17.02.2023 – REPREZENTACE MUŽI XV

​Kouč reprezentace ocenil mladíky. U jiných čekal více

Ragbyová reprezentace Česka XV při přípravě na Markétě. Foto: Michal Ouředník



Čtyřdenním kempem prošli v Praze na Markétě mužští ragbyoví reprezentanti. Srazu národního týmu se pod vedením kouče Miroslava Němečka zúčastnily tři desítky hráčů. „Je třeba pracovat na fázích hry, kdy se po skórovaných bodech z následného příjmu často dostáváme zbytečně pod tlak," uvedl jeden z cílů kempu trenér.

Hráči absolvovali tréninky se zaměření na herní plán (rozehrání po standardních situacích a pohyb obrany) a testy fyzické zdatnosti (silové v posilovně a test Bronco na hřišti).

Během soustředění hráčům v pátek volnou chvíli zaplnila Zuzana Šafářová (nutriční poradkyně ČSRU) přednáškou na téma sportovní výživa. Hráči během necelých 4 dní absolvovali 5 tréninkových jednotek, náročný program zvládli dobře. „Trenér Miroslav Němeček ocenil zejména přístup hráčů k tréninku, uvedl manažer reprezentace Michal Ouředník.

Ze zahraničí dorazili čtyři hráči národního výběru. ExPragováci Dan Hošek Clonmel a Albert Froněk, kteří nyní oba nastupují v Irsku za Clonmel RFC. Z Francie pak Vojtěch Vomáčka ze Saint Marcellin Sports a Dominik Svoboda Sporting Club Albigeois.

Miroslav Němeček neviděl příliš rozdíl ve fyzické přípravě hráčů hrajícím v tuzemsku a těch co působí v zahraničí. „Upřímně nevidím tam zvlášť výrazný rozdíl. Myslím, že se hráči z naší soutěže v poslední době výrazně posunuli na poli fyzické silové přípravy. Řekl bych, že jsou obecně na tom hráči z ciziny lépe kondičně, je to ale hlavně dáno tím, že v zahraničí probíhá soutěž celoročně a nedochází k velkým pauzám jako v naší soutěži."

Cílem reprezentace, kterou na jaře v Konferenci Sever mistrovství Evropy čeká domácí zápas s Lucemburskem a venkovní v Lotyšsku, je postup do divize Trophy. „Všechno vyhrát a ideálně s bonusovým bodem, tak abychom baráž hráli doma. V zápasech se maximálně vyvarovat drobných technických chyb a celkově stále zlepšovat náš herní projev. Je také třeba zapracovat na fázích hry, kdy se po skórovaných bodech z následného příjmu často dostáváme zbytečně pod tlak," konstatoval Miroslav Němeček.

Podle kouče o zapojení jednotlivých hráčů do hry národního týmu rozhodne především jejich přístup. „Jak se individuálně připraví, jak budou navštěvovat tréninky a jak k reprezentaci celkově přistoupí. Máme v kádru několik mladých velice talentovaných hráčů, kteří jsou příjemným překvapením a zároveň několik hráčů, od kterých jsme myslím čekali lepší přístup. Každopádně věk není rozhodující faktor," uzavřel Miroslav Němeček.


pb