25.01.2023 – O RAGBY V MÉDIÍCH

​Potvrzeno! MS ve Francii odvysílá Česká televize. Zřejmě padnou rekordy

Jeden z nejslavnějších momentů v historii mistrovství světa v ragby. Angličan Johny Wilkinson v roce 2003 zajistil výhru svého týmu ve finále v Sydney nad domácí Austrálií drop gólem ve posledních vteřinách dramatického prodloužení. Zdroj: World Rugby


Ragbyová horečka pomalu stoupá. Letošní mistrovství světa ve Francii slibuje být i pro českého fanouška mimořádný zážitek. Za prvé: snad ještě nikdy v historii mistrovství nebyla světová ragbyová špička tak vyrovnaná. Za druhé: Francie je blízko, chystají se tam stovky tuzemských fanoušků. Za třetí: šampionát bude přenášet Česká televize a to v nejsledovanějších časech.

To že vysílací práva získala právě Česká televize dnes RugbyUnion.cz potvrdil zdroj přímo z veřejnoprávní instituce. O vysílání MS se zajímala i televize Nova, ta by ho ovšem převážně vysílala na svých specializovaných sportovních kanálech, které jsou hůře dostupné.

VE HŘE JE REKORDNÍCH 48 ZÁPASŮ

Není ještě zcela jasné, zda ČT bude vysílat všechny zápasy šampionátu, což by bylo poprvé v historii. Podle zdroje ze stanice je to však „pravděpodobné". Diváci by se v tomto případě mohli těšit na porci 48 zápasů. Začíná se v Paříži 8. září 2023 utkáním Francie s Novým Zélandem.

Z minulého šampionátu v roce 2019 v Japonsku přenášela Česká televize 35 zápasů. Celková sledovanost MS dosáhla v Česku 1,7 miliónu diváků. Vzhledem k tomu, že z Francie se proti Japonsku bude vysílat ve výrazně lepší a sledovanější časy, předpokládá se, že sledovanost bude mnohem vyšší.

Třeba jen čtvrtfinálové utkání Jižní Afriky s Japonskem sledovalo před čtyřmi lety 142 tisíc diváků. Celková sledovanost MS 2019 byla 1,7 miliónu diváků.

Česká ragbyová unie chystá v rámci mistrovství světa a ve spolupráci se sponzory ragby parky, ve kterých bude možné MS sledovat. Ve hře je i možný zpravodajský projekt v češtině, který by českým fanouškům přinesl více zajímavostí a informací ze šampionátu. Realizace a podoba obou projektů bude záviset na míře zapojení jednotlivých sponzorů.

ČEŠTÍ RAGBISTI VĚŘÍ FRANCII

„Letošní mistrovství světa bude mimořádně vyrovnané, přispěje to atraktivitě," myslí si reprezentační třetiřadník Vlastimil Diviš ze Sparty. „Přál bych to Japonsku, líbí se mi jejich urputnost, ale vyhraje asi Francie," dodává talentovaný mladík, který by se rád na MS vypravil. „Pokud mi to dovolí školní povinnosti."

„Špička se dlouhodobě vyrovnává," souhlasí se spoluhráčem z národního týmu Matyáš Hopp, odchovanec vysočanské Pragovky nyní hraje ragby na severu Itálie. „Rovněž věřím Francii, je doma a tým staví směrem k tomuto mistrovství už několik let."

I Miroslav Němeček, kouč mužské reprezentace věří Francii. Eduard Krützner starší, česká ragbyová legenda, vidí šance na titul mezi top čtveřicí současného světového žebříčku (Irsko, Francie, Nový Zéland, Jihoafrická republika) vyrovnaně. „Budu se dívat na všechno, vždy sleduju všechny ragbyové zápasy," těší se.

I mládežnický trenér Dragonu Brno a Sportovního centra mládeže Petr Giacintov favorizuje Francii. „A Nový Zéland, samozřejmě. Plánuju se na mistrovství jet podívat."

ROZPIS ZÁPASŮ MS VE FRANCII 2023 ZDE

Petr Býma
media@rugbyunion.cz