08.01.2023 – O RAGBY V MÉDIÍCH

​Ferda Mravenec, klíčové dílo zakladatele českého ragby, slaví 90 let

Autorem kultovní postavy Ferdy Mravence je samozřejmě Ondřej Sekora. Tento ragbyový míč mu do rukou nicméně kresbou vložil Karel Ševčík starší, slavný ragbista a trenér z Vyškova.



Je nebojácný, chytrý a vynalézavý, vždy si ví rady. Není to ideální definice ragbisty? Přesně před 90 lety oživil Ondřej Sekora, zakladatel ragby v Československu, na stránkách Lidových novin postavu Ferdy Mravence.

UHLAZENÝ OTLOUKÁNEK

Komiks s názvem Příhody Ferdy Mravence se okamžitě uchytil. Nejprve byl koncipován pro dospělé a Ondřej Sekora líčil Ferdu jako osudem otloukaného chlapíka. Později hlavní postavu „uhladil", aby se přiblížila dětskému čtenáři.

Ferda Mravenec, práce všeho druhu. Jednu z nejoblíbenějších českých a československých kreslených postaviček znají ty nejmladší i nejstarší generace v tuzemsku. Kreslíř, grafik, ilustrátor a spisovatel Ondřej Sekora ovšem ještě dříve než samotného Ferdu „dovezl" do Československa ragby.

RVÁČEK ČI VAZAČ

Rodák z Králova pole u Brna byl v roce 1923 jako čtyřiadvacetiletý mladíček a sportovní redaktor vyslán na reportáž do Francie. Odtud si mimo jiné přivezl obrovské nadšení pro ragby, tuzemské veřejnosti sport takřka neznámý. Od roku 1926 Ondřej Sekora v deníku Sport postupně tehdy dosti exotickou hru představoval a vysvětloval. Z francouzštiny také velice poeticky přeložil posty jednotlivých hráčů: pilíře, rváčka či vazače.

9. května roku 1926 zorganizoval slavné první utkání ragby v Československu mezi SK Moravská Slavia a AFK Žižka Brno v Brně-Pisárkách.

Více o výročí a o Ondřeji Sekorovi a Ferdovi Mravencovi si přečtěte zde:

FORbeIN.cz:

Jak Ferda Mravenec začal hrát ragby. Aneb sportovní kariéra Ondřeje Sekory

iDNES.cz:

Před 90 lety se zrodil Ferda Mravenec, zpočátku prožíval i hrůzy války




pb