31.01.2023 – INFORMACE ZE ZAHRANIČÍ

​Začíná evropská generálka na MS. Six Nations vysílá česká TV

Hráči Walesu (s míčem v zápase proti Gruzii) nepatří k favoritům Six Nations ani mistrovství světa. V současném žebříčku národních týmů World Rugby jsou až devátí. Zdroj: World Rugby


Začíná slavný turnaj, který má kořeny již v roce 1883. Již tuto sobotu vypuknou boje v Six Nations. Letos, v roce kdy se koná i mistrovství světa ve Francii, budou o to zajímavější. Klání šesti zemí napoví, jakou sílu budou mít půl roku před Světovým pohárem favorizované Irsko či Francie, současná jednička a dvojka světového žebříčku.

Lze předpokládat, že mnoho ragbistů do zápasů půjde opravdu naplno, neboť budou bojovat o nominaci na největší událost ve světovém sportu v roce 2023. Skvělou „přípravou na mistrovství světa" může být Six Nations, ve které startují ještě Wales, Anglie Skotsko a Itálie, i pro fanoušky. Všechny zápasy turnaje přinese v přímém přenosu stanice Nova Sport. Komentovat je budou někdejší skvělí ragbisté Tomáš Ripcsik a Antonín Brabec. Je to jistě dobrá příležitost, jak například pochytit ragbyová pravidla či se blíže seznámit s herním projevem jednotlivých týmů či hráčů ještě před očekávaným vyvrcholením sezóny. Mistrovství světa, které startuje 8. září, bude zase přenášet Česká televize.

Six Nations začínají již v sobotu 4. února odpoledne, na pořadu jsou zápasy Wales – Irsko, Itálie – Francie a Anglie – Skotsko. Hraje se každý s každým jednokolově, poslední páté kolo zápasů je na programu 18. března.

Loňským vítězem je Francie, která dosáhla takzvaného Grand Slamu: porazila všech pět protivníků. Favoritem letošního klání jsou nicméně dle bookmarerů londýnské sázkové kanceláře William Hill Irové právě před Francouzi a Angličany. Irsko mělo skvělý podzim, kdy porazilo Jižní Afriku, Fidži i Austrálii. Loni prohrálo jediný zápas – a to s Francií. Člen irského týmu s holandskými kořeny rváček Josh van der Flier byl navíc World Rugby oceněn jako hráč roku 2022. Tým povede jako kouč Andy Farrell, otec anglického reprezentanta Owena Farrella. Farrell senior je někdejší špičkový ragbyový hráč, účastnil se v dresu Anglie mistrovství světa jak v patnáctkovém (union) ragby tak i v tom třináctkovém (league).

Mimořádně zajímavý bude ostrý střet Irska a Skotska. Tyto týmy se totiž utkají i ve skupině B mistrovství světa. Podle mnohých expertů jde o vůbec nejtěžší los, neboť v „béčku" je vedle Tongy a Rumunska i obhájce titulu z Jihoarfické republiky. Do čtvrtfinále postupují dva nejlepší ze čtyř pětičlenných skupin.

Současný turnaj Six Nations vznikl roku 1883 jako klání čtyř „domácích" národů Anglie, Irska, Skotska a Walesu (Home Nations). V roce 1910 se poprvé připojila Francie (Five Nations), od roku 2000 se účastní Itálie (Six Nations).


Program sobotních zápasů (4. 2.) Six Nations na Nova Sport najdete zde

Program všech zápasů Six Nations 2023 pak zde


pb