27.01.2023 – NIŽŠÍ SOUTĚŽE RAGBY XV

​Do ragby XV se vrací Plzeň. Mužské ligy tak budou čtyři

Ragby Club Plzeň



České mužské ragby ožívá. Překvapivě čtyři úrovně bude nakonec mít letošní domácí ligové soutěže mužů. Extraligu, 1. ligu, 2. ligu a 3. ligu. Do soutěží se totiž na poslední chvíli přihlásily Kralupy, Plzeň a Rakovník. Loni tyto celky hrály jako jedno společenství. ČSRU proto na změnu reagovala vytvořením 3. ligy.

Extraliga a 1. liga pro rok 2023 zůstává nezměněna, tak jak jsme psali zde. Radikální proměnou ale prošla 2. liga a samozřejmě nově vytvořená 3. liga.

„Kralupy, Rakovník i Plzeň se odhodlaly hrát samostatně, touha hrát co nejvíce na domácích hřištích je silnější než společenství, rozumím tomu," uvedl Karel Ševčík, někdejší reprezentant a trenér, který stojí za projektem AMMOR sdružujícím malé kluby. Úspěšná spolupráce menších českých klubů včetně například s ARC Iuridica bude pokračovat v dětských a v mládežnických kategoriích.


PODOBY DOMÁCÍCH LIG XV A ROZLOSOVÁNÍ NAJDETE ZDE


Jak tedy bude vypadat 2. a 3. liga? Ve druhé se utkají čtyři týmy, které se utkají dvoukolově doma/venku. Jsou to: RC Olomouc, Tatra Smíchov B, Slavia B a Společenství Liberec/Babice/Petrovice B.

Ve třetí lize bude šest týmů, které se utkají jednokolově. Vítěz půjde do baráže o 2. ligu. Třetí ligu tvoří: Praga B, ARC Iuridica, Olymp Praha, Rakovník, Kralupy n. V. a Plzeň.

Ragby Club Plzeň se do „velkého" XV mužského ragby „vrací" po dekádě. „Zatím máme papírově dvaadvacet hráčů, počítám, že několik jich ještě přibude," říká předseda výboru RC Plzeň Čestmír Motejzík. „Na soutěž se moc těšíme, prostě chceme hrát."

Třetí liga umožní nižší počet hráčů než 15 (principy tzv. Ragby X, bude záležet na možnostech a domluvě obou klubů před zápasem. Vedle Plzně přibude pro letošní sezónu na mužské ragbyové mapě Česka samostatně i další krajské město a to Olomouc. Ta dosud působila ve společenství s Vyškovem B.


pb