11.01.2023 – REPREZENTACE ŽEN 7S

Ragbistky prošly špičkovým soustředěním s Polskem

Foto: Jan Maštera


Skvělé pro rozvoj. Tak hodnotí víkendové soustředění s polskými ragbistkami v Gdaňsku trenér českého sedmičkového týmu žen Vít Chalupa. Tuzemské hráčky trénovaly a zejména hrály s protivnicemi modelové zápasy.

„I během samotného soustředění bylo vidět, jak se naše hráčky zlepšují a čím dál víc si věří," konstatoval kouč. „Na konci modelových zápasů s Polkami už holky byly mnohem agresivnější v kontaktu a klidnější v rozehrávce, přesně tohle potřebujeme. Navíc ukázaly několik velice povedených ragbyových momentů."

Polky, mistryně Evropy a 9. tým z loňského světového šampionátu sedmiček, jsou jako „sparingpartnerky" velice ceněné. Zvláště pro český tým, který je přeci jen výkonnostně pod nimi. V zápasech přesto velice slušně držel krok a pokaždé skóroval, rozdíly byly minimální.

„Před dvěma lety na podobném soustředění jsme dostávali výprasky, teď už je to úplně o něčem jiném," pochvaloval si rostoucí výkonnost českých žen Vít Chalupa. „Poláci nás navíc opravdu mají rádi, jsou to skvělí hostitelé."

Soustředění se uskutečnilo v Gdaňsku na umělé trávě v obří kryté hale. V přístavním městě má Polsko základnu ženského sedmičkového ragby, drtivá většina reprezentantek je odsud. To týmu umožňuje takřka kompaktní a kontinuální přípravu.

V českém výběru v Polsku chyběly dvě z klíčových hráček Anežka Sládková a Julie Doležilová, nezúčastnila se ani rychlá Christine Tesařová. „Mnohem větší tlak tak byl na ostatní hráčky, bylo zajímavé sledovat, jak ho zvládnou. Šlo jim to velmi dobře," pochválil tým Vít Chalupa.

Češky čeká nabitý rok. Například už ve druhé polovině dubna se v Jižní Africe porvou o účast ve Světové sérii.


PolskoKempHala_815.jpg

Společná fotografie českého a polského týmu. oto: Jan Maštera


pb