10.01.2023 – PŘÍBĚHY A ROZHOVORY

​V Anglii se z něho stal chlap, ve Francii profesionál

Jakub Homer (vedle rozhodčího) v dresu Valence Romans Drôme Rugby v zápase proti Lyonu, jehož A-tým hraje nejvyšší francouzskou soutěž TOP14.



Bez Anglie by nebyla Francie. Jednoduchá poučka platí pro ragbistu Jakuba Homera. Odchovanec klubu z Říčan a nyní hráč profesionálního francouzského ragbyového klubu Valence Romans Drôme Rugby takto vidí zřejmě zlomový okamžik v kariéře.

PATNÁCT KILO NAVÍC

V roce 2018 dnes dvaadvacetiletý rojník dostal ragbyové stipendium na střední katolické škole v Anglii. „Byl to opravdu dobrý čas, dalo mi to strašně hodně," vzpomíná na rok strávený v ragbyové velmoci. „Okamžitě po příchodu na anglické ragbyové trávníky mě překvapila zdejší mnohem větší agresivita a tah dopředu." Během pár měsíců přihodil dosud poměrně vyzáblý čouhán patnáct kilogramů na váze. „Hrozně jsem tam zesílil, anglické jídlo jako třeba hodně slaniny mi vyloženě sedlo. Měli jsme tam pořád chuť k jídlu, tak jsme si různě opatřovali jídlo pod rukou," vzpomíná s úsměvem po letech.

TRIO MEZI JEZUITY

Na obstarávání jídla měl kumpány. V Anglii s ním tehdy byli na zkušenou například i Kryštof Kouhout z Říčan, Vlastimil Diviš ze Sparty či Jan Riegert z Tatry Smíchov. „Měl jsem mírné obavy co vyhlášené trio Homer – Kohout – Riegert v Anglii vyvede, neboť Mount Saint Mary´s College je přísná jezuitská kolej," usmívá se Antonín Brabec, někdejší špičkový ragbista a muž, který spolu s Jihoafričanem Richardem De Jagerem stipendium pro nadějné české mladíky zařídil.

Jakub Homer začínal s ragby v Říčanech před tuctem let. "Třeba Tomáš Kohout a všichni ostatní trenéři mládeže v říčanském ragby mi dali opravdu moc," cítí vděčnost Jakub Homer. Ragby mu šlo od ruky. Postupně si prošel všemi mládežnickými reprezentacemi Česka, většinou na pozici vazače. Dnes nastupuje jako druhořadník. „Vždy jsem hrál v roji. Nedávno jsem viděl nějaká videa z mládežnických let a úplně se zhrozil, jak jsem byl mezi kluky pomalý."

POŘÁDNÁ ZÁTĚŽ

Zrychlila ho Anglie a poté i Francie. „Bez Anglie bych se do Francie nikdy nedostal, s nadsázkou říkám, že tam jsem se naučil ragby. A rok tam mě připravil na přechod do mužů." Po návratu domů totiž Jakub Homer naskočil do mužského A-týmu Říčan.

Tam mu opět pomohl někdejší skvělý český ragbista, tentokráte říčanský Miroslav Němeček. Bývalý hráč francouzského Oyonnax zařídil pro Jakuba Homera testy ve Valence Romans. „Líbil jsem se jim a vzali mě," říká Jakub Homer. Zpočátku to ale nešlo hladce, úplně se mu nepovedla první předsezónní příprava s A-týmem. „V předsezóně je to tady vždy těžké, běháme třeba do kopců nebo i se zátěží, tohle jsem doma nezažil. I díky tomu jsem zde znova zrychlil." Intenzivně se věnoval francouzštině, více se sžíval s prostředím.

KONKUREČNÍ PROSTŘEDÍ

V současnosti hraje mladík druhou nejvyšší soutěž francouzských „přípravek" pro A-tým. Utkává se tak například s „nadějemi" Lyonu, jehož mužský tým je členem prestižní nejvyšší ligy Top14. Jak se mu ve Francii líbí? „No, je to přeci jen malé město, vyžití není velké," konstatuje s úsměvem o Romans-sur-Isére, více než třicetisícovém městě na okraji výrazného regionu Provence. Klub Jakuba Homera dohromady reprezentuje jak Romans, tak i zhruba dvakrát lidnatější město Valence.

Ve Valence Romans Drôme Rugby je početná ekipa zahraničních hráčů, dva Jihoafričani, Angličan, Novozélanďan, Gruzínec, Australan či Němec. Konkurence je velká. „Věřím, že se probiju do našeho A týmu a budu pravidelně nastupovat," těší se na další roky ve Francii Jakub Homer.


JakubHomerValenceRomans_815.jpg

Blahopřání klubu Jakuba Homera Valence Romans Drôme Rugby k 22. narozeninám.

JakubHomer_Moldavsko815.jpg

Jakub Homer ve volejbalové pozici v zápase Česko v. Moldavsko ve Zlíně. Foto: Martin Flousek

JakubHomerFrancieHraSam_815.jpg

Jakub Homer v dresu Valence Romans Drôme Rugby

JakubHomer_Madarsko_815.jpg

Jakub Homer (vlevo) v zápase proti Maďarsku na stadiónu Tatry Smíchov. Uprostřed reprezentační spoluhráč Albert Froněk, vpravo Marek Šimák. Foto: Martin Flousek

JakubHomerMiraNemecek_815.jpg

Jakub Homer mezi koučem reprezentace Miroslavem Němečkem a někdejším spoluhráčem z Říčan Tomášem Stránským. Foto: Martin Flousek


pb