18.01.2023 – DĚTSKÉ RAGBY

​Malí ragbisté mají velký turnaj v ještě větší hale

Hala v Říčanech „U Lesa" na Olivově ulici má skvělé parametry. V zimě ji využívají všechny týmy RC Mountfield Říčany.



I uprostřed zimy budou mít děti zase radost z ragby a to ve velmi přívětivém prostředí. Ragbyový klub Mountfield Říčany o víkendu pořádá velký turnaj pro děti v několika kategoriích. Bude se hrát v obří nafukovací hale na umělé trávě v Říčanech „U lesa" na Olivově ulici. V hale je vždy příjemně teplo, na ragby tak akorát.

„Od turnaje čekám radost holek a kluků z hraní ragby. Je to osvěžení během tréninkové části sezóny, kdy velká část dětí trénuje na parketách v tělocvičnách," popisuje jeden z hlavních organizátorů turnaje Tomáš „Pípa" Kohout, dlouholetý trenér mládeže v Říčanech a u mládežnických reprezentací Česka.

Podle Pípy je turnaj vždy i skvělá příležitost k setkání trenérů z mnoha klubů, kteří si můžou vyměňovat zkušenosti ze zimních tréninků mezi sebou. „Je to i příležitost pro mladé rozhodčí, kteří si prohlubují praxi při pískání, je to příležitost pro vyškolení začínajících rozhodčích," doplňuje Tomáš Kohout.

Pořadatelé zvou v neděli 22. ledna na "parádní rychlé ragby" dětí od od 8 do 12 let, hraje se v kategoriích U12 v pěti hráčích a U10 v šesti hráčích bez mlýnů a autů na zmenšená hřiště. V sobotu budou hrát 4 - 8 holky a kluci z kategorií U6 a U8.

Turnaje se zúčastní 18 klubů. „Některé i z velké dálky, je vidět, že kluby rády využívají příležitost hrát v kryté hale na umělé trávě," uvádí Tomáš Kohout. Na turnaji se představí Tatra, Petrovice, Praga, Sparta, Slavia, Iuridica, Babice, Olymp, Přelouč, Sedlčany, Liberec, Jablonec, Rumburk, Nýrsko, Kralupy, Úžice, České Budějovice a domácí Říčany.

„Pro mě to je radost vidět nadšené naděje českého ragby," říká Tomáš Kohout, který organizuje halové turnaje již od roku 2012. „Tam ještě jako prťouskové hráli nyní úspěšní reprezentanti z loňské U18, byli 5. na ME 7s a 7. na ME 15s, tak mám již ověřeno, že i tyto turnaje pomáhají rozvoji hráčů, tedy rozvoji českého ragby."

V hale v Říčanech hrávaly i Věrka Gärtnerová a Julie Doležilová, současné opory úspěšné ženské sedmičkové reprezentace, ale i kluci ze seniorských reprezentací 15s a 7s.

TomasKohout_815.jpg

Tomáš Kohout, dlouholetý trenér mládeže v RC Říčany a u juniorských reprezentací. Dnes spolu s Karlem Šampalíkem vede národní výběr dorostenců do 18 let. Sám Tomáš Kohout hrával za národní tým. Je členem slavného rodu Kohoutů, kteří stáli u zrodu ragby v Říčanech. Po jeho dědu Josefu je pojmenovaný tamější stadión. Syn Kryštof hraje za Říčany i za českou reprezentaci. Foto: Martin Flousek


pb