09.02.2023 – INFORMACE ZE ZAHRANIČÍ

Zahájil evropský šampionát se třemi účastníky MS. Česko ho také hrávalo

Rumunsko proti Polsku v ME Championship. Zdroj: Rugby Europe


O víkendu se rozjela soutěž, kterou je zajímavé sledovat nejméně ze dvou pádných důvodů. Startují v ní tři evropské týmy, které se zúčastní letošního mistrovství světa a je to soutěž, ve které by „ideálně" měla hrát i Česká republika.

Mistrovství Evropy úrovně Championship zahájilo čtyřmi zápasy. Druhé kolo je na pořadu již tento víkend.

SUVERÉNNÍ GRUZÍNCI

Možná nejpřekvapivější výsledek se narodil ve Španělsku, které porazilo Nizozemsko „pouze" 28:20. Naopak Gruzie, jednoznačně a dlouhodobě nejlepší evropský tým mimo tzv. Six Nations, rozdrtila Německo 75:12. Portugalsko si poměrně snadno poradilo s Belgií 54:17, což platí i o Rumunsku v zápase s Polskem 67:27.

Na mistrovství světa se letos představí Gruzie, Rumunsko a Portugalsko. Třeba rumunský tým nesoucí přezdívku The Oaks (Duby) se s výjimkou minulého šampionátu v Japonsku zúčastnilo všech mistrovství světa, včetně toho prvního v roce 1987. Rumuni nikdy nepostoupili ze základní skupiny, v roce 2011 byli hodně blízko šokujícímu vítězství v zápase se Skotskem.


ZÁPASY ME CHAMPIONSHIP SLEDUJTE ZDARMA ZDE
(nutná pouze registrace)

Tým tehdy řídil v pozici hlavního kouče Romeo Stefan Gontieac, někdejší reprezentační centr je pravděpodobně největší legendou rumunského ragby, startoval na čtyřech mistrovství světa (v roli klubového trenéra později ve Francii vedl třeba českého pilíře Romana Šustera). V roce 2015 přišlo na zápas Irska s Rumunskem na stadiónu ve Wembley 89 tisíc fanoušků. Země má registrováno zhruba 10 tisíc hráčů a hráček ragby, což je zhruba dvojnásobek těch českých. V zemi působí 113 klubů.

ČESKO vs. RUMUNSKO

Česko ještě poměrně nedávno hrávalo i proti Rumunsku a bylo účastníkem nejvyšší skupiny ME. Jak hrálo Česko proti Rumunsku před 20 lety si můžete přečíst například zde.

„Rumunsko je zemí s hlubokou ragbyovou kulturou, má úzké ragbyové i kulturní vztahy s Francií, v zemi funguje ragby na profesionální úrovni, ne jako u nás," vypočetl základní rozdíly mezi českým a rumunským ragby Antonín Brabec, někdejší reprezentant, který proti Rumunům hrál například v roce 2007 v Říčanech jako kapitán a útoková spojka národního týmu.

„Vždy jsme věděli, že české hráče porazíme," zavzpomínal Marius Tincu, někdejší rumunský reprezentant a mistr Francie s katalánským Perpignanem. Česko hrálo s Rumunskem celkem 19 krát, remizovalo pouze jednou, v roce 1966. Poslední zápas v roce 2008 s trenérem Martinem Kafkou prohráli čeští hráči v Bukurešti 7:76.

ČESKO? IDEÁLNĚ V CHAMPIONSHIP

Nyní je Česko v Evropě až v úrovni Konference. Mezi Championship a Konferencí je ještě úroveň Trophy, kde hrají například Švédsko, Litva či Ukrajina. Jednoznačným cílem tuzemského národního týmu je vybojovat si tento rok postup do Trophy. V dlouhodobějším výhledu je pak účast v Championship.

Mistrovství Evropy Championship je až druhou „úrovní kvality" na Starém kontinentu. Hráči „lepších" národních týmů v Championship jako právě Rumuni, Španělé či Portugalci jsou většinou profesionálové, Němci či Holanďani patří spíše do semi-profi třídy.

Evropě dominuje soutěž šesti národů Six Nations (Anglie, Francie, Skotsko, Irsko, Wales a Itálie). Soutěž je uzavřená. Tento princip bývá poměrně často „zpochybňován" a to zejména Gruzií, která by se jí ráda zúčastnila. V aktuálním žebříčku World Rugby je Itálie na dvanácté příčce, Gruzie je třináctá. Pro zajímavost Rumunsko je na 20. příčce, Česko je 35. v pořadí.


pb