11.01.2023 – PŘÍBĚHY A ROZHOVORY

​První český ragbista proslul průrazností

Utkání Československa s Německem v roce 1934. Na fotografii je například (čtvrtý zprava dole) Josef Kohout. Zakladateli říčanského ragby bylo tehdy 24 let.




Skloní hlavu a vletí do chumlu soků jako dělová koule. Několik metrů prorazí, ale pak se na něj přece pověsí několik lidí v divoký hrozen. Poslední dva kroky, hrozen se nese ještě ve vzduchu kus dopředu, pak to spadne všechno na zem a všechny ruce svírají uprostřed obra. Tak dle dobového tisku z 20. let minulého století hrával první československý ragbista František Ruber.

Jeho příběh zachytil před desítkami let v rukopise Povídání zlínský ragbista a člen Síně slávy České Rugbyové Unie Jiří Kotlový.

RAGBISTOU UŽ PŘED INZERÁTEM

František Ruber se narodil 10. července 1905 ve Vídni českým rodičům. Po vzniku Československa v roce 1918 se rodina přestěhovala do Brna. V dětství se kamarádil například s pozdějším slavným hercem Ladislavem Peškem, známým z pohádky Obušku z pytle ven.

Klíčové ale pro Františka Rubera bylo setkání se zakladatelem ragby v tuzemsku sportovním redaktorem a ilustrátorem Ondřejem Sekorou. Poznali se při sportování v klubu Moravská Slavia Brno. Mladý František měl již za sebou první setkání s ragby, v městě Tours byl na dvouměsíčním kurzu francouzštiny a zašel proto i na několik ragbyových tréninků.

„Po setkání s Ondřejem Sekorou, který již ragby v Československu propagoval, si padli do noty," píše Jiří Kotlový. I Ondřej Sekora si zalíbení k ragby dovezl z Francie. „Sestavili spolu náborový inzerát do novin. František Ruber ještě ještě před zveřejněním inzerátu stal prvním přihlášeným ragbistou."

RAGBY JE NEJVŠESTRANNĚJŠÍ

V roce 1926 přišlo první ragbyové utkání v Česku. Atletický Fotbalový Klub Žižka Brno se utkal se Sportovním Klubem Moravská Slavia Brno. 9. května na hřišti v Brně-Pisárkách. František Ruber hrál, Ondřej Sekora byl v pozici trenéra obou klubů.

Jiří Kotlový, který je dodnes velkým fanouškem zlínského ragby a jemuž místní přezdívají Dědek Kotlový, se s Františkem Ruberem potkal. Podrobně ho do svého sborníku vyzpovídal. „Prosím tě, Jiří, pokud se o mně někde zmíníš, řekni jen, že jsem byl dobrý a všestranný sportovec. Rugby bylo a je nejvšestrannějším sportem a že jsem byl u jeho zrodu u nás."

František Ruber při povídání s Jiřím Kotlovým vzpomínal například na utkání Moravské Slavie s ragbisty Wiener Amateure. Ty vedl mimořádně urostlý německý univerzální sportovec Theodor Lohrmann. Ten reprezentoval Německo ve fotbale, ale také byl skvělý tenista či házenkář.

„Dodnes se stydím za to, že jsem Lohrmanna v utkání skládal nedovoleným způsobem, tudíž faulem za hlavu. Po tomto faulu, jediném v mém životě, stačilo k usmíření několik ostrých vět po vídeňsku, kdy mi nadal, ale potom kamarádsky odpustil."




Ruber_815.jpg

RuberPlanicka_815.jpg

Lohrmann_815.jpg




pb