhajovat své místo v sestavě," uvedl krátce před startem sezóny trenér Říčan a zároveň kouč národního týmu Miroslav Němeček.

JASNÍ VYZYVATELÉ: TATRA A SPARTA
Do houfu vyzyvatelů Říčan se jistě bude tlačit Sparta, loňský finalista poháru, nebo Tatra Smíchov, loňský finalista extraligy. Oba týmy posilují. Do Sparty se z Francie vrací odchovanec Jindřich Kulhavý, Tatra Smíchov přilákala například dva africké hráče. Jeden z nich má být někdejší špičkový reprezentant. Toho dnes klub, podle sportovního ředitele smíchovských Filipa Vacka, představí na tiskové konferenci.

„I my posilujeme, do kádru jsme přivedli například japonského hráče, ten se nám ale zranil, takže v sobotu nenastoupí," hlásí z klubové základny na pražském Podvinném Mlýně sparťanský kouč Eduard Krützner mladší. Ve Spartě bude nesmírně zajímavé sledovat její ofenzivní sílu, Richard Hřebačka nastupuje v reprezentaci na postu útokové spojky, na tříčtvrtce s ním pak v národní týmu a v klubu operuje jeho dvojče Lukáš. Další tříčtvrtku by měl vyztužit právě „Francouz" Jindřich Kulhavý, na křídle bude číhat rychlý a nebezpečný Jihoafričan Sheldon Fortune, který již reprezentuje Česko.

PRAGA MŮŽE PŘEKVAPIT
Vysočanská Praga bude usilovat o jednu ze čtyř příček, které zajišťují po jednokolové základní části „každý s každým" účast v semifinále a v boji o titul. Tým může překvapit neboť „domů" se z Irska pravděpodobně vrací mohutný vazač Dan Hošek, kapitán reprezentace. Přirozený lídr umí „zvednout" každý mančaft, za který nastupuje. Do Pragy zřejmě míří dosud sparťanská spojka a Jihoafričan Romeo Nkoane.

Klub, ve kterém ragby řídí sportovní ředitel a někdejší špičkový reprezentant Pavel Syrový, navíc do pozice trenéra útoku angažoval Antonína Brabce, mimořádně zkušeného hráče i kouče. Ten bude spolupracovat s pragováckým Jihoafričanem Ntandem Manyoshou, který je více trenérem roje. Spolupráci s ním si u národního týmu Česka velice považuje Miroslav Němeček. Kombinace znalostí a zkušeností „Dua Ntando/Tonda" může velice systematicky pracující klub popostrčit hodně nahoru.

V týmu bude zřejmě mimořádně důležitou pozici útokové spojky obsazovat velmi talentovaný Tomáš Petříček, loňský Talent roku do 18 let Českého ragby. Toho kouč reprezentace Miroslav Němeček již začal zvát na srazy národního týmu.

VYŠKOV: PROBIJE SE MEZI ČTVEŘICI?
O semifinálovou čtveřici bude usilovat i moravský „powerhouse" Vyškov. V klubu se opět uhnízdí říčanský odchovanec Jan Kučera, útoková spojka a skvělý obranář. Člen českého reprezentačního kádru má na Moravě mnoho přátel, navíc ve středočeském klubu je na post prestižní útokové spojky velký přetlak, ať již ze strany Tristana Horaka či mladého Samuela Dupuye, rovněž reprezentanta.

Vyškov na postu kouče povede jeho dlouholetý stratég Pavel Pala. „Zatím nevím, co mám od sezóny čekat, takhle brzy, v jeden den a na umělé trávě se ještě nezačínalo," říká Pavel Pala. V klubu zůstává i odchovanec Sokola Mariánské Hory Michal Havránek, hrající většinou zadáka.

ROD DRAKA
Brněnský Dragon v loňské sezóně myslel na víc než na šestou příčku. I tento klub v průběhu sezóny posílí o několik cizinců (z Namibie a z Jižní Afriky), do soboty to ale nestihne. „V prvním kole chceme uhrát co nejlepší výsledek, víme, že Sparta je favorit," říká vedoucí týmu Petr Giacintov.

Tým se opírá o reprezentačního mlynáře Ondřeje Kučeru či mlýnovku Zbyňka Schütze. Útok pohání nestárnoucí Jan Tieber, velkým talentem je mladičký zadák Martin Cornejo. Cíl klubu pro sezónu je jasný: udržet extraligu stůj, co stůj, ale zkusit i překvapit a porvat se o čtveřici pro playoff.

SLAVIA CHCE NAHORU
I Slavia, jako další pražský klub, hodně sází na posily ze zahraničí. V sobotu by mohli jít do hry tři zcela noví Gruzínci. „Nebudeme se ale spoléhat jen na ně, naopak klíčové je pro nás čerpat především z našich mladých odchovanců," hlásí sportovní ředitel klubu Daniel Beneš. Slavia má jeden z nejmladších týmů v soutěži. „Chceme do playoff," tvrdí Daniel Beneš.

Loňská sezóna byla pro tým přeci jen asi zklamáním, baráži se Slavia vyhnula zdoláním Přelouče, která sestoupila do 1. ligy. Zajímavé bude v týmu sledovat například mladého kapitána, reprezentanta a třetiřadníka Patrika Průchu či Adama Miřáckého, který loni v dresu Monaka zahvězdil v nejvyšší francouzské sedmičkové soutěži.

I NOVÁČEK ZLÍN MÁ POSILY Z CIZINY
Nováček soutěže to bude mít těžké. Hned na úvod ho čekají nabité Říčany. „Víme, že to bude složitá sezóna. Půjdeme zápas od zápasu," říká sympaticky hrající trenér Zlína Petr Juřík. Ten na hřišti diriguje například syna Denise či mlýnovku Marka Jandouše, oba členy širšího kádru reprezentace. Ani Zlín se nespoléhá jen na tuzemské síly. V mužstvu přibyli dva Jihoafričani, další posily tým dle Petra Juříka ještě shání.

UMĚLÝ ZAČÁTEK
4 v 1. Všechny zápasy úvodního kola Extraligy ragby XV se odehrají v sobotu 25. února 2023 na umělé trávě stadiónu Markéta na pražském Břevnově. Vstup je zdarma. Nezvykle brzký začátek sezóny byl přizpůsoben zejména potřebám českých mužských a mládežnických reprezentací, především patnáctkových, ale i sedmičkových. Start má i kritiky, například kouč Vyškova Pavel Pala ho považuje za příliš brzký, trenér Sparty Eduard Krützner mladší má výhrady vůči kvalitě povrchu stadiónu.

Mimořádný start úvodního kola extraligy ale jistě může být zajímavou novinkou, která v roce, jež opanuje mistrovství světa v ragby ve Francii, přinese hodně zajímavých střetů a momentů.


1. kolo Extraligy ragby XV, 25.2. 2023, stadión Markéta, Břevnov, Praha

10:30 RC Tatra Smíchov – RC Slavia Praha
13:00 RC Sparta Praha – RC Dragon Brno
15:30 RC Mountfield Říčany – RC Zlín
18:00 RC Praga Praha – JIMI RC Vyškov


Petr Býma
media@rugbyunion.cz