19.01.2023 – NIŽŠÍ SOUTĚŽE RAGBY XV

​Olymp postavil tým. 2. liga se odehraje v sedmi

Nově přihlášený tým do 2. ligy mužů XV RA Olymp Praha povede Karel Berounský starší.


Sedmičku účastníků bude mít nakonec 2. liga ragby XV. Do soutěže se přihlásil i tým RA Olymp Praha. Jako jediný klub napříč soutěžemi bude mít jako domácí hřiště umělou trávu. Olymp odehraje domácí zápasy na pražské Markétě.

Druholigové týmy odehrají šest zápasů. Tři doma a tři venku, bez odvet. Vítěz půjde do baráže o 1. Ligu ragby 2024. Soutěž startuje 12. března.

Ve 2. lize se představí RC Olomouc, Společenství RC Liberec/Rugby Babice/RK Petrovice B, RC Tatra Smíchov B, RC Slavia Praha B, RC Praga Praha B, ARC Iuridica a RA Olymp Praha.


Rozlosování 2. ligy najdete zde



POD POLICEJNÍ OCHRANOU A NA UMĚLÉ TRÁVĚ

Právě Olymp je posledním přihlášeným týmem. „Trénujeme sice hlavně sedmičky, ale postavíme i tým o více hráčích. Chceme dát šanci hlavně mladým klukům, kteří by jinak nehráli," říká kouč týmu Karel Berounský starší. „Rádi vytrénujeme i nováčky v dospělém věku, kteří by ragby chtěli zkusit."

Olymp, který je značkou sportovních klubů pod ministerstvem vnitra (podobně jako Dukla „patří" ministerstvu obrany), dá na hřišti i příležitost novým hráčům bez zkušeností s patnáctkovým ragby.

„Podařilo se nám přitáhnout řadu studentů, zejména z ČVUT. Ti u nás pravidelně trénují. Nechceme ale, aby jen trénovali nebo startovali v sedmičkách," vysvětluje vítanou snahu o „otevření vrátek k ragby" Karel Berounský. Tým by měl při zápasech vycházet z mixu vlastních mladých odchovanců, právě studentů VŠ a několika starších zkušených hráčů. Jedním z nich bude i ukrajinský rojník Zakhar Tokar, který v Olympu dlouhodobě působí jako trenér.

Karel Berounský senior, někdejší ragbista Pragy a reprezentace a otec dlouholetého člena národního týmu Karla Berounského juniora, říká, že je dobře mít soutěž, kde "nebude až zase takový tlak na výsledky". 2. liga taktéž umožní start 12 až 15 hráčů na každé straně, dle možností obou soupeřů. „Je super, že to takhle je, zahrají si i mladí kluci, kteří by třeba jinak s ragby skončili," uvedl Karel Berounský. „Navíc si i já splním dávný sen! Konečně budu trénovat i muže v patnáctkách, několikrát jsem už chtěl, ale vždy na mě zapomněli," doplnil s úsměvem Karel Berounský, který řadu let koučoval mládežnické reprezentace, děti v Tatře Smíchov či národní tým v sedmičkách.

OLOMOUC JE ZPĚT NA MAPĚ

I některé další týmy ve 2. lize rádi přivítají nováčky/muže v ragby. Platí to o ARC Iuridice s domácím hřištěm v Chrášťanech u pražského Zličína nebo o týmu Praga B z pražských Vysočan. Naplno jako samostatný klub se téměř po dekádě vrací do hry RC Olomouc. Loni na podzim hrála ve společenství s Vyškovem B.

"Konečně máme hodně mladých odchovanců, na ligu v patnáctkách se moc těšíme," hlásí z Moravy Tomáš Kurka, sekretář klubu. „Hráčů máme dost na patnáctkový tým, vítáme ale všechny nové zájemce o ragby."

O informace, jak a zda se zapojit do ragbyových týmu mužů z 2. ligy, požádejte v jednotlivých klubech napřímo. V ragby obecně panuje velice otevřená atmosféra a kluby jsou zvyklé přijímat nováčky i ve zralém věku po celém světě.

Seznam týmů 2. ligy:


RA Olymp Praha
ragbyolymp.cz

RC Praga Praha B
rugbypraga.com

ARC Iuridica Chrášťany
arc-rugby.cz

RC Slavia Praha B
slaviarugby.cz

RC Olomouc
rugbyolomouc.cz

RC Tatra Smíchov B
rugbytatra.com

Společenství Liberec/Babice/Petrovice B
rkpetrovice.cz
rugby-liberec.cz
rugbybabice.cz

KarelBerounskyPortret_815.jpg

Karel Berounský starší

pb