15.01.2023 – INFORMACE Z KLUBOVÉHO RAGBY

​Zahájení extraligy na umělé trávě a otázka SuperCupu

Do začátku března by Rugby Europe mělo rozhodnou o tom, zda bude český tým přizván do soutěže SuperCup 2023. I to se tento týden řešilo na první letošním zasedání Výkonného výboru České Rugbyové Unie (VV ČSRU). Co na zasedání zaznělo? Vybíráme z některých projednávaných bodů a také je, proti formálnější formě zápisu z VV, více zasazujeme do souvislostí.

ZAHÁJENÍ EXTRALIGY
Bylo potvrzeno na poslední únorový víkend. Zápasy se, zejména kvůli zabránění poničení travnatých hracích ploch, mají odehrát v Praze na Markétě na umělé trávě. Ze čtyř zápasů 1. kola jsou totiž tři domácí týmy z Prahy (Praga, Tatra, Sparta), čtvrtým jsou středočeské Říčany. Týmy samozřejmě mohou požádat o přeložení zápasů nebo je odehrát například v podvečerních předehrávkách neboť Markéta má kvalitní osvětlení.

Rovněž vypršel termín pro přihlášky do všech mužských soutěží v patnáctkovém ragby pro jarní část sezóny 2023. Rozpisy soutěží a termíny jdou na kluby, bližší informace budou příští týden zveřejněny i na stránkách RugbyUnion.cz. Jasné je, že formát bude třístupňový: extraliga, 1. liga, 2. liga.

ČESKÝ TÝM V SUPERCUPU
O tom, zda český ragbyový tým vstoupí do „ragbyové obdoby evropského fotbalového poháru UEFA", má pořádající Rugby Europe (RE) rozhodnout do začátku března. Český tým by měl hrát v podobě výběru tuzemských hráčů do 23 let se zapojením těch nejlepších zahraničních ragbistů působících v Česku (například Jihoafričana Tristana Horaka z RC Mountfield Říčany). Zřejmě bude z čeho „brát", některé extraligové kluby před sezónou výrazně posilují, například za Zlín by mohli nastupovat dva noví Gruzínci a dva Jihoafričané.

Schéma letošního SuperCupu zatím není známo, jeden z návrhů hovoří například o podobě dvou pětičlenných skupin. V té „Severní" by mohly startovat týmy z Belgie, Nizozemí, Polska, Rumunska a Česka. Tu „Jižní" by tvořili dva účastníci z Gruzie a po jednom z Portugalska, Španělska a Izraele. O konečné podobě nicméně ještě zdaleka není rozhodnuto. Možná účast českého celku může narazit i na složitou otázku povinného nákupu vysílacích práv ze strany zúčastněného klubu (respektive ČSRU) neboť RE zatím požaduje tyto práva vysoké poplatky. V českém prostředí se ovšem z vysílání ragby tyto poplatky nezaplatí, i na přenosech reprezentace v České televizi se finančně podílí ČSRU.

ZÁPAS O ÚČAST NA ME CHAMPIONSHIP U20
Junioři měli odehrát zápas o účast na ME CHAMIPONSHIP 2023 v Olomouci. Rugby Europe ale město neschválilo, protože v dostupné vzdálenosti není standardní mezinárodní letiště (Brno-Tuřany tyto podmínky nesplňuje). Zápas proti Švýcarsku nebo Bulharsku se proto 29. dubna odehraje na Pragovce.

KONFERENCE PRO ROZVOJ KLUBŮ
Manažer rozvoje ČSRU Dan Beneš svolal na 11. února Konferenci pro rozvoj klubů. Jsou na ni zvány všechny kluby a uskuteční se na pražské Markétě. Více informací o akci přijde příští týden přímo na kluby. Dan Beneš o konferenci pohovoří také v rozhovoru pro RugbyUnion.cz, který vyjde rovněž příští týden.

pb