01.02.2023 – U18 - SOUTĚŽE JUNIORŮ

​Oživení přijde se šampionátem. Rozpis soutěží U18, U16 a U14




Mládí vpřed. Na konci března letošního roku se rozeběhnou dorostenecké soutěže ragby XV v Česku. Mladíci nastoupí v kategoriích U18 a U16, kluci a holky pak ve smíšené U14. Finálová klání jsou naplánována na druhý červnový víkend.

Kategorie U16 a U14 se odehrají ve dvou výkonnostních úrovních. „To je určitě dobře, zejména pro menší či o něco slabší kluby," říká Oto Petrášek, šéf mládežnických ragbyových soutěží v Česku a člen STK ČSRU. Utkání budou vyrovnanější.


ZDE AKTUÁLNÍ ROZPISY SOUTĚŽÍ U18, U16 a U14

U18 nahrazuje po čtyři roky existující U19. „Devatenáctky, tato tříročníková kategorie, končí, některým mládežnickým klubům tak samozřejmě o něco ubyde hráčů," vysvětluje Oto Petrášek. Mladíci, kteří se už věkově „nevlezou" do U19 nicméně mohou plynule přejít mezi muže. Ligové soutěže totiž letos budou mít čtyři úrovně a řada klubů v nich postaví B-týmy (Praga, Slavia či Říčany).

Po červnovém finále U14, U16 a U18 v patnáctkách, bude následovat sedmičkový blok. K zajímavému efektu nicméně s nejvyšší pravděpodobností dojde na podzim. 8. září se rozjede mistrovství světa mužů ve Francii. „To přijde oživení, kluby můžou čekat vyšší zájem dětí a jejich rodičů o ragby. Nahrává tomu i to, že je šampionát ve Francii a všechny zápasy přinese Česká televize," usmívá se Oto Petrášek, dlouholetý kouč mládeže a člen RK Petrovice.

Rozpis soutěží je předběžný, kluby mají potvrdit definitivní účast do 5. února.


PetrasekOtoPetrovice_815.jpg

Oto Petrášek (vlevo) s Antonínem Brabcem (českým Ragbistou roku 1995) a Tomášem Pešírem, šéfem RK Petrovice.


pb